Rockwool kőzetgyapot kiváló páraáteresztéssel

A homlokzatra felrakott szigetelőanyagnál a szigetelő hőszigetelő képessége a legfontosabb. A szigetelő ára mellett elsősorban a hőszigetelő képesség dönti el, hogy melyik szigetelőt választjuk a homlokzatra. És azt is a hőszigetelő képesség határozza meg, hogy milyen vastagságban kell felrakni a falra ahhoz, hogy az előre eltervezett mértékben csökkenjen a téli fűtés és a nyári klimatizálás számlája.

A hőszigetelés mellett azonban más szempontok is fontosak lehetnek. Ha forgalmas út mellett vagy pedig egy pályaudvar vagy repülőtér közelében lakik, akkor hirtelen fontos szempont lehet a hőszigetelésre kiválasztott anyag hangszigetelő képessége is. Nem mindegy ugyanis, hogy minden repülő felettünk való áthaladása felkelti-e családot, vagy pedig azért lehet aludni is, mert jó a hangszigetelése is a lakásnak.

Bizonyos esetekben pedig a hangszigeteléshez hasonlóan fontos lehet a kiválasztott szigetelő páraáteresztő képessége is. Például akkor kap a falak jó páraáteresztése kiemelt fontosságot, amikor asztmával vagy valamilyen más légúti allergiától szenvedő él a családban. Az ő köhögésmentes életükhöz ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire párás a lakás. Ha jó a lakás szellőzése vagy pedig jó a falak páraáteresztő képessége, akkor a falak nem nedvesednek, és ezért nem is fognak penészedni. Márpedig a penészgombák nélküli lakás kiemelt fontosságot kap asztmás panaszoknál.

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez kiváló páraáteresztő képességgel

A szálas szerkezetű Rockwool kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képessége mellett nemcsak jó hangszigetelő, hanem kiváló páraáteresztő is. Ez pedig azért fontos, mert ez biztosítja azt, hogy a homlokzat szigetelése után sem fognak penészedni a falak, és nem fog gombásodni a lakás. A penészedés és gombásodás mentes falnak pedig nemcsak esztétikai, hanem higiéniai és egészségügyi előnyei is vannak.

A jó páraáteresztő képességű Rockwool kőzetgyapot képes lesz biztosítani a lakás természetes szellőzését. A lakásban keletkezett párát a szigetelés át fogja engedni a falon, mert a szálas szerkezetű kőzetgyapotnak a hő és hangszigetelése mellett a páraáteresztése is kiváló. A falak természetes szellőzése és penészmentessége a légúti panaszokkal élőknek a köhögés és fulladás nélküli lakhatóságot biztosítja a lakásban.

A nedvesedéstől mentes lakás penészmentes levegője azonban az egész család komfortosabb lakhatóságát javítja.

Miért fontos a lakás penészmentes levegője?

Legfőképpen azért, mert életünk jelentős részét nem a szabadban, hanem épületekben töltjük. A négy fal között éljük az életünket otthon és a munkahelyünkön is. Ha elmegyünk bevásárolni vagy moziba, színházba, akkor is egy épületbe megyünk be. Sokkal kevesebb szabadtéri rendezvényen veszünk részt, mint amennyi időt eltöltünk zárt térben. Még akkor is sokkal több időt töltünk az épületekben, ha a szabadban eltöltött időhöz hozzáadjuk az utazással eltöltött időt. Ráadásul, amikor közlekedünk akkor is a zárt autóban vagy pedig tömegközlekedési eszközön utazunk. Aludni is a hálószobánkban alszunk.

Az épületekben eltöltött jelentős idő miatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen azoknak az épületeknek a levegője, ahol lakunk, dolgozunk, kikapcsolódunk. Még nagyobb jelentősége van az épületek levegőminőségének az allergiával küszködőknél.

A rosszul szellőző épületekben az épületben keletkezett por és nedvesség is megreked a falak között. A megfelelő szellőzés és a fal rossz páraáteresztő képessége miatt az épületben keletkezett pára nem tud eltávozni. Ez pedig növeli a falak nedvesedését. A nedvesedés pedig a falak penészedését és gombásodását okozza.

A rosszul szellőző lakásban a poratka és a nedvesedés miatt megjelenő penészgomba nemcsak az allergiások életét keseríti meg, hanem a most panaszmentes lakókból is légúti allergiára érzékenyek lehetnek.

Sokkal könnyebb biztosítani a penész és gombamentes környezetet egy olyan épületben, ahol a szellőzés a szigetelt falakon keresztül is biztosított. A pára nem reked benn a lakásban, és nem fognak penészedni a falak.

Az egészségesebb levegő az allergiások számára valóságos áldás, mert segít megelőzni a köhögést, fulladást és a nehézlégzést.

A lakás friss levegőjét biztosíthatja a rendszeres szellőztetés vagy pedig a falak természetes páraáteresztő képessége. A polisztirollal szigetelt falak gyenge páraáteresztő képessége miatt a szellőztetésnek kell tökéletesnek lenni.

A Rockwool kőzetgyapottal szigetelt homlokzatnál azonban a lakás megfelelő szellőzése a kőzetgyapottal szigetelt falakon keresztül is biztosított. Mégpedig azért, mert a szálas kőzetgyapot páraáteresztő képessége is kiváló. Nem reked benn a lakásban a keletkezett pára, hanem a szálas kőzetgyapoton keresztül is akadálytalanul távozik a lakásban. A kőzetgyapot tehát kiválóan szigeteli a hőt és a hangot, a lakásban keletkezett párát viszont átengedi a szálas szerkezet.

Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy télen a meleg nem fog megszökni a falon át, viszont a lakásban keletkezett pára el tud távozni a lakásból a falakon keresztül is. Ezért nem lesz nedves a fal, és penészes a lakás.

A friss, páramentes levegő nemcsak sokkal kevesebb allergént tartalmaz, hanem más jótékony hatása is van a szervezetre. A pára és penészmentes levegőben sokkal több oxigén van, mert a lakásban keletkezett párával együtt a kilégzéskor kilélegzett szén-dioxid is könnyebben távozik el a falon. Ez pedig elősegíti az agy jobb oxigénellátását is. Ez pedig segíti a koncentrálást a munkával. Sokkal kevésbé fáradunk el, nem leszünk idegesek, éjszaka pedig javítja az alvás minőségét is.

Rockwool kőzetgyapot kiváló páraáteresztő is

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

A szálas szerkezetű kőzetgyapotnak kiváló a páraáteresztő képessége. Ez pedig azt jelenti, hogy a homlokzati falra felrakva jól átengedi a falon a lakásban keletkezett párát. Kutatások során megállapították, hogy a kőzetgyapot páraáteresztő képessége szinte a levegő páraáteresztésével azonos.

Vagyis a kőzetgyapot szigetelés nem akadályozza a falon keresztüli páravándorlást.

hogyan válasszon kőzetgyapot szigetelést

Mit szigetel? Mennyit szeretne megtakarítani a szigeteléssel? Milyen vastag legyen a kőzetgyapot? Mi fontos még a választáskor? Hogyan válasszon kőzetgyapot szigetelést otthona szigeteléséhez? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a kőzetgyapot szigetelő lemezek közül a családi háza szigeteléséhez legjobbat? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon kőzetgyapotot kérdéssor megválaszolása segíteni fog a legjobb szigetelés kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük