11 alapvető hiba a homlokzati hőszigetelésnél

Mi az a 11 alapvető hiba a homlokzati hőszigetelés során, amit rendszeresen elkövetnek? Mégpedig azok, akik nem mérik fel azt, hogy az elkövetkező 3-5 évtizedben fogják apródonként idegeskedésben, vagy akár egy nagy összegben is megfizetni a kivitelezéskor elkövetett hibák árát.

1. Türelmetlenség? Vagy nincs idő megvárni a fal tökéletes kiszáradását?

Ha szorít a határidő, akkor a kivitelező, talán a még a megbízó hallgatólagos beleegyezésével is, ott takarít meg időt a hőszigeteléskor, ahol tud.

  • Ha átmeneti időzavarba kerül, akkor vagy gyorsabban, napi 12 órát és hétvégén is dolgozik, vagy több munkással dolgozik, és ez általában nem jól képzett további szakmunkást jelent.
  • Vagy pedig a száradási időből csippent le. Márpedig ha nem hagynak elég időt a fal kiszáradására, vagy pedig több hetes esőzés után közvetlenül kezdenek hozzá a szigeteléshez, akkor ennek nem várt következményei lehetnek. A szigetelés után a nedves falban maradt nedvesség is el fog párologni valahogy. Csak éppen nem a szabadba a szigetelőn keresztül, hanem befelé a vakolaton keresztül, ami akár még penészedést is okozhat a falon.
  • Persze még talán ez is jobb annál, amikor a felrakott nikecell szigetelő veszi fel a a falban maradt nedvességet, és ezzel romlik a hőszigetelő képessége.
eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés a fal teljes kiszáradása után fehér színű hungarocell szigeteléssel

Talán ennek az első hibának a legegyszerűbb a megoldása. Meg kell várni, amíg teljesen kiszárad a fal, és utána érdemes hozzákezdeni a szigeteléshez.

Ezt persze csak így leírni és elmondani egyszerű. Ha viszont valami miatt a kivitelező siettetné a szigetelés elvégzését, vagy csak akkor ér rá, amikor még teljesen száradt ki a fal, akkor bizony nem is olyan könnyű jó döntést meghozni.

2. Homlokzatszigetelés az ablakok cseréje előtt

Ha a régi ablak tokját benne hagyják a falban, akkor a homlokzat szigetelése után is cserélhető az ablak. Ekkor is vigyázni kell azonban arra, hogy ne sérüljön meg a felújított homlokzat. Ha viszont a régi ablaktok nem marad a falban akkor előbb az ablakcserét kell megcsinálni, és utána jöhet a fal szigetelése.

  • Ha szigeteletlenül marad az ablak, akkor sokkal gyengébb lesz a felújított fal energiamegtakarítása. A lakás melegének ugyanis mindegy, hogy a falakon vagy éppen az ablakokon keresztül tűnik el.
  • Az ablakok hőszigeteltre cserélése nélkül Ön pedig szinte feleslegesen újította fel drága pénzen a homlokzatot. Azért, mert a várt megtakarítást nem éri el az ablakcsere elmaradása miatt.

Ennek az elkerülésére a homlokzati fal szigetelését mindig kezelje együtt az ablakok felújításával.

  • Az is jó megoldás azonban, ha előbb a nyílászárókat cseréli hőszigeteltre, és majd a következő évben fogja felújítani a homlokzatot.

Persze be lehet illeszteni a hőszigetelt nyílászárókat a hőszigetelés megsértése nélkül is. Ehhez azonban pontos és precíz munkára van szükség. Márpedig az a nyílászáró cseréket végző vállalkozó, aki ilyen precízen végzi a munkáját az meglehetősen drágán dolgozik, és jó előre be van táblázva az ideje.

3. Nincs megfelelően előkészítve a szigetelendő falfelület

A homlokzat utólagos szigeteléséhez a falat elő kell készíteni. A málló vakolatot le kell verni, és utána pedig portalanítani kell a lehulló vakolattól megtisztított falat.

  • Ha pedig a málló vakolat leverése után egyenetlen lett a felület, akkor ki kell javítani a felületi hibákat a hiányzó részek vakolásával. A hőszigetelésre használt szigetelővel ugyanis nem a felületi hibákat kell eltüntetnünk, hanem a fűtési és klimatizálási költségeket faragjuk le.

4. Nem a perem-pont módszerrel rakják fel a táblákat

kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Miért olyan kiváló hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze homlokzatára?

A hőszigeteléskor felrakott táblák stabil felragasztásához ez is alapvető fontosságú.

  • A perem-pont módszer lényege, hogy a hőszigetelésre felrakott táblák széleit kenje be ragasztóval és a közepére is tegyen három gombócot. Miért olyan fontos ez?
  • Azért, mert ezzel a megoldással a levegő egyszerűen nem fog tudni bekerülni a hőszigetelő táblák és a fal közé, és sokkal kevésbé fog cirkulálni a fal és a szigetelő táblák között. És ezért nem fog meglazulni, leválni a szigetelő időnap előtt. Bizony nem mindegy, hogy az elkövetkező 30-40 évben a viharos szél alá tud-e kapni a felragasztott szigetelő tábláknak, vagy pedig erre a hőszigetelés perem-pont módszer gondos kivitelezésével nincs esélye sem.

5. Dübelezés elmaradása

Vagy pedig elégtelen elvégzése.

hungarocell szigetelés homlokzatra

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzat utólagos szigetelésére a dübelek gondos felrakásával

A dübeleket is ott érdemes becsavarni, ahol a szigetelőlap alatt ragasztó van. Ez a szigetelőlapok pereme, és a 3 pogácsa területe. Más területeken a lapok mögötti hézag miatt túlhúzhatja a dübeleket.

Ha elmarad a dübelezés, akkor évtizedeken át viharban, szélben a ragasztó önmagában nem fogja megtartani a homlokzaton a szigetelőt. Még akkor sem, ha a perem-pont módszerrel tökéletesen felragasztották. Ezért bizony ne maradjon el a dűbelezés a 10 cm-es vagy ennél vastagabb szigetelés felrakásakor.

Ha egyenetlen volt a falfelület a szigetelés előtt, akkor pedig a dübelezés is kevés lehet. Hisz ahol nagy a rés a falon, ott a dübel nem fogja megfelelően tartani a szigetelőt, hisz csak alig 1-2 cm kerül belőle becsavarozásra a falba.

6. Lábazati indítósín pontatlan felrakása

Az indítósín tökéletesen vízszintes felrakása is alapvető fontosságú. Mégpedig azért, mert az indítósínhez igazítva rakja majd fel a kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelő táblákat.

  • Ha nem tökéletesen vízszintes az indítósín állása, akkor a táblák elcsúsznak egymástól, és az éleiknél nem fognak pontosan illeszkedni. Márpedig a táblák közötti hézagba bekerülő ragasztó hőhidat fog képezni a szigetelésben.

Ezt a hibát az indítósín helyének pontos, vízmértékkel történő kijelölésével, és pontos felfogatással tudja elkerülni.

7. Nem megfelelő rétegrend

Hiba lehet a szigeteléshez szükséges anyagok kispórolása vagy pedig a nem megfelelő rétegrendben való felrakása. A simára kiegyenlített és portalanított falra kerül a kiválasztott hőszigetelő. A felragasztott hőszigetelőt dübelezéssel erősítse meg azért, hogy még stabilabban álljon az elkövetkező évtizedekben. A sarkak éleinek és a nyílászárók környezetének megerősítése után következik az üvegszövet háló, amit ragasztóba ágyazva, a toldásuknál egymásra csúsztatva rakjon fel a szigetelőre, és benyomkodva a ragasztóba. Érdemes egy újabb réteg ragasztót felvinni, hogy ne látszódjon ki az üvegszövet háló.

Az anyagok kispórolásakor többször elmarad a sarkak és az élek megerősítése is. A sarkakat és a nyílászárók környezetét erősítse meg élvédő háló felrakásával. Azért fontos ez, hogy ne repedezzen meg a vakolat.

8. Lábazat szigetelése nem a homlokzattal együtt

homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelése a lábazattal együtt

A lábazat szigetelését a homlokzat szigetelésével együtt kell elvégezni, mert az indítósín alatt egyből a lábazati szigetelés következik. Nem mindegy azonban, hogy mivel szigeteljük a lábazatot.

Fontos, hogy a lábazat vízálló szigetelésének elkészítésére nem alkalmas a homlokzatra használt szigetelő.

austrotherm xps premium p

Austrotherm XPS Premium P lemez a lábazat szigetelésére

A lábazatra tökéletes vízzárást biztosító XPS polisztirol vagy pedig expandált polisztirol lábazatra való felrakására van szükség.

Hungarocell szigetelésnél követik el néha azt a hibát, hogy nem vízzáró szigetelést raknak a lábazatra, hanem a homlokzatra használt szigetelő kerül a lábazatra is. Erre figyeljen oda. Ugyanis azok a hungarocell szigetelők, amelyek jók a homlokzat szigetelésére, nem bírják a nedvességet. Ha víz éri őket, akkor hőszigetelő képességüket is elveszítik. Márpedig a lábazaton kétszeresen is fennáll a vízveszély.

  • Egyrészt a talajból felszivárgó nedvesség, másrészt pedig 1-1 kiadós zápornál, zivatarnál a ház körüli járdáról felcsapódik a lábazatra az esővíz.

A lábazat vízzárása mellett az is fontos szempont kellene legyen, hogy a lábazati falszerkezet együttes hőszigetelése érje el a homlokzati fal hőszigetelő képességét, mert ellenkező esetben a lábazat és a homlokzati fal találkozásánál hőhíd alakul ki. Ennek a követelménynek bizony nem könnyű megfelelni, mert a lábazati beton hőszigetelése sokszor jelentősen elmarad a falazáshoz használt korszerű építőanyag hőszigetelő képességétől, és ilyenkor bizony a lábazatra vastagabb szigetelés kellene, mint a homlokzatra. Ezt a hibát úgy lehet elkerülni, hogy jobb hőszigetelő képességű vízzáró szigetelés kerül a lábazatra, mint amilyen a homlokzati szigetelő hőszigetelése, és ekkor a lábazatra vékonyabb szigetelés is elég lehet ugyanolyan hőszigetelő képesség biztosításához.

A jobb hőszigetelő képességű lábazati szigetelés azért is fontos, mert a lábazat nem lehet kintebb a homlokzati falnál,mert a homlokzatról lecseppenő esővíz ekkor bejuthat a lábazatba, és ott nedvesedést okoz.

9. Kánikulában, tűző napon ne szigeteljen

A homlokzati falra felrakott hőszigetelőre előbb az alakvakolat, majd pedig a kiválasztott színű fedővakolat kerül fel.

Oda kell figyelni azonban arra, hogy tűző napon, illetve 30 fok feletti kánikulában nem szabad vakolni a homlokzatot, mert a gyors száradástól megrepedezhet a vakolat.

10. Kivitelező rossz megválasztása

A homlokzat és a lábazat hőszigetelése milliós nagyságrendű beruházás, és az elkövetkező évtizedek fűtési költségének megfelelő mértékű lefaragásáról, vagy éppen nem lefaragásáról van szó.

Ezért olyan kivitelezőt válasszon, akinek ismeri a munkáját, megfelelő gyakorlata van a hőszigetelésben, és megbízható referenciákkal is rendelkezik.

11. Hőszigetelő anyag fajtájának és vastagságának rossz megválasztása

30 cm hőszigetelés homlokzatra

Austrotherm Resolution Fassade szigetelő a homlokzatra. Ebből a szigetelőből biztos lehet benne, hogy elég lesz a 30 cm-es szigetelés az elkövetkező évtizedekben is

A gáz és áram ára folyamatosan emelkedik, és az elkövetkező évtizedekben várhatóan még tovább fog emelkedni az energiahordozók ára. Márpedig ez azt jelenti, hogy egyre jobb hőszigetelés beépítésére van szükség ahhoz, hogy meg tudja takarítani ennek a dráguló energiának az árát.

A hőszigetelés anyagának megválasztásakor az is fontos szempont, hogy szüksége van-e a hőszigetelés mellett a fal hangszigetelésére, illetve fontos ez a szigetelés páraáteresztő képessége.

Ha forgalmas út mellett laknak, akkor a hőszigetelés mellett az utcáról beszűrődő zajok csillapítása is fontos szempont lehet. Márpedig a kőzetgyapotnak sokkal jobb a hangszigetelése, mint a hungarocellnek. Ezért ilyenkor érdemes kőzetgyapotot választani.

homlokzati kőzetgyapot szigetelés

Külső oldali falszigetelés kőzetgyapottal

Akkor is sokkal jobb választás a kőzetgyapot a homlokzat szigetelésére, ha asztmás van a családban. A kőzetgyapotnak ugyanis jobb a páraáteresztő képessége is, és egészségesebb levegőjű lesz a lakás ezzel a jobb páraáteresztő képességű szigeteléssel.

Ha vályogfalat szigetel, akkor is a jó páraáteresztő kőzetgyapotot érdemes választani. Még akkor is, ha a polisztirolnak olcsóbb az ára.

Az a fontos, hogy a kőzetgyapot és a hungarocell szigetelés között a helyzetének megfelelőbbet válassza, és a kiválasztott szigetelőt pedig olyan vastagságban építse be a falszerkezetbe, hogy biztosítsa azt a fűtési költség megtakarítást, amit el szeretne érni a homlokzat utólagos szigetelésével.

Amikor pedig már eldöntötte, hogy kőzetgyapotot vagy pedig hungarocellt fog választani a szigetelésre, akkor jusson eszébe az is, hogy kőzetgyapot és kőzetgyapot valamint hungarocell és hungarocell szigetelés között is van minőségi különbség. Ez pedig azt jelenti, hogy nézze meg pontosan a kiválasztott szigetelő hőszigetelő képességét, hővezetési tényezőjét.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Melyik szigetelés lesz jobb? Milyen vastagságban? Mire figyeljen még? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha pedig még nem választott a kőzetgyapot és hungarocell szigetelés között, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára kérdéssor megválaszolása segíteni fog a választásban.

Érdemes jól meggondolni a választást, mert homlokzatának szigetelését és fűtési költségének a lefaragását legalább 30-40 évre választja meg előre.

47 gondolatok ezen: “11 alapvető hiba a homlokzati hőszigetelésnél

  1. Kovács Judit

    Körbe lett szigetelve a 60 éve épült családi ház nikecellel. Ezután következett a dűbelezés. Azt hallottam, hogy folyamatosan kell a friss szigetelését dűbelezni amikor még friss alatta a ragasztó. Nem így csinálta a kőművesem bár laikusként megbízom benne. Kérdésem:HIBÁZOTT?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Judit
      Ha ott rakott fel dübelt, ahol a nikecell alatt ragasztó is van, akkor nem hibázott. Mert így nem feszülhet majd a dübelezés után a nikecell. Ha viszont nem oda kerültek a dübelek, ahol ragasztó is van, akkor hibázhatott. Általában azért dübeleznek folyamatosan, mert ekkor még pontosan tudják, hogy hol van ragasztva a tábla. A lényeg az, hogy feszültségmentes, húzásmentes legyen a dübelezés után is a szigetelés a falon.

  2. Dudás András

    Jó napot kivánok.Szlovákiábol irok önnek és előre elnézést kérek ha néhány szót másképp irok.Szigetelték a csatorna alatti betonbol készült kiugrást.Attikát.Elég sűrűn rakták a dűbeleket.Nem furhatták szét a vasbetont?Olyan 10 méteres távon felhasználtak 100 dűbelt,igaz alulról is fúrtak.A ház a 60as években épült.Válaszát előre is köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dudás András
      Természetesen nem láttam a szigetelést, ezért biztosat nem tudok mondani. A homlokzati szigetelést rögzíteni kell dübelekkel. Ezt nem lehet, és nem is szabad elkerülni. És valószínűleg azért dübeleztek ilyen sűrűn, mert a betonba nem tudtak olyan mélyen fúrni, hogy kevesebb dübel is stabilan tartsa a homlokzati szigetelést. Nem tartom valószínűnek, hogy szétfúrták volna a vasbetont.

  3. Andrea Gyarmati

    Üdvözletem.

    Érdeklődni szeretnék, hogy honnan tudom meg, hogy egy lakàs szigetelve van-e?

    Köszönettel, Gy. Andrea

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Andrea
      Ha így teszi fel a kérdést, akkor erről valószínűleg csak az adott épületrész feltárásával tud meggyőződni. Ha más fogódzó nincs, akkor a bizonyossághoz meg kell bontani, fel kell tárni a falat vagy az aljzatot. Ez persze nem igazán szerencsés megoldás.

  4. Csomán Mihályné

    Üdvözlöm!
    Faházat szigetelünk. Van e olyan munkálat , melyet a téglás szigetelés menetein kivúl figyelembe kell vennünk és el kell végezni.
    Megköszönöm ha válaszol.

    Tisztelettel: Csománné

  5. Gulyás Ildikó

    Üdvözlöm! Tavaly november kezdtük el a homlokzati hőszigetelést „szakember” által, az időjárás miatt a nemes vakolat nem került fel, csak a 10 cm es polisztirol lapok felragasztása, dűbelezés, hálózás, ragasztóval behúzás történt meg. Most náhány, falhosszan egyenesen lefutó függőleges repedést látunk a szigetelésen, illetve pl ablak oldalsó beugrásnál vízszintes, de egyenes repedést. Mi lehet ennek az oka? Hogyan lehet javítani? A ház öreg, de a homlokzat nem volt látványosan repedt, illetve a szigetelés óta csak 2-3 hónap telt el. Nem merem így rákérni a vakolatot, mert félek az is bereped .
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Gulyás Ildikó

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ildikó
      Igazából nem lett volna szabad novemberben elkezdeni a hőszigetelést, ha nem tudják befejezni. A függőleges repedés azonban származhat a táblák nem pontos illesztéséből is. Hogy mit lehet most tenni, hogyan lehet javítani a hibákat azt egy tapasztalt szakember is csak helyszíni felmérés után fogja tudni pontosan megmondani Önnek.

    2. ádám lévai

      ablaknál vízszintes repedés saroknál? ha igen vagy nem lett L alakba úgymond pipába kivágva a nikecell, vagy nem lett a sarokra rakva zsepkendő ez kb 3 tenyérnyi plusz háló , vagy is is! függőleges repedés a falon kevés a háló takarás, vagy nincs is takarás ha kb 1 méter szélességekben fordul elő aljától a fal tetejéig akkor az tuti nincs takarás vagy kevés! viszont ha függőleges és kis L
      L
      L alakú akkor a nikecell kötés a kevés!

  6. Csécsi Endréné

    Üdvözlöm.
    2022. Május 2-án elkezdték a szigetelést, egy 10 m-es tűzfalat megcsináltak, de mivel rájöttem, hogy itt ott van ragasztó a nikecel alatt, és több tábla között 2cm rést hagytak, a 20x50cm-es bomlást ragasztani akarták, ezértleszedték az állványokat, és otthagytak.
    Meddig állhat a már megvásárolt anyagmennyiség? Fehér nikecel
    Köszönöm válaszát.
    Csécsiné

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csécsi Endréné
      Az a legfontosabb, hogy a nikecell szigetelőt ne érje nedvesség. Napsütés se érje, mert a fehér nikecell besárgul a naptól. Ilyen tárolás mellett nem romlik a szigetelő állaga. Azért az idén kerüljön fel a homlokzatra.

  7. Molnár Livia

    Jó napot
    Tegnapi nap 5 cm szigetelèst tettek a munkások a homlokzatra.vájogház kb 100 èves.
    A vakolatot nemvertèk le.olyan jeligèvel ami eddig nemjött le ezután se fog.
    Sok helyen 1 cm rèsek vannak
    Nem lessz gond kèsőbbiekben ?
    5 helyen van a ragasztó a nikecelen

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Livia
      Helyszíni felmérés nélkül határozott választ nem tudok adni Önnek. A vályogfalon azonban problémás szokott lenni a régi vakolat. Ha nem is hullik, akkor több helyen megkocogtatva üresen kong. Ez nem jó. Az 1 cm rések bizony hiba, itt hőhidas lesz a szigetelés. Azt, hogy „5 helyen van ragasztó a nikecelen” nem pontosan értem.
      A legfőbb problémám azonban talán az, hogy vályogházra nem szerencsés nikecell, hungarocell, polisztirol szigetelést rakni. A vályogházra jó páraáteresztő kőzetgyapot vagy pedig Open hőszigetelő rendszereket érdemes rakni. Ezek az Open rendszerek is nikecellből készülnek, azonban perforálással, lyuggatással páraáteresztővé vannak alakítva. Így érdemes a vályogfalra rakni homlokzati szigetelésként.

  8. Kricsfalussy Vali

    Üdvözlöm!
    Az lenne a kérésem, hogy kőporos kanalasan nyomott vakolatú a házunk, a szigetelés előtt le kell e verni, simítani a felületet, vagy erre fel lehet rakni a szigetelést?
    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vali
      Ha a vakolat mállik, illetve üresen kong kopogtatásra, és az elkövetkező 30-50 évben nem biztosít stabil felületet a homlokzati szigetelés alatt, akkor a málló, meglazult részeket mindenképp. Utána pedig portalanítani kell a falfelületet, és ha nem a felület kisebb egyenetlenségeit rugalmasan kitöltő kőzetgyapot szigetelést raknak fel homlokzati vakolatként, akkor érdemes el is simítani a felületet a szigetelés alatt. A laza szerkezetű kőzetgyapot kisebb egyenetlenségeket rugalmasan eltüntet a kőzetgyapot szakszerű felfogatásakor.

  9. Gacsályi Tímea

    Jó napot kívánok! A kérdésem az volna, hogy a szakember felrakta a szigetelést viszont a hálózást már nem csinálta meg arra hivatkozva, hogy meleg van megrepedhet. Kérdésem az lenne, hogy meddig maradhat fent a nikecel úgy, hogy nincs hálózva???

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tímea
      Ha a dübelezés meg van csinálva, akkor a szigetelés már stabilan áll a falon. Így már bírja a szigetelés. Az a fontos, hogy teljesen száraz állapotban folytatódjon tovább a ragasztó felkenése, és ebbe a háló felrakása.
      Azért az őszi esőzések előtt jó lenne befejezni úgy, hogy a fedővakolat is rajta legyen.

  10. Berkes Tivadar

    Üdvözletem!
    Nem olyan régen készült el a házunk és a kivitelezés során felmerült, hogy a homlokzati hőszigetelés rögzítésekor a kivitelező nem rögzítette a szigetelést mindenhol dübelezéssel, hanem csak a ház körülbelül feléig, azzal a jeligével, hogy földszintes(nem emeletes) házak esetében elegendő eddig, de még ez sem lenne teljes mértékben szükséges.
    Ez valóban így van? Lehet esetleg ebből a későbbiekben gondunk? (15cm-es fehér nikecel szigetelés, újonnan épült házon), lassan 1 éve van már fent.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tivadar
      Új építésű, 3-4 méternél kisebb falmagasságú szigetelésnél vannak, akik azt hangoztatják, hogy nem is kell a szigetelést dübelezni 10 cm-es vastagságig. 30-40 év azonban hosszú idő, és a dübellel való megerősítés egy további megerősítést jelent az esetleges viharokkal, nagy széllökésekkel szemben.
      Ha perem-pont módszerrel tökéletes ragasztást végeztek, akkor kisebb a veszély. Ha azonban nem, akkor a szél könnyebben alákaphat a felragasztott nikecell tábláknak, és a szívóereje leszedheti a táblákat falról.
      Emellett nagy a hőingadozás is. Télen akár mínusz 15 fok is lehet hajnalonként. A nyári kánikulában pedig 35 fok feletti hőmérséklet is lehet. Egy napon belül is lehet azonban akár 20 fokos hőmérséklet különbség is. Ez tágulást, összehúzódást, vagyis alakváltozást jelenthet a táblákon. Tehát mindenképp plusz biztonságot jelent a dübelezés a nikecell táblák stabil rögzítésében.

  11. Racz levente

    Jó napot kívánok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy eső, illetve párás időben, ugyanazon a részen, mindig olyan a nemesvakolat, mintha vízfolyás lenne rajta! Új építésű ház, a kivitelező sem tudja mi lehet a probléma! Lehet, hogy a szigetelés nem szakszerű kivitelezése miatt?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Levente
      Látatlanban nem igazán lehet megbízható választ mondani. Új építésnél leggyakrabban a nem tökéletes száradás miatt lehetnek problémák. Önöknél azonban ez nem valószínű. Talán valamilyen szennyeződés érhette azon a területen a homlokzatot vakolás közben?

  12. Péter

    Üdvözletem,

    A kérdésem az lenne, hogy idő hiányában élvédőzhetem-e a nyílászárókat és hálózhatom-e a homlokzatot is egy alkalommal? Tehát az ablakok káváit és a homlokzatot is egyszerre húznám be ragasztóval. Ez így működhet?

    Köszönettel,
    Péter

  13. Szabó J.

    Üdvözletem

    Az volna a kérdésem, hogy most szeretnénk szigetelni a homlokzatot de van már rajta Megas nemes vakolat arra mit javasolnak kőzetgyapotot vagy hungarocellt esetleg bármelyik lehet-e?

    Köszönettel: Szabó j.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó J
      A homlokzati szigetelő választását alapvetően a falazat határozza meg. Vályogfalra mindenképp a kőzetgyapotot vagy a szintén jó páraáteresztő képességű Open szigetelőt érdemes választani. Könnyűszerkezetes épületre is elsősorban ezek javasoltak. Más falazóanyagból készült falak szigetelésére a hungarocell is jó választás lehet.

  14. Adam

    Üdv!

    Debrecen környékén esetleg tud ajánlani megfelelő kivitelezőt? Hogy tudnék ilyet találni?

    Köszönöm előre is.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ádám
      Megfelelő kivitelezőt leginkább a közelben érdemes keresni azok közül, akiknek megfelelő referenciáik vannak. Pest megyéből mi nem ismerjük a Hajdú-Biharban dolgozó kivitelezőket.

  15. Éva varga

    Üdvözlöm !
    20 éves 5 cm vastagon hungarocellel szigetelt és vakolt felületre szeretnénk 15 cm vastag
    grafitos szigetelést felrakatni.
    Biztonságosan felrakható , vagy el kell távolitani a régi szigetelést ?
    Nem repedezett a jelenlegi .

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Éva
      Ez a szigetelés állapotától függ. Ha stabilan áll, és várhatóan az elkövetkező évtizedekben is stabil marad a falon, akkor nem feltétlenül szükséges eltávolítani a meglévő szigetelést. Ezt azonban csak helyszíni felmérés alapján tudja megmondani egy tapasztalt szakember. Megmaradó szigetelésnél a felfogadásnál, a dübelezésnél azonban több mint 20 cm vastag szigetelés biztonságos dübelezésével kell számolni.

  16. Móni

    Jó napot kívánok!
    Érdeklődni szeretnék, hogy most szigetelnek nálunk.
    Okozhat-e gondot, ha magas a hőmérséklet?
    15 cm-es grafitos szigetelőanyagot vásároltunk.
    Várom válaszukat!
    Előre is köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Móni
      Túl nagy melegben (25 fok felett) gyorsan szárad a vakolat, és hajszálrepedések alakulhatnak ki benne. Főleg akkor, ha a tűző nap éri is a vakolatot.

  17. László

    üdvözlöm!

    5 éve szigetelték a házunkat 10 cm-es hungarocellel.
    A ház 3 szintes, magassága néhol 8 méter.
    Dübelt a mesterek csak néha alkalmaztak,
    A ház falán a nemesvakolat több helyen repedt függőlegesen, vízszintesen, ill. a nyílászárók sarkainál átlósan.
    Mi okozhatja a repedéseket?
    Lehet ezt javítani? Ha igen, hogyan?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      8 méter magas, 10 centis hungarocell szigetelést bizony érdemes dübelezni.
      Több dolog is okozhatja a vakolat repedéseit. Helyszíni szemle nélkül viszont nem érdemes találgatni. Egy tapasztalt szakember helyszíni felmérés alapján pontos választ adhat a kérdéseire.

  18. Hepokoski Ildikó

    Üdvözlöm ,
    70 es években épített házunkat szeretnénk szigetelni. Új fa ablakok vannak, új tető is, de lapos tető. Állandó páratartalom van kint, mivel a hegyekben élünk. Az első kérdésem az lenne, hogy kőzetgyapot vagy grafit szigetelés legyen? Penészedés a házon belül régen volt, de mióta új ablakok vannak, és belül penész gátló festékkel van festve, azóta nem észlelünk. Másik kérdésem az lenne, hogy az eresz csatornákat is le kellene szedni? Azok is régiek persze, de azt a kőművesem nem csinálná meg, ezt tudom. Persze azt se tudom, hogy azt igazán ki csinálja, esetleg a tetőfedő csinálja? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Ildikó

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ildikó
      A homlokzat szigetelés megválasztását a falazóanyag határozza meg. Vályogfalat kőzetgyapottal célszerű szigetelni. A többi gyakran használt falazóanyagot lehet bármelyikkel. Ha asztmás vagy légúti allergiával küzdő van a családban, akkor is érdemes inkább kőzetgyapottal. Egyébként mindkettővel lehet szigetelni a homlokzatot.
      Az ereszcsatornákat nem mindenképpen. Célszerű azonban, mert 45-50 éves lehet, és újabb 40-50 évet biztos nem fog kibírni. A csatorna lefolyócsöveit azonban mindenképp le kell szedni, mert a hőszigetelés miatt a hőszigetelés után 15? centivel kintebb fognak kerülni.
      Tetőfelújítással, utólagos hőszigeteléssel foglalkozó vállalkozások általában az ereszcsatorna cseréjét is vállalják.

  19. Varga Anna Henriett

    Jó napot!

    Az lenne a kérdésem, hogy most novemberben szigetelik a házunkat (októberben lett volna, de csúsztak a kivitelező munkái), szinte minden héten van 1-2 teljesen esős nap komoly csapadékmennyiséggel.
    Tegnap hálózták és bevakolták a falat, erre egész éjjel esett az eső.

    Aggódom, hogy kimossa az anyagot a víz a vakolatból és így nem lesz tartós vagy megfelelő a vakolat. Jól teszem, hogy aggódom miatta?

    Még színezni is fogják a falakat… Ha a frissen festett réteget is esős éjszaka vagy nap követi, akkor mire számíthatok?

    Előre is köszönöm a választ!

    Üdv: Anna

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anna
      Ha zuhog az eső, akkor megvan a kockázata, hisz a ház négy oldalából valamelyiket mindig erősen verheti. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen szögben éri az eső a frissen vakolt falat.
      Az eső erősségétől és a száradás mértékétől függően lehetne a kérdésére válaszolni.
      Semmiképp sem szerencsés a vakolt fal teljes száradása előtti esős idő.

  20. Bak Józsefné

    A házunknál 2 hete kezdték el a szigetelést, feltették a kőzetgyapotot, most 2 napja ázik, lehet így tovább folytatni, vagy le kell cserélni a vizet kőzetgyapotot. Köszönöm a válaszukat!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bak Józsefné
      Egy elázás miatt még nem kell lecserélni a kőzetgyapotot. Folytatni viszont csak akkor lehet a szigetelést, ha a kőzetgyapot tökéletesen kiszárad.
      Ha már hozzákezdtek a szigeteléshez, akkor fóliával nem ártott volna megvédeni az esőtől.

  21. Pusztai Nikoletta

    Üdvözlöm!
    Sajnos abbamaradt építkezés miatt a ház 50%-án áll a felrakott hungarocell szigetelés, már be is sárgult. Azt mondták, hogy le kell csúcsokon zárni a felületet, és úgy jó lesz. A fennmaradt területet pedig most novemberben szeretnék elkezdeni.
    Attól félek, hogy ez az időjárás már nem megfelelő, hisz elég korán beköszöntött a hideg. A kivitelező azt mondta, hogy meg lehet csinálni, csak a színezést nem tenné fel, majd csak tavasszal.
    Ki kérhetném a véleményét, hogy hallgassak-e a kivitelezőre, vagy ebben a hidegben ne engedjem elkezdeni a munkát.
    Köszönöm a választ!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nikoletta
      Sajnos a félig elkészült hőszigetelésnél már nehéz jó megoldást választani november végén, december elején. Az egyik legfontosabb szempont az, hogy plusz 5 fok alatt nem szerencsés a homlokzatot szigetelni, mert szigetelő táblák felragasztásához használt ragasztó és a vakolat sem köt és szárad megfelelően. A szigetelő táblák nem stabil felragasztása és a vakolat foltosodása sem szerencsés.
      A másik legfontosabb szempont, hogy csak tökéletesen száraz polisztirol szigetelésre lehet felragasztani az üvegszövethálót, és felvinni az alapvakolatot, majd a színezőt.
      Ha ez a két követelmény biztosítva van, akkor lehet szigetelni. Ha viszont nem, akkor kockázatos.

  22. Tarczy Ferenc

    Üdvözlöm,

    Szeretném megkérdezni, hogy egy új építésű lakópark esetében, ahol dryvit vakolat van, mitől lehet penészes az egész felület? Most különböző festékekkel próbálkoznak, hogy melyiken nem üt át a penész.
    Válaszukat előre is köszönöm
    Ferenc

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ferenc
      Több mindentől is lehet, helyszíni felmérés nélkül nehéz bármit is mondani. Új építésnél gyakran előfordul, hogy nem hagynak elég időt a fal tökéletes kiszáradására. Ha a nem teljesen száraz falat dryvitozzák, akkor szinte bezárják a falba a benne lévő nedvességet, és ez is okozhatja a penészedést. Ez azonban csak egy lehetséges ok, lehet más oka is a penészedésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük