Kell egy ház?

Kell egy ház, és kell sok pénz, ahhoz, hogy vegyünk egyet. Vagy ha építeni szeretnénk, akkor kell hozzá építőanyag. Az egyikből több, a másikból kevesebb, de az biztos, hogy kell belőlük bőven. Minél nagyobb a ház, annál több.

Már az alapoknál eldől, hogy milyen lesz a felépítmény. És pont azért, hogy ne dőljön el, bizony nem elég a sóder. Kell hozzá cement is. Ha az instant megoldásokat szereted, akkor Nálad a mixer beton lesz a nyerő.

Utána jönnek a falazóanyagok. Illetve nem jönnek, mert előbb meg kell venned őket. A tégla lehet népszerű és lehet újszerű is. A népszerű tégla sose volt besúgó. Lehet, hogy ezért is olyan népszerű? A Wienerbergertől a keresztségben a Porotherm nevet kapta.

Az újszerű tégla Ytongéknál látta meg a napvilágot. Ő annyira újszerű, hogy még neve sincs, egyszerűen csak tégla. Nem fogod kitalálni, hogy milyen tégla. Ytong tégla. Naná, milyen tégla lenne az Ytong gyerek?

A tető fedésére Közép-Európa legerősebb versenyzője, a Bramac mindig ott van. De nem ülhet ám a babérjain, mert Terránék masszív, betonkemény versenyzői is ringbe szállnak, sőt nálunk egyértelműen nyerésre is állnak.

És akkor még nem is beszéltünk a Creaton és a Tondach család természetesség mindenekfelett agyagcserepeiről. Esetenként sikamlós húzásoktól sem mentes, késhegyre menő versenyt vívnak az építkezők kegyeiért. A verseny néha olyan éles, hogy még a célfotó sem képes dönteni, pedig időnként bokáig letolják a gatyájukat.

A Leier klán betonban nyomuló versenyzője is közismert figura még ebben a borotvaéles küzdelemben. A Bramac a szerénységéről ismert. Egyszerűen csak azt mondja: „Tető helyett mondd: Bramac”. A Tondach se adja alább, és kicsire nem néz: „Tető egy évszázadra”. A Creaton pedig 50 év garanciát is ad rá. A befutó szinte megjósolhatatlan az 5 legfelkészültebb versenyző összecsapásában. A vásárlói érdeklődés legkisebb jelére azonnal ringbe száll, mint az öt.

Gáz van, de gázszámla is. Sokaknak jó nagy. Nagyon nem szeretik a „már van 1 házam, de a gatyámat is ráfizetem a fűtésre” régi motorosok. A Testvériség vezeték maradt, de a testvéri árat elsöpörte egy rendszerváltás. Ez van testvér.

Ők legszívesebben leszigetelnék a pénztárcájukból kivezető összes utat, de ehelyett inkább új ruhát szabatnak néha kicsit kopottas családi fészküknek. Bélésanyagként a kőzetgyapot és az üveggyapot, talpalávalóként a polisztirol adja magát – jó pénzért persze. A jó szigetelésért alaposan fel kell öltözni. Lábazatra, homlokzatra, födémre és tetőtérre is gyúrni kell a várt eredményekért, amit a pénztárcában maradó forintokban mérnek.

A gázszámlájuktól feldúlt versenyzők akkor azért tanácstalanul néznek ki a fejükből, amikor arra kerül a sor, hogy na most akkor konkrétan melyik szigetelőanyag is legyen. Ami rövid távon a legvékonyabb pénztárcából is kijön, azzal garantáltan befürdik hosszú távon.

hátépítés Baumittal

Házépítés a Baumittal

Amikor a sminkelésre kerül a sor, akkor azonnal 4 versenyző tűnik fel a ház homlokzata körül. Baumitnak, LB Knaufnak, Weber Terranovának és Sakretnek nevezik magukat.

  • Alap, lábazati és homlokzati pakolásra külön-külön kenceficéik vannak.
  • Gépi változatban is kelletik, vagy inkább gyártják magukat.

Ha a kertedben is szeretnél maradandó szépészeti beavatkozásokat, akkor teret kér a térkő. Semmelrock mellett Leierék itt is azonnal ringbe szállnak. Mindketten betonban utaznak.

Szóval nehéz ügy ez a kell 1 ház. És itt még csak a kell egy házhoz kellő legfontosabb építőanyagoknál tartunk. Hol van még a többi?

Leginkább kell hozzá 2 vastag pénztárca. Ha ez megvan, akkor már a 3 szoba, 3 gyerek és 4 kerék is jön majd. Persze nem biztos, hogy ilyen sorrendben.

  • Na, mit szólsz? Kell az a ház?

Ha ezek után kivan még mind a 4 kereked, és a kedved se ment el a kell 1 háztól, és építőanyag kell hozzá, akkor nálunk minden építőanyagot megtalálsz. Melyik kell? És mennyi?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük