Bachl tecta-PUR hőszigetelés

A Bachl tecta-Pur szigetelés magastető szarufák feletti szigeteléséhez kiváló választás. A Bachl poliuretán szigetelő lemeze 0,022 W/mK hővezetési tényező értékével kimagasló hőszigetelést a tetőn. Miért olyan kiváló hőszigetelő a magastetőre?

Azért, mert a poliuretán jelenlegi ismereteink szerint a legjobb hőszigetelő a családi házak magastetőjére. Magastető szigetelésére ma még elsősorban a kőzetgyapot és üveggyapot szigetelést választják. Ezeknek a szigetelőknek a hővezetési tényezője azonban a 0,030 és 0,040 W/mK értékek között van. Márpedig ezekkel a hővezetési tényező értékekkel jelentősen gyengébb hőszigetelést tudnak biztosítani a tetőn.

Nem véletlen, hogy a tetőtér szigetelésben is a poliuretán szigetelők rendelkeznek a legjobb hőszigetelési értékekkel. Ennek a legjobb bizonyítéka talán az, hogy a kimagasló hőszigetelést igénylő hűtőházak szigetelésére is a poliuretánt használják. Márpedig a hűtőházak szigetelésénél nem a kellemesen komfortos 22-24 fokot kell megtartani, hanem a mínusz 10 fok körüli vagy még annál is alacsonyabb hőmérsékletet.

Miért fontos a tető jó hőszigetelése?

bachl tecta-pur szigetelés

Bachl tecta-PUR szigetelő a tető szarufák feletti szigetelésére kimagasló hőszigetelő képességgel és fűtési költség megtakarítással

Családi házaknál a tető kimagasló hőszigetelése nagyon fontos 2 dolog miatt is.

  • Egyrészt azért, mert a meleg levegő felfelé száll elsősorban. Ezért a lakásban a fűtés melege is a tetőn szökik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméterre vetítve a mennyezeten, a tetőn át távozik a legtöbb meleg a lakásból a téli fűtési szezonban.
  • Másrészt pedig a július, augusztusi kánikulai napokon a kinti 40 fokos perzselő hőség napsugarai először a tetőt érik el. Ezért a lakótérben először a tetőtér kezd el melegedni, és emiatt a tetőtér melegszik fel a legjobban. Persze csak akkor, ha nincs megfelelően hőszigetelve.

Márpedig hőszigetelni jobban lehet a tetőteret a jobb hőszigetelést biztosító poliuretán szigeteléssel, mint a kőzetgyapottal vagy az üveggyapottal.

Bachl tecta-PUR hőszigetelő 4 előnye

Minél kisebb a hővezetési tényező értéke egy szigetelőnek, annál kevésbé vezeti a hőt. Ezért az alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkező szigetelő jobb hőszigetelést képes biztosítani. Márpedig a 0,03-0,04 W/mK hővezetési tényező értékekkel szemben a Bachl tecta-PUR szigetelő 0,022-es értéke, majdnem kétszer olyan jó hőszigetelést biztosít, mint a leggyakrabban használt kőzetgyapot és üveggyapot szigetelők. Ennek a majdnem kétszer olyan jó hőszigetelésnek 4 fontos előnye is van:

  1. Egyrészt a tecta-PUR szigetelőből fele olyan vastag szigetelés is elég majdnem ugyanolyan hőszigetelés eléréséhez. Vagyis a fele olyan vastag szigetelés kisebb helyen elfér. Fele olyan vastag szigetelést könnyebb stabilan rögzíteni is a tetőn. Másrészt pedig kisebb helyigénye miatt könnyebb is dolgozni vele a tetőtér szigetelésekor.
  2. Másrészt pedig ugyanolyan vastagságban beépítve a szarufák felé sokkal jobb hőszigetelést biztosít. Sokkal jobban benn tartja a lakásban a téli fűtés melegét, és sokkal inkább kinn tartja a lakásból nyáron a tűző nap sugarainak melegítő hatását.
  3. Harmadik előnye a szarufák feletti tetőszigetelésnek, hogy egyenletesen, megszakítás nélkül lehet beépíteni a tetőre. Ezért a szarufák vonalában kialakuló hőhíd nem fenyegeti a szarufák feletti szigetelés választásakor.
  4. Negyedrészt pedig a szarufák feletti szigetelés nem vesz el magasságot a tetőtéri szobából, hisz a szarufák alatti rész teljes egészében a tetőtér légterének része marad.

Nézzük most részletesen a Bachl tecta-PUR tetőtér szigetelés előnyeit.

A kimagaslóan alacsony hővezetési tényező értékből adó hőszigetelés előnyök egyértelműek a tecta-PUR szigetelésnél. Ráadásul a szigetelő alsó és felső részén is hővisszaverő alufólia réteg van. Ez az alsó és felső bevonat nemcsak jó hőszigetelővé, hanem még jó hővisszaverővé is tesz a tecta-PUR lemezeket.

  • Az alsó alufólia réteg a lakótérből a tetőn megszökni kívánó fűtési energiát fordítja vissza, és tartja benn a lakásban.
  • A felső alufólia pedig nyáron fordítja vissza a tetőről a tűző napsugarak perzselő melegét.

Szarufák feletti szigetelésnél a szigetelőanyagnak nemcsak jó hőszigetelőnek, hanem megfelelően keménynek is kell lenni. Ennek teljesítésére a Bachl tecta-PUR táblák nyomószilárdsága 100 kPa. Ez a keménység lehetővé teszi a szarufák feletti szigetelést. A szarufák feletti szigetelés legfőbb előnye a szarufák vonalában kialakuló vonalmenti hőhíd elkerülése. A fából készült szarufák hőszigetelése ugyanis nagyon rossz. Nemcsak a tecta-PUR táblák kiváló hőszigeteléséhez képest, hanem még a gyengébb hőszigetelő képességű üveggyapot és kőzetgyapot tetőtéri szigetelőkhöz képest is. Közel 10-szer rosszabb a fa hőszigetelése, mint a szarufaközökbe kerülő szigetelő anyagoké. Ezt a hőhidat kerülheti el a szarufák feletti terület egységes szigetelésével.

A szarufák feletti beépítés további előnye az, hogy a tetőtérben a szarufák látszó felületként működnek. Nem takarja el a hőszigetelés. Sőt még a szarufák magasságával meg is emelkedik a tetőtér belmagassága. Éppen ezért Bachl tecta-PUR szigetelésnél a megfelelő rétegrend belülről kifelé, a tetőfedés felé haladva:

  1. Szarufák
  2. Szarufák feletti deszkázat, OSB lap vagy gipszkarton
  3. Párazáró fólia
  4. Bachl tecta-PUR szigetelés alsó és felső kasírozással a hő visszaverésére
  5. Ellenléc a rögzítő csavarokkal
  6. Tetőlécek
  7. Tetőcserép fedés

Ezek a PIR szigetelő táblák a tökéletes illesztés és vízzárás érdekében nútféderes kialakításúak. Vagyis hézagmentesen illeszthetők egymáshoz.

A párazárást és vízzárást pedig a tecta-PUR táblákra kasírozott 10 centis átlapolható polipropilén fólia biztosítja, ami tökéletes vízzárást biztosít, és megakadályozza a cserépfedés alá esetlegesen bejutó esővíz és olvadó hólé bejutását a szigetelőbe.

A PIR táblák további előnye az alaktartóságuk. Megtartják alakjukat, nem vetemednek a cserépfedés alatt, és ezért 40-50 évig is kitart a kiválóan hőszigetelő tetőtér a cserépfedéssel együtt.

Ráadásul a Bachl szarufák feletti tetőtér szigetelés családjának több termékváltozata is van:

  1. A Bachl tecta-PUR szigetelő kiváló 0,022 W/mK hőátbocsátási tényező értékével magastetők szarufák feletti szigetelésére kiváló választás.
  2. Alacsony hajlásszögű tetőnél a tecta-PUR Polimer szigetelőt érdemes választani. Ennek a felső, tetőfedés oldali fedőrétege egy olyan bitumenes lemez, amely tökéletes vízzárásával megakadályozza a csapadékvíz szigetelőbe való bejutását alacsony tető dőlésszögnél is.
  3. A Bachl tecta-PUR HD-Plus szigetelést pedig tetőfelújításnál érdemes használni. Ugyanis a tetőtérben a szarufák között már ott lévő szigetelő és a szarufákban lévő nedvesség eltávozását is lehetővé teszi a HD-plus táblák páraáteresztő kasírozása. Vagyis nem kell leszedni a tetőtérben a szarufák között már meglévő szigetelést. A szarufák feletti szigetelés pluszban kerülhet fel a tetőre a tetőtér még jobb hőszigetelésének biztosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük