Mi a vízszigetelés feladata?

A vízszigetelés feladata, hogy megóvja az épületet a víztől és a nedvesedéstől. Vízszigetelésre az épület minden olyan helyén szükség lehet, ahol nedvesedés veszélye áll fenn. Ezért kell vízszigetelés a pincefalra, lábazatra, az alapra, a talajon fekvő padlóra és a tetőre is. Különösen a lapostetőnél kell kiemelten figyelni a nedvesedés elleni szigetelésre.

A vízszigetelést jóval könnyebb és egyszerűbb megoldani az építkezés során. Ekkor nemcsak jóval eredményesebb a vízszigetelés, hanem sokkal olcsóbb is. Arról nem is beszélve, hogy nem szükséges utólag megoldást keresni a nedvesedés problémájára. Azonban, ha kimaradt a vízszigetelés vagy nem volt megfelelő, akkor utólag is meg kell oldani a nedvesség és víz elleni védelmet az épület állagának megóvására.

A talajból felszivárgó nedvesség ellen a pincefalat, az épület alapját és a talajon fekvő padlót kell megvédeni. Különösen akkor kiemelt fontosságú ezeknek az épületszerkezeteknek a vízszigetelése, ha magasan van a talajvíz az építkezés helyszínén. A talajvíz szintjétől függetlenül is azonban épületeinket több évtizedre építjük. Ezért a talajból felszivárgó nedvesség elleni védelmet akkor is érdemes jól megoldani, ha az építkezés idején nem kell komolyan számolni a talajvíz magas szintjével.

Nemcsak a talajból felszivárgó nedvesség teheti tönkre az épületszerkezeteket. A járdáról felcsapódó eső ellen a lábazatot kell megvédeni. Az esőtől, hótól származó nedvesség ellen a külső falakat és a tetőt kell ellenállóvá tenni a csapadékból származó nedvességgel szemben.

bitumenes vízszigetelés

Bitumenes vízszigetelés lapostető szigeteléséhez

A vízszigetelés megoldására többféle lehetőség van. Szinte mindenki ismeri a bitumen lemezes vízszigetelést. Messze ez a leggyakoribb vízszigetelésre használt szigetelő.

Széles körben használják azonban a PVC-t és a különféle kenhető anyagokat a nedvesség elleni szigetelésre. Sőt a homlokzati vakolatok is vízszigetelők, ezért megakadályozzák a csapadékvíz falba szivárgását. Emellett pedig impregnáló bevonatok nagy választéka segíti a térkő burkolatok, teraszburkolatok nedvesség elleni védekezését.

Nem mindegy, hogy ezekből a vízszigetelő anyagokból melyiket választjuk. A nedvesség elleni szigetelő kiválasztását meghatározza az, hogy milyen épületszerkezetet szeretnénk szigetelni. Fontos szempont az is, hogy milyen színtű nedvességnek lesz kitéve a szigetelendő felület. Emellett pedig fontos még az is, hogy a vízszigetelőre milyen anyag fog kerülni. Ugyanis az egymásra kerülő anyagoknak egymással is összeférhetőknek kell lenni. Azért fontos ez, mert évtizedekig egymás felett, mellett lesznek az épületben.

Bitumenes vízszigetelők

A vízszigetelésre használt anyagok leggyakrabban bitumenes szigetelők. Ezeknek az anyagoknak két vízszigetelésben igen hasznos tulajdonságuk is van:

  • Nyújthatók
  • Hidegen is alakíthatók, hajlíthatók

A vízszigetelésben jó bitumenes bevonat fő előnye, hogy hidegen, melegítés nélkül is felhordható a szigetelendő felületre, és még nedves felületre is használható. A bitumenes bevonat a megszilárdulása, kiszáradása után összefüggő, vízzáró réteget alkot. Ez pedig elég a víz elleni szigetelésre. A bitumenes lemezek bitumenes bevonatát különféle műanyagok hozzáadásával még tovább lehet javítani. Ezzel pedig még jobb vízszigetelő hatást érhetnek el.

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap, talajon fekvő padló és lapostető vízszigetelésére

A bitumenes lemezszigetelések jól használhatók az alapok, talajon fekvő padlók, lapostetők vízszigetelésére.

A kenhető vízszigetelők között sok olyan szigetelő van, amit természetes burkolatok, csempék és kerámia lapok burkolása előtt érdemes használni vízszigetelésre. Ezek többnyire olyan kétkomponensű vízszigetelők, amelyeknél a két komponenst használat előtt össze kell keverni, és simítóval vagy ecsettel kell felhordani az aljzatra vagy pedig a falra a burkolás előtt.

A kétkomponensű kenhető vízszigetelők mellett természetesen vannak egykomponensű kenhető vízszigetelő anyagok is.

PVC szigetelők, műanyagok

Ezek a PVC szigetelők használhatóságuk szempontjából kétfélék lehetnek:

  1. A nem igazán nyúló, de melegítésre meglágyuló és alakítható, ezért melegítéssel vagy oldószerekkel hegeszthető plasztomer műanyagok.
  2. A jól nyúló, rugalmas, hőre nem lágyuló, az oldószerekkel szemben ellenálló, ezért nem hegeszthető (elasztomer) műanyagok, a műkaucsuk lemezek.

Ezeknek az egyrétegű szigeteléseknek a felrakásánál pontos munkát kell végezni. Azért, mert ha kilyukad a műanyag szigetelő, akkor nem lesz vízszigetelő a felhelyezett műanyag. Ezért ezeknek a műanyag szigetelőknek a felrakásához a gyártók pontos kivitelezési utasításokat adnak meg. Nem is érdemes megfelelő szakmai tapasztalat nélkül hozzákezdeni a kivitelezéshez, mert könnyen kilyukadhat a műanyag.

Ezeket a PVC alapú, műanyag szigetelőket elsősorban lapostetők vízszigetelésére használják. A gyártáskor a PVC-t egészségre ártalmatlan anyagokkal keverik. Fő előnyük a lapostető szigetelésénél, hogy hosszú az élettartamuk, és külön felületvédelem nélkül is időjárásállók, tartósak a lapostető szigetelésére.

Az is fontos, hogy a lapostető PVC szigetelésénél a tetőnek legalább 2%-os lejtéssel kell rendelkeznie. Erre azért van szükség, hogy az átlapolásoknál is megfelelő legyen a PVC fólia vízzárása. Ha ennél kisebb a lapostető lejtése, akkor vastagabb szigetelő fóliára van szükség, és meg kell növelni az átlapolások 10-15 cm-es szélességét.

A szél ellen a PVC szigetelést ragasztással vagy pedig lefogatással kell rögzíteni. Ezeket a műanyag fóliákat az átlapolásoknál hegesztőpasztás rányomással és hegesztéssel dolgozzák vízhatlanná. A tető szélén pedig ragasztással dolgozzák rá a tetőre.

Falszigetelésre használt vegyi anyagok

Ezeket a falszigetelésre használt kvarcosító oldatokat beton és téglafalak vízszigetelésére, akár utólagos vízszigetelésére is használják. Mégpedig úgy, hogy a falfelületre fúrt lyukakba juttatják be ezeket a szigetelőket. Ezek a vegyi anyagok a falszerkezetben lévő vízvezető kapillárisok utólagos elzárásával szüntetik meg a nedvesedést.

Vízszigeteléskor ezeket a vegyi anyagokat a gyártó által előre meghatározott mélységű és sűrűségű furatokba kell injektálni.

Vízszigetelő vakolatok

Vannak olyan vakolattípusok, amelyek a vakolt fal felületén vízzáró réteget alkotnak. Ezért ezek a vízszigetelő anyagokhoz sorolhatók.

A csapadékvíz falba jutásának megakadályozásával, a víz lepergetésével jelentős védelmet ad az esővízzel szemben. Így megakadályozza a nedvesség falba jutását, és megvédi a falat az esetleges fagykárok ellen is.

A homlokzati vakolatokkal vakolt tégla és Ytong-falak, valamint a mészkő és egyéb természetes kő falfelületek páraáteresztő, valamint vízzáró és UV-sugárzás elleni védelmére használható bevonatok nagy választékban állnak rendelkezésre a külső falak víztaszító és nedvességálló kialakításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük