Tetőteret építse be, vagy inkább emeletet építsen rá?

Emeletráépítés vagy inkább a tetőtér beépítése?

Melyiket szeretné inkább, illetve melyiket lehet egyáltalán, és ha lehet, akkor milyen költséggel?

A választásnak vannak praktikus, ha úgy tetszik racionális valamint szubjektív, érzelmi okai és érvei is.

emeletráépítés

Emeletráépítés vagy inkább tetőtér beépítés legyen?

A talán legfontosabb objektív, racionális ok lehet az, hogy milyen lakótér bővülésre van szükség a család megváltozott élethelyzetében? Kik szeretnének beköltözni a padlástérben kialakított tetőtérbe, illetve az alsó szintre ráépített emeletre?

  • Ugyanis a padlástér beépítésével a padlástérben a ház jelenlegi alapterületénél érezhetően kisebb hasznos lakóterületet tud nyerni.
  • Az emelet ráépítésnél viszont gyakorlatilag a ház alapterületét meg tudja duplázni. Ez az előnyök oldaláról való megközelítés.

A ráfordítás és költségek oldaláról való objektív megközelítés viszont azt kérdezi meg azonnal, hogy a tetőtér beépítésnek illetve a padlástér beépítésnek milyen költségei vannak?

  • Mennyibe kerül az egyik, és mennyibe kerül a másik?
  • Fontos kérdés az is, hogy ésszerű határok között egyáltalán lehet-e emeletet ráépíteni a házra, illetve a padlásteret beépíteni.

Az érzelmi, szubjektív okok közül talán a legfontosabb kérdés az, hogy az emeletre illetve a padlástérbe beköltözők várhatóan melyik lakótérben éreznék jobban magukat?

  • Vannak olyanok, akik a kifejezetten tágas teret szeretik. Közöttük is vannak olyanok, akik azért átmenetileg le tudnak erről a vágyukról mondani, és vállalják a kisebb lakótérrel várhatóan kisebb költségeket és kötelezettségeket.
  • Olyanok is vannak azonban, akik kifejezetten rosszul érzik magukat szűknek érzett területen, és egész egyszerűen bezártsági érzésük van. Nekik nem lenne előnyös a tetőtérben kialakított lakrész. A ferde tetősík nemcsak a tetőtér alapterületéből, hanem a tetőtér belteréből is jelentős területet vesz el. Előnyösebb lenne az emeletráépítés. Ez persze várhatóan nagyobb átépítéssel és költséggel is jár. Fontos kérdés, hogy vállalják-e ezt, illetve az is fontos kérdés, hogy a lehetőségeket felmérve egyáltalán érdemes-e vállalni? Nem jár-e aránytalanul nagy többletköltséggel?

Ezek mind olyan kérdések, amelyeket a lakótér bővítésekor alaposan végig kell gondolni.

Akkor pedig lássuk a továbbiakat.

Tetőtér beépítés vagy inkább emelet ráépítése legyen?

Mindkét bővítés jelentős átalakítással jár.

  • bachl tecta-pur 022

    Bachl tecta-pur 022 magastető szarufák feletti szigetelésére

    A padlástér beépítésénél át kell alakítani a tetőszerkezetet. Meg kell oldani a tető tökéletes hőszigetelését, és az alsó szint födémének is el kell bírnia a tetőtér beépítését.
  • Emelet ráépítésénél pedig el kell bontani a házon lévő tetőt. Rá kell építeni a házra az újabb emeletet, és ezt az emeletet az alapnak és az alsó szint falainak és födémének is el kell bírnia. Az emelet ráépítése után pedig egy új tetőt kell készíteni a házra.
  • A ház jelenlegi állapotától függően mindkét átépítés jelentős munka, és jelentős ráfordítással is jár. Elég valószínűnek látszik azonban, hogy az emeletráépítés jelenti a nagyobb mértékű átalakítást. A tervezés szakaszában azonban azt is fel kell mérni, hogy milyen mértékű átalakításra van szükség, illetve milyen pótlólagos költségekkel jár az emelet ráépítés illetve tetőtér beépítés megvalósítása. Ugyanis, ha indokolatlanul nagy többletköltségekkel lehetséges csak a felfelé történő bővítés, akkor még mindig meg lehet vizsgálni a földszinten való hozzáépítés lehetőségét is.

A ház szerkezeti vizsgálata

Amikor beépíti a tetőteret vagy emeletet épít rá, akkor egy új szintet alakít ki a házon. Ezzel növeli a ház hasznos alapterületét és ezzel együtt az értékét is. Ehhez azonban az építés megkezdése előtt meg kell állapítani, hogy egyáltalán lehetséges-e az újabb szint megépítése? Ha lehetséges, akkor pedig azt kell felmérni, hogy milyen munkálatokat kell ahhoz elvégezni a házon, hogy az új szint akár a tetőtér beépítésével, akár egy emelet ráépítésével megépíthető legyen.

A régebben épült családi házak födémeinek teherhordó képessége nem mindig megfelelő. Ezért a beépítés előtt érdemes szakvéleményt kérni az épület állapotáról. A szakértő az elkészült szakvéleményben megjelöli az épület problémás részeit, és javaslatot is tesz a felújításra.

Leier betoncserép

Leier Toscana cseréptető sötétbarna színben. Ez tetszik a legjobban Önöknek is? Vagy más színt fognak választani?

A padlástér beépítésénél a tetőfedésnek épnek és tökéletesen vízzárónak kell lenni. A beázások elkerüléséhez az kell, hogy a tetőtér száraz legyen. Nemcsak a tetőfedő anyagnak, hanem az alatta lévő fóliának is épnek kell lenni.

  • A tetőszerkezetnél a szarufák és a lécek állapota lényeges. Ha megfelelően le volt kezelve szuvasodás, gombásodás ellen a tetőszerkezet, akkor nagy gond nem lehet, de ha nem, akkor már problémák lehetnek.
  • A tetőtérben kialakított szobák gazdaságos fűtéséhez a tetőtér megfelelő szigetelésére van szükség. A tetőtér szigetelését a szarufák közötti hézagmentes kőzetgyapot vagy üveggyapot szigeteléssel oldják meg. A 10-15 centiméteres tetőszigetelés alatt még 4-6 centiméteres kiegészítő szigetelést is érdemes elhelyezni, a tökéletes hőszigetelés érdekében. A penészedés és a páralecsapódás ellen a megfelelő szellőzést is biztosítani kell.
  • A legfontosabb azonban a födém állapota, mert a födémnek kell elbírnia a tetőtérben kialakított lakótér megnövekedett súlyát. Ha a födém teherbírása nem megfelelő, akkor a beépítéshez meg kell erősíteni a födémet.
  • A ház alapjának állapotát is fel kell mérni, mert az alapnak és az alső szint falainak is el kell bírni a ráépítést. Ehhez statikai szakvéleményt kell kérni az épületről.

A szakvélemények alapján az építész már el tudja készíteni a tetőtér beépítéshez szükséges engedélyezési tervdokumentációt. Mindenképp érdemes a tervezővel kivitelezési tervet is készíteni, mert az átépítést végző kivitelező a kivitelezési terv alapján tudja elvégezni a munkálatokat. Az engedélyezési terv egyéb dokumentumai nem adnak választ a kivitelezés szükséges lépéseire.

A tetőtér beépítésénél először, a födémet kell megerősíteni, ha szükséges, és a padlót kell kialakítani. Ezt követően, ahol szükséges, a lécezést és az eltört tetőfedő anyagokat kell kicserélni. Be kell építeni a tetőtéri ablakokat. Ezt követi a légrések, valamint a víz- és hőszigetelés kialakítása a szarufák között és alatt. Be kell építeni a tetőtérbe a további nyílászárókat. Majd következik a belső tér, a ferde tető és a fogópárok alatti vízszintes felület burkolatának kialakítása (például a lambéria, vagy a gipszkarton lapok felrakása). Ezt követi a térdfal vakolása, a belső gipszkarton válaszfalak, benne az ajtók felszerelése, majd a festés és a tapétázás.

Emeletráépítés

Ha egy új emelet ráépítését választja, akkor az emelet belmagasságának minimum 190 centiméternek kell lenni.

Új emelet építésénél és tetőtér beépítésénél az építés az épület bővítését, új építményszint kialakítását jelenti, ezért egyszerű bejelentési kötelezettséghez kötött az építés megkezdése.

A cikk elolvasása alapján tisztábban lát már? A tetőteret szeretné beépíteni vagy inkább az emeletráépítés mellett dönt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük