Bauder PIR hőszigetelés lapostetőhöz

A poliuretán a XXI. század kiemelkedő hőszigetelő anyaga a családi házak hőszigetelésében is. Miért mondhatjuk ezt?

Legfőképp azért, mert sokkal jobb a hőszigetelő képessége a jelenleg még jóval népszerűbb üveggyapot, kőzetgyapot és polisztirol szigetelésnél.

Miben nyilvánul meg a poliuretán kiemelkedően jobb hőszigetelő képessége?

bauder pir hőszigetelő lapostetőre

Bauder PIR hőszigetelés lapostető szigetelésére kimagasló hőszigetelő képességgel

Legfőképpen a sokkal alacsonyabb hővezetésében. Vagyis a poliuretán hővezetési tényezője (W/mK) jóval alacsonyabb.

  • A poliuretán hőszigetelő lemezek hővezetési tényezője 0,02-0,025 W/mK.
  • Ezzel szemben a fehér színű, hagyományos polisztirol szigetelő lemezek hővezetési tényezője 0,035-0,039 W/mK. Vagyis jóval magasabb a hővezetésük, tehát gyengébb a hőszigetelésük.
  • A grafitos adalékkal feljavított polisztirol szigetelő lemezek hővezetési tényezője 0,030-0.033 W/mK. Ez már lényegesen jobb hőszigetelést jelent a fehér polisztirolnál.
    Kőzetgyapot hőszigetelő lemezek hővezetési tényezője 0,035-0,039 W/mK.

Mit jelent ez a hőszigetelésben?

  • Azt jelenti, hogy a poliuretán lemezek hőszigetelő képessége másfélszer, kétszer olyan jó lehet, mint a jól ismert kőzetgyapot és polisztirol szigetelőké.

A poliuretán sokkal jobb hőszigetelő képességnek pedig több előnye is van:

  1. A legfontosabb, hogy ugyanazt a hőszigetelést akár fele olyan vastag szigeteléssel is képes elérni a poliuretán. Ez pedig különösen fontos ott, ahol nem lehet növelni a hőszigetelés vastagságát. Ilyen helyzet van akkor, amikor utólagosan szigeteli a padlót. Ezeknél az utólagosan szigetelendő házaknál a küszöbszint már adott, ezért nem tudja korlátlanul növelni a szigetelés vastagságát. Csak a küszöbszint alatti hellyel tud gazdálkodni a szigeteléskor. Emellett a homlokzat szigetelésnél se mindegy, hogy milyen vastag szigetelésre van szüksége, és a szigetelést milyen stabilan tudja felfogatni a falra. Minél vékonyabb a szigetelés, annál biztosabban tudja rögzíteni a falon. A vékonyabb szigetelés nagy előny az esetleges viharokkal szemben.
  2. Ha pedig nincs helyszűkében a szigetelésnél, akkor kihasználhatja a poliuretán kimagasló hőszigetelését a fűtési és klimatizálási költségek lefaragásában. Azért, mert a jól ismert polisztirollal és kőzetgyapottal szemben, ha ugyanolyan vastag poliuretán szigetelést készít, akkor a felénél is alacsonyabbra csökkentheti az elkövetkező 3-4 évtized téli fűtési és a nyári klimatizálási költségét.

A poliuretán szigetelés jövőbeli fontosságát attól függően tudja megítélni, hogy a fűtési és klimatizálási költségek milyen alakulására számít a jövőben. Ha ezek növekedését prognosztizálja, akkor ez meg fogja növelni a poliuretán fontosságát a szigetelésben. Ezért a kőzetgyapotnál és polisztirolnál jobban hőszigetelő poliuretán szigetelés lehet a XXI. század korszerű szigetelése az Ön családi háza homlokzatán, padlóján és tetőjén is. Nemcsak a magastetőn, hanem a lapostetőn is.

A Bauder poliuretán hőszigetelő lemezek a lapostetők szigetelésénél is nagy hatékonysággal használhatók. Mégpedig azért, mert rendkívül alacsony a hővezető képességük, és emiatt a hőszigetelésük kimagasló. Ez azt jelenti, hogy a polisztirolhoz képest vékonyabb szigetelő rétegben is biztosítják ugyanazt a hőszigetelést a lapostetőn. Vagy pedig ugyanolyan vastagságban beépítve sokkal jobb lesz a megépített lapostető szerkezet hőszigetelése.

A kiemelkedő hőszigetelés mellett azonban még más előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek a Bauder poliuretán szigetelései. Melyek ezek?

Kimagasló mértékű a nyomószilárdsága. Ezért nemcsak a homlokzat vagy pedig az aljzatbetonnal borított padló szigetelésére használható, hanem lábazat és lapostető szigetelésére is. A poliuretánnak olyan kimagasló a nyomószilárdsága, hogy megfelelően kiválasztott változatában extrém terhelésnek kitett lapostetők és mélygarázsok szigetelésére is használható.

Kiváló nyomószilárdságához kapcsolódóan jelentős előnye az alaktartósága is. Az alaktartóságának a lapostetőbe való beépítéskor van jelentősége, ugyanis a lapostetőnél a hőszigetelés mellett a vízszigetelés is alapvető fontosságú. Lapostető szigetelésénél a vízszigetelésre leggyakrabban a bitumenes lapostető szigetelőket használják. Márpedig a forró bitumennel való beépítésnél kiemelkedő fontossága van annak, hogy a hőszigetelésre használt poliuretán lemezek nem károsodnak, nem változtatják meg az alakjukat, hanem megtartják azt kimagasló hőszigetelő képességükkel együtt.

Nemcsak a szilárdságukat és alakjukat tartják meg a poliuretán lemezek, hanem penészedéssel, korhadással, rothadással szemben is ellenállnak. Ez pedig azt jelenti, hogy évtizedeken keresztül nemcsak kimagasló hőszigetelő képességű, hanem tartós és biztonságos szigetelést is biztosítanak a nagy terhelésnek kitett lapostető szerkezetekben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük