Ytong Multipor lapok belső oldali hőszigetelésre

A belső oldali hőszigetelésre már két évtizede jó megoldást nyújt az Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lap. Ez pedig azt jelenti, hogy már alaposan kipróbált, és eredményesen működik a Multipor lapok beépítése belső oldali szigetelésre is. Mégpedig párazáró réteg beépítése nélkül is jó szigetelést ad.

multipor belső oldali hőszigetelés

Ytong Multipor belső oldali hőszigetelés a hőszigetelő lapokkal

A Multipor lapok párazáró réteg beépítése nélküli belső oldali szigetelésként való felhasználása azon az elven alapul, hogy a meleg levegő több nedvességet képes megtartani, mint a hideg. Ezért amikor a meleg levegő lehűl a harmatpontra, akkor kicsapódik belőle a pára. Ez a párakicsapódás azonban a hideg kültéri hőmérséklet és a fűtött beltéri hőmérséklet miatt nem a szigetelt fal és a belső oldali hőszigetelés találkozásnál van, hanem már a Multipor hőszigetelő lapokon belül megtörténik. Ezért a lakás párája nem jut el a falba, hanem már a Multipor szigetelésben kicsapódik.

A párazáró réteg beépítése nélküli belső oldali hőszigetelés nagy előny, mert azokat a hőszigetelő anyagokat, amelyek nem képesek, vagy csak nehezen tudják leadni a lakótérből a szigetelőbe bejutó nedvességet, párazáró réteggel kell védeni.

A Multipor lapok beépítésénél erre nincs szükség, mert a lakásból a falba bejutó pára még a Multipor lapokban kicsapódik, és eltárolódik. Ezáltal nem jut be a falba nedvesség, hanem a Multipor lapok pufferként eltárolják azt. Aztán amikor a lakótér szellőzésével vagy szellőztetésével lecsökken a lakás levegőjében a pára szintje, akkor a Multipor lapokból nem a falba megy tovább az eltárolódott pára, hanem visszaáramlik a lakás levegőjébe. Ezáltal a nedvesség nem a falat nedvesíti, nem a falat gombásítja, hanem a Multipor lapokban tárolódik.

A Multipor lapok a harmatponton kicsapódott nedvességet a pórusbetonban működő kapilláraktivitás révén a lakásbelső felé szállítják vissza, és itt a lakás belső meleg levegőjében a nedvesség elpárolog.

A Multipor lapok falra ragasztásánál fontos szempont, hogy a falon a lapok teljes felületen ragasztva legyenek. Ez azért fontos, mert így tudják a falfelülettől a nedvességet a lakásbelső felé elszállítani. Ezzel pedig a hőszigetelés mellett a szigetelt fal szárításában is fontos szerepet játszanak.

A szigetelt fal penészedés és gombásodás mentességének biztosítása mellett a Multipor lapok további előnye, hogy kizárólag természetes anyagok, kvarchomok, cement, mész és víz felhasználásával készül. Ehhez rakják még hozzá a pórusképző adalékanyagot, ami az érlelés során biztosítja a Multipor lapok hőszigetelését jelentősen megnövelő pórusképződést.

A természetes anyagok alapanyagkénti használata miatt nem okoz allergiát. Emellett a környezetet sem szennyezi, mert bontás után, hulladékként a természetben lebomló anyagokat tartalmaz. Nem véletlenül rendelkezik a Multipor lap a Környezetbarát Termék védjeggyel is.

A külső oldali hőszigetelés épületszerkezeti szempontból mindig előnyösebb. Mégpedig azért, mert külső oldali szigetelésnél a fal is a hőszigetelésen belüli meleg oldalra kerül, és a külső fagypont alatti hőmérsékletre le nem hűlve a hőszigetelőn belül hőtároló tömegként is működik. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem lehet a külső oldalon szigetelni a homlokzati falat:

  • Műemlék védelem alatt álló épületek homlokzati vakolatát nem lehet megbontani a külső oldali hőszigetelő felrakására.
  • Lehetséges olyan helyzet is, amikor nem lehet a homlokzat szigeteléséhez szükséges állványt felállítani, mert egyszerűen nem fér el.
  • Bérházaknál pedig csak akkor lehet egységesen a külső oldalt szigetelni, ha a lakók együttesen szeretnék a hőszigetelést. 1-1 lakás hőszigetelését csak belső oldalról lehet megcsinálni.

Ezekben az esetekben a hőszigetelés csak a belső oldalon lehetséges, és erre pedig az Ytong Multipor ásványi lapok nagyon jól felhasználhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük