Hangszigetelő kőzetgyapot a színpadon

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.” Ezt már William Shakespeare óta tudjuk. A nagyszínpadi előadások közönség általi élvezhetőségéért megfelelő műszaki és akusztikai követelményeknek is meg kell felelni az előadások során.

A jó színházi előadásban a dráma vagy a komikum a színpadon születik meg, de a közönség soraiban talál célba. A drámai hatás, a katarzis átlése vagy éppen a felszabadult nevetés kitörése érdekében nézőtéren ülők együtt élnek az előadással, a színészi játékkal.

  • Vagy nem élnek együtt, ha nem látnak vagy hallanak mindent tökéletesen.
  • Éppen ezért a drámai vagy komikus játék hatásának nézőtéri érvényesüléséért a nézőtér minden zugában nemcsak látni, hanem tökéletesen hallani is kell a színpadon történteket. Ezt pedig az előadótér tökéletes akusztikája képes biztosítani.

A színházakban az előadó és nézőtér kialakításának az egyik lefontosabb eleme a tökéletes akusztikai hatás elérése. A színházi előadás élvezhetőségének biztosításához nélkülözhetetlen a kiváló hangtechnika mellett a jó akusztika is. A színpadon elhangzottakat, a színészi játék érthetőségét, a hangok terjedésének tisztaságát alapvetően meghatározza a terem akusztikája.

Az előadások minőségét, a nézők szórakozását és elégedettségét alapvetően meghatározza, hogy tökéletesen hallják-e színpadon elhangzott monológokat, párbeszédeket és dalokat.

hangszigetelő kőzetgyapot

Hangszigetelő kőzetgyapot válaszfal szigetelésére

Éppen ezért a színházterem megfelelő hangszigelésére, és a színpadon elhangzó játék hangjainak terelésére a Rockwool Airrock XD hangszigetelő lemezek tökéletesen használhatók. Megfelelő tervezéssel és tökéletesen pontos, precíz kivitelezéssel együtt természetesen.

  • Az előadások tökéletes élvezhetőségéért a falakat, előtétfalakat és mozgatható hangterelő és hangszigetelő elemeket körültekintően kell megtervezni a helyiség adottságait is figyelembe véve.

A színházak többsége több színpaddal, játszóhellyel rendelkezik. A Madách Színháznak például négy játszóhelye van, de a Vígszínháznak és a Katona József színháznak is van 3 színpada.

  • A terem akusztikájának kialakításakor természetesen az sem mindegy, hogy száz fős kamaraszínház teremről vagy pedig többszáz fős nagyszínpadról van szó, mert másképp kell kialakítani a terem akusztikáját.
  • És természetesen más az akusztikája egy nyári szabadtéri színpadnak is a tökéletes hangzás biztosítása érdekében.

A hangosítás és az akusztika kialakításakor ezeket figyelembe kell venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük