Falazó anyagok hőszigetelése

A falazó anyagok hőszigetelése, pontosabban a fűtés és a klimatizálás költsége nemcsak a falazóanyag hőszigetelő képességétől és a fal esetleges kiegészítő szigetelésétől függ, hanem befolyásolja a falazóanyag hőtároló képessége is. Hogyan és milyen formában lehetséges ez?

Milyen falazóanyagból építette családi házát?

A falazóanyag már önmagában is jó hőszigetelő képességű? Vagy pedig kiegészítő szigetelésre van szükség a fal kiváló hőszigeteléséért?

Többféle falazóanyagból építhette fel családi házát az elmúlt évtizedekben. A 60-as, 70-es években sok családi ház épült B-30-as téglából. Sokan építkeztek szilikát téglából is. A bányászat és a vasgyártás melléktermékeként jelentkező gázszilikátot széles körben használták építőanyagként, falazóanyagként. Épültek családi házak kisméretű téglából is.

Mindig is kedvelt falazóanyag volt a sárból és szalmából készített vályog, amiből nemcsak régen építkeztek, hanem még ma is sokan választják családi házuk falazóanyagaként.

Ezek az évtizedek előtt használatos falazóanyagok a mai magas energiaárak mellett utólagos hőszigetelés nélkül már nem biztosítják a fal megfelelő hőszigetelését. Ezért a fűtési és klimatizálási költségek lefaragásáért utólagosan szigetelni kell a homlokzatot.

porotherm 30 nf téglafal

Porotherm 30 NF téglafal építése Dryfix ragasztóhabbal

A mai korszerű homlokzati falazóanyagok is többfélék lehetnek. Továbbra is népszerű a tégla. A korszerű üregszerkezetű falazóanyagok megfelelő vastagságban már kiegészítő szigetelés nélkül is kiváló hőszigetelést biztosítanak.

falazóanyag választás

Családi házuk falazóanyagának kiválasztásakor még mindig a legtöbben a téglát választják

A külső homlokzati falak és belső teherhordó falak is épülhetnek ezekből az üreges téglákból.

A korszerű 44 és 38 centis üreges téglák, akár kiegészítő szigetelés nélkül is megfelelő hőszigetelést adnak. A 30 centis üreges téglák pedig kiegészítő szigeteléssel biztosítják a homlokzati falak megfelelő hőszigetelését. A homlokzati fal még jobb hőszigetelő képességéért természetesen a 38-as és a 44-es téglafalra is lehet rakni hőszigetelést. A falra felrakott kőzetgyapot vagy hungarocell szigeteléssel a fal hőszigetelése még jobb lesz.

A falazóanyagként legnépszerűbb tégla mellett sokan építkeznek Ytongból is. A pórusbetonból készült Ytong falazóelemek hőszigetelése is megfelelő már kiegészítő szigetelés nélkül is akár 37,5 centis, akár 50-es Ytong falat épít. A pórusbeton pórusaiban lévő légbuborékok jó hőszigetelést biztosítanak az Ytong falazóelemekből épített falban.

Silka mészhomok tégla fal

Silka mészhomok téglafal építése

A Silka mészhomok téglák az üreges szerkezetű téglákkal és az Ytonggal szemben már nem olyan jó hőszigetelő képességűek. A mészhomok téglából épült fal önmagában már nem biztosítja a homlokzati fal megfelelő hőszigetelését. Ezért a homlokzati fal jó hőszigetelő képességének biztosításához kiegészítő szigetelésre van szükség. A gyengébb hőszigetelő képességgel szemben a mészhomok téglának a hőtároló képessége sokkal jobb az üreges téglával és az Ytonggal szemben.

Mit is jelent ez? Miért van ennek nagy jelentősége?

Hogyan függ össze a falazóanyag hőszigetelő és hőtároló képessége?

Fordított arányban áll a kettő egymással. Minél nagyobb tömege van a falnak, annál nagyobb a fal hőtároló képessége. A nagy tömegű falazóanyagból épült homlokzati fal lassabban melegszik fel, de lassabban is hűl ki. Tovább tárolja a hőt. A tömör anyagból készített falazóanyagban van tömeg, van anyag. Ezért ezek falazóanyagok a bőséges anyagtartalmuk miatt jó hangszigetelők is. Ilyen jó hangszigetelő képességű falazóanyag például a Silka mészhomoktégla.

A tömör téglákkal szemben az üreges téglák üregszerkezetében és az Ytong pórusbeton téglák pórusaiban sok a levegő. Ez a levegő a fal tömegét és hangszigetelő képességét csökkenti. Jelentősen javítja viszont a hőszigetelő képességét.

  • Minél több levegőt tartalmaz a falazóanyag, annál jobb a hőszigetelése. Ezzel együtt viszont a fal tömege, hőtároló képessége csökken.

A téli hideg falakon kívül tartásában az önmagában is jó hőszigetelő képességű porózus Ytong fal vagy a lyukacsos üregszerkezetű téglafal teljesít jobban.

A nyári perzselő kánikula falakon kívül tartásában azonban nem a fal hőszigetelő képességének, hanem a hőtároló képességének van sokkal nagyobb szerepe. A benti kellemesen hűvös klíma megtartásához a tömör, nagy tömegű falszerkezet jobb. Azért, mert a nyári nagy melegben lassabban melegszik fel a jó hőtároló képességű tömör fal.

  • Ha tehát a nyári klimatizálási költségeket szeretné jelentősen csökkenteni, akkor jobban teszi, ha nagy tömegű, tömör falszerkezetet épít családi háza homlokzati falába. Azért, mert ez a fal nem melegszik fel olyan könnyen. Ha a nagy hőségben nem nyitja ki az ablakokat, akkor kellemes hűvös lesz benn a lakótérben. Szellőztetni pedig a hajnali órákban érdemes. Azért, mert ilyenkor a kinti levegő még hűvös, és nem fog felmelegedni a lakás. Napközben, amikor nagy a hőség, akkor legyenek zárva az ablakok. Azért, hogy a kinti meleg ne tudjon bemenni a lakásba. Szellőztetni akkor szellőztessen, amikor a kinti hőmérséklet kisebb a bentinél. Ekkor nem fog felmelegedni a lakás a szellőztetés közben. A nyári kellemes benti hűvös biztosításában ennek is nagy jelentősége van.
  • Ha pedig a téli fűtési költségekkel is szeretne spórolni, akkor a tömör mészhomok téglafalra érdemes vastag 15-20 cm-es homlokzati szigetelést rakni. Így együtt a nagy hőtároló tömeg és a fal jó hőszigetelő képessége alacsony fűtési és klimatizálási költségek mellett is télen kellemes meleget nyáron pedig kellemes hűvöst fog a házban biztosítani.
ytong lambda nútféderes falazóelem

Ytong Lambda nútféderes falazóelem családi háza kiválóan hőszigetelő homlokzati falának építéséhez

Ha viszont a téli fűtési költségeket szeretné mindenképp minimálisra csökkenteni, akkor pórusos Ytong falat vagy pedig üreges szerkezetű téglafalat érdemes építeni.

Ez a jó hőszigetelő képességű fal készülhet olyan falazóanyagból, ami már kiegészítő szigetelés nélkül is jó hőszigetelést biztosít. Vagy pedig építkezhet 30 cm-es Ytongból vagy üreges szerkezetű téglából, és erre pedig a külső kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés fogja biztosítani a fal megfelelő hőszigetelő képességét.

hogyan válasszon falazóanyagot

Miből épüljön a fal? Tudja már? Ha még nem, akkor hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Tudja már, hogy melyik falazóanyagot választja otthonuk felépítéséhez? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fogja családi házuk legjobb falazóanyagának a kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük