Kell kémény vagy nem kell kémény

Kell kémény vagy nem kell kémény mai modern házainkban? Mit gondol? Könnyű a kémény kérdésre válaszolni?

Ma már sokan konvektorral oldják meg a gázzal való fűtést a lakásukban. A konvektoros gázfűtéshez pedig nincs már szükség kéményre. Ekkor tehát nem kell kémény a lakásban.

Ha pedig a gázzal vagy pedig fával való fűtés helyett elektromos árammal működő fűtőberendezés van a házban, akkor szintén nincs szükség a fűtéshez kéményre.

Azonban valóban érdemes feltenni azt a kérdést, hogy kell még kémény, vagy már nem is kell kémény a fűtéshez a XXI. században?

A válasz azért nem határozott igen vagy nem. Sok esetben nagyon jól jön még ma a kémény. És várhatóan a jövőben is jól fog még jönni sokáig egy kémény a házban. Miért is jó a kémény még mindig?

Azért, mert több előnye is van a kémény használatának.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz

Ha be van építve a kémény a házba, akkor nem érheti váratlan meglepetés. Biztos lehet benne, hogy váratlan és előre nem látható helyzetekben sem fog fűtés nélkül maradni a család.

Kémény hiányában ugyanis az elektromos berendezések átmeneti hibája miatt télen is fűtés nélkül maradhat a ház addig, amíg az elektromos vezetékeket megjavítják. Áramszünet is előfordulhat 1-1 nagyobb szélviharnál. Vagy nem tart hosszabb idejű áramkimaradástól?

Ha van kémény a házban, akkor ilyenkor nem kell azért fohászkodni, hogy minél hamarabb hárítsák el az üzemzavart. Persze csak akkor tud a kéményen át fűteni, ha kandalló vagy cserépkályha is van a házban. Ilyenkor nem a kandalló vagy a cserépkályha az elsődleges fűtési mód, de azért elektromos hiba idején jó szolgálatot tud tenni a tartalék fűtés a házban.

A gázzal való fűtés korszerű konvektorokon keresztül is kialakítható a családi házaknál. Azonban konvektorok helyett gázkazánnal is működhet a gázfűtés. Azért, mert a kémény biztonságos füstelvezetést biztosít, és a kéménynél biztos lehet benne, hogy nagy hidegben sem fog befagyni. A kéményes füstelvezetés nagy hidegben sem rontja le gázkazán vagy hőszivattyú fűtésének hatásfokát, és biztonsággal elvezeti a tüzelés égéstermékét.

Kémény használatával még mindig biztonságosabb és hatékonyabb a tüzelés, mint kémény nélkül. A kémény ugyanis a füstelvezetés biztonsága mellett a tüzelés hatásfokát is javítja.

schiedel absolut univerzális kémény

Schiedel Absolut univerzális kémény bármilyen tüzelési módhoz és tüzelőberendezéshez

Egy univerzális kémény beépítésének megvan az az előnye is, hogy bármilyen tüzelési módhoz és tüzelőberendezéshez csatlakoztatható.

Emellett pedig a tüzelőberendezés cseréjekor is biztonságosan megoldható a füstelvezetés a kémény cseréje nélkül.

Sokan azért is ágálnak a kémény beépítése ellen, mert helyet vesz el a lakásból. Ha szó szerint nézzük, akkor ez bizony valóban így van. Azonban fontos kérdés az is, hogy mennyi helyet vesz el a hasznos lakótérből. Egy jó teljesítményű, 20 cm-es kürtőmérettel rendelkező kéménynek a külső mérete 38X38 cm. Ez azért nem olyan jelentős területet vesz el mástól a lakásban.

Persze ha a kéménynél szellőzőkürtős kivitelt választanak, akkor ennek a helyigénye valóban lehet akár 38×54 cm is. Ezek a szellőzőkürtős kéményeknek azonban megvan az az előnyük, hogy a fal mellett vezethetők. Ezért nem fog jelentős hasznos alapterületet elvenni a lakás területéből.

A kémények mellett természetesen a fűtéshez használt tüzelőberendezéseknek is van helyigénye a családi házban. A nyitott tűzterű kandallókat, hacsak lehet, akkor a kémény mellett érdemes elhelyezni. Emellett pedig a kandallót a kéménnyel összekötő idomot is be kell tervezni a kéménybe. Minél távolabb van a kandalló a kéménytől, annál nagyobb helyigénye lesz a tüzelés és füstelvezetés megoldásának a házban.

Emellett pedig ezeknél a nyitott tűzterű kandallóknál a ma már jól hőszigetelt és jól záródó ablakokkal ellátott családi házakban az égésükhöz szükséges levegőt is egy külön vezetéken kell biztosítani. Ezt a levegőt biztosító vezetéket természetesen a legcélszerűbb a füstelvezetésre szolgáló kürtőnyílás mellett elhelyezni. Így a legpraktikusabb, a legbiztonságosabb, és ekkor lesz a legkisebb a helyigénye is a füstelvezetésnek az égéshez szükséges levegő biztosításának.

A nyitott tűzterű kandallók egyre jobban terjednek ma már. Azonban most még jóval több van a zárt tűzterű kandallókból. Ezek a zárt égésterű kandallók is kéményen keresztüli füstelvezetést igényelnek.

hogyan válasszon kéményt

Milyen kérdéseket válaszoljon meg kéménye kiválasztásakor? Mire figyeljen? Melyik lesz a legjobb választás? Hogyan válasszon kéményt kérdőív kitöltése segíteni fog. Kattintson a képre kérdőívéért!

Tisztábban látja már, hogy kell-e családi házában kémény?

Ha pedig kell a kémény, akkor a Hogyan válasszon kéményt kérdőív kitöltése segíteni fog az Önnek legjobb kémény kiválasztásához? Megmutatja, hogy milyen kérdéseket kell megválaszolni a kémény kiválasztásához.

4 gondolatok ezen: “Kell kémény vagy nem kell kémény

  1. Bereczk János

    A kémény egy érdekes kérdés, leginkább azért, mert mindenki csinál valamilyent, aztán kiderül, hogy van ezer indok amiért az rossz!!!!
    A kémény része a fűtésnek, tehát célszerű előre tudni mivel és hogyan fogunk fűteni, vagy tüzelni, mert a fűtést célszerű tiszta égéssel elkövetni, ez adja a meleget és a kéményen égéstermék távozik!!!
    Viszont ha tüzelni akarunk, akkor füstgáz fog reményeink szerint távozni, ami aztán vagy lerakódik a kéményben, vagy meggyullad és csak a szerencsén múlik, hogy nem ég le a ház, hogy aztán állandóan takarítani kell!!!! (kellemes kikapcsolódás!)
    Tehát az a kazánban fog eldőlni, hogy fűtünk,vagy tüzelünk!!!!
    Ha elégetjük az energiahordozót, az tüzelés, sok levegő szükséges hozzá, tehát ha fával tüzelünk, állandó után rakással tudjuk megoldani a fűtésünket, esetleg még puffertartály
    is kell, hogy egyenletes meleget biztosítsunk, nem beszélve a fa tárolásáról, ha anyagilag nem állunk úgy, hogy fabrikettel tüzeljünk, vagy valamilyen „korszerű” kazánt vegyünk(?),
    akkor a mostani változások miatt, talán ismét a szén lesz a menő!!!!! Jó indok a fa olcsó!!
    Talán érdemes inkább szénnel fűteni, ha lignit brikett, kevés huzattal CO és ha megvizeztük a szenet hidrogén is keletkezik, a beállított hőmérsékletet hosszan, felügyelet nélkül tartja!!!!! Ha darabos szén van, azt vizes homokban kell elkeverni, ez a módszer megakadályozza, hogy összeégjen és befulladjon!!! (mint a grízes tészta!!)
    És a legfontosabb, hogy a 14×14-es tégla kémény elég, a gázok hidegen távoznak, takarítani sosem kell!!!!!!!!
    A kazánt, 2,5-ös lemezből kell csinálni, mert az sem igaz, hogy a vastagabb lemez tovább
    tart, nagyobbak benne a feszültségek és kikagylósodnak, ami robbanáshoz vezet!!!!
    Lehet, hogy egy drága kémény megmarad, csak a házat kell az örökösnek újra felépíteni, ami picivel drágább, mint egy jó kazán!!!!!!! 06-30-711-8164, előbb kérdezz, a romokat ráérsz eltakarítani!!!!!!!!

  2. Bereczk János

    Létezik olyan fűtés, amihez nem kell kémény, például a napenergiához, vagy a hőszivattyúkhoz, az elektromos fűtéshez vagy a klímához!!!
    Ami ezeket a berendezéseket illeti, mindegyik arról híres, hogy CO2-t sem termelnek!!!! Ha megnézzük a levegő kiváló szigetelő anyag, nem fűthető, oly annyira, hogy a repülőt -50°C
    veszi körül, pedig semmi sem árnyékolja le és mégis napfelkeltekor le kell húzni az árnyékoló spalettát, mert ha besüt a nap, az utastérben meleg lesz! Az ok hihetetlenül
    egyszerű, a gépet telelihegtük CO2-vel, azért olyan bágyadt a sok utas! Ugyanez van, amikor a napos nem szellőztet a szünetben, vagy otthon a lakásban, feldúsul a CO2, jobb lesz a fűtésünk!!!!
    A földet körülvevő légréteg alján van sok CO2, persze itt vannak a növények is, nekik ez
    lételemük!!!
    Van egy másik anyag a H2O, azaz a víz, ami a talajban van, ez is lételemük a növényeknek!!!
    Egy sikeres dunai árvíz levezetése már megoldotta ezt a problémát, a Duna-Tisza köze is elkezdett sivatagosodni, így a talaj jobban átmelegedhet, most akkor mit csináljunk?
    Egy megoldás persze van, hogy a tavak párolgó vize majd éppen ide fog esni és minden
    rendben lesz, vagy a tavak is kiszáradnak!
    Mentsük meg a Velencei-tavat, volt egy ilyen akció, sikerült, nem rajtunk múlott!!!!
    A természet, „TERMÉSZETESEN” egyensúlyra törekszik, no ebbe nyúl bele az ember, aki keresi az olcsó energiát, miközben ha van PAZAROLJA azt!!!!
    A légkondi kültéri egysége,a napos oldalon van mert ez város szépítészeti szempontból így célszerű! A nap melege így, FŰTI a HŰTŐT, ami a beltéri egységből, hideg levegőt varázsol, természetesen ingyen, mondják sokan!
    A hőszivattyú, az egészen más, kell hozzá egy termálkút és ebből vonja ki a meleget, de ma már a talajhő is megteszi, még ha kell is hozzá egy kis elektromosság!!!!!
    Nem kell, vagy mégis kell egy kémény, mert tartalék fűtés is kell, biztos ami biztos alapon,
    ha nincs az egyik legyen más, akár környezetszennyező, de van egy középút, meg kell
    tanulni tisztán fűteni,és amivel ezt megtehetjük az a SZÉN és, hogy működjön az a KÉMÉNY

  3. Bereczk János

    Most akkor kell, vagy nem kell!!!!! (már sokszor leírtam, egyszer talán valaki megérti!!!!!!!
    ISKOLÁK fűtése,ma a legnagyobb probléma, ugyanis a gázprogram mindég úgy kezdődött, mi nem kell, hát a kémény, a konvektor megoldja a problémát! Aztán a gázkazánok már turbósak, kell a kémény, akár kettős kürtővel, ami aztán mégsem jött be, de most az egész mehet a kukába, sem a kazánra, sem a kéményre nincs szükség!!!!! Aztán kiderül, bár vannak kitűnő megoldások, amik kiválóan működnek és ha három ilyen fűtést összekapcsolunk, talán a hidegebb napokon is meleg lesz!!!!
    Nézzük egy üstház működését, egy függőleges cső, bőségesen elég, hogy a fát magas hőfokon elégessük, bár orrfacsaró a füstje, így nem fűthetünk egy iskolában, nem beszélve az állandó után rakásról és a felügyeletről, nem is beszélve!!! legyen faelgázosító kazán? Azt bemutatták, hogyan takarítsuk naponta, hetente és havonta!!!!
    Nem beszélve arról, ha termenként kell egy, fogja-e bírni a nagyobb hideget!!!!!
    Szerintem, ha már fűtést csinálunk, térjünk vissza a szénre, ha gázkutat fúrnak, akkor se vagyok biztos, hogy megoldja a problémát, vannak külszíni bányák, talán ez az egyszerűbb!!!!!! Hány kazán kell egy iskolába, ugye ez a méretétől függ. Ha a nagy kazán bedöglik, lehet két-három hónap szénszünet egy kis kazán cseréje legyen egy óra,
    de még némi meleg mindég marad. Más kérdés, mindég mindent fűteni kell?
    Aligha, akkor takarékoskodjunk!!! Miniszter Úr, hogyan oldaná meg, csak ezt a néhány kérdést, gondolom vannak tanácsadói, akik majd megvezetik!!! Jön a TÉL, már kerestem kazángyártót, aki olyat csinál, amivel fűteni is lehet GRAVITÁCIÓSAN, mindentől függetlenül!!!!!!!

  4. Bereczk János

    Most fog kiderülni melyik fűtés a jó!!! A kapkodás persze ismét azt eredményezi, hogy a sok
    közül, be lehet vásárolni rendesen, mert mindég utólag derül ki, ehhez még kell ez vagy az, hogy biztos legyen fűtés, ha megjön a hideg!!!
    Az olcsó fűtések máris elérik, vagy túl is lépik az egymilliót és csak emelkedés várható, hisz a fát benzinmotoros vagy villany fűrészekkel vágják, ez sem lesz olcsó!! Nem beszélek a keringetős rendszerekről, különböző csapokról, kezelőszervekről, automatikákról, ígéretekről és átverésekről!!!
    Hol van még az is, hogy fűteni tudjunk, mert az sem mindegy, hogy miben!!! Nem bonyolult a dolog, a baj csak az, hogy pénz kérdése minden, vagy éppen nem kapható, ez is emeli majd az árat!!!!
    Egy egyszerű példát írok le, vettem egy varrógépet, komplett motor, lábpedál egyéb alkatrészek, egy lábpedál áráért! A nejem természetesen ki akart rúgni vele, majd öt perc múlva mutattam milyen kiváló cucc, csak ki kellett takarítani és megolajozni, hogy forogjon!!!!
    Mellékesen jegyzem meg, hasonló kazánok lesznek horror áron, amihez az illető nem ért, kénytelen lesz bagóért megszabadulni tőle, természetesen agyon dicsérve, mert
    ennek hibái elég rejtettek, majd a tél közepén derül ki a turpisság, ami aztán fájdalmas is lehet!!!!
    A kéményekkel persze nehéz lesz sumákolni, mert azt a szakhatóságok fogják előírni,
    aztán futhat a pénze után, biztosan belemelegszik mire tél közepén megoldja a problémát!!!!
    Sok minden kell, de a legnehezebb fűtőanyagot venni és MELEGET CSINÁLNI!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük