Gipszkarton fal szigetelése

A lakáson vagy családi házon belüli válaszfal utólagos építésekor felesleges téglából felhúzni a falat. A nehéz téglát nehéz munka becipelni a tiszta lakásba. Tégla falazásánál várni kellene a habarcs száradására is. Ráadásul a falazás után vakolni is kellene a falat.

Arról nem is beszélve, hogy a nagy tömegű tégla válaszfal alá tartógerendát is be kellene rakni. Nem biztos, hogy egy 2-3 méteres gerenda beszállításával és beépítésével olyan könnyen boldogulna a lakásban.

gipszkarton fal szigetelés

Gipszkarton fal szigetelés kőzetgyapottal vagy üveggyapottal

Ezzel szemben a gipszkarton válaszfal építésekor nem kell tartógerenda a gipszkarton fal alá. Hisz nem lesz nagy súlya a válaszfalnak még a két gipszkarton lap közé berakott hangszigetelővel sem.

rigips gipszkarton

Rigips gipszkarton lapok válaszfal építéshez

A gipszkartonozáshoz szükséges profilokat, gipszkarton lapokat és a kiválasztott ásványgyapot hangszigetelőt is könnyen be tudja vinni a lakásba. 

A gipszkartonozás sokkal kisebb porral és piszokkal jár, mint a téglából épült válaszfal falazása és utána következő vakolása. A profilokra felrakott gipszkarton lapokat a vakolás helyett csak glettelni kell a festés, tapétázás előtt. A glettelés a vakoláshoz képest nemcsak könnyebb és egyszerűbb, hanem még sokkal hamarabb el is készül. Ráadásul a glettelés száradására sem kell annyit várni, mint a falazóhabarcs majd pedig a vakolóhabarcs száradására.

Mik a gipszkarton válaszfal legfőbb előnyei?

A gipszkarton fal környezetbarát válaszfal megoldás, hisz alapanyaga a gipsz és víz. Ezek a természetben megtalálhatók. Így a gipszkarton lapoknak a gyártása és a beépítése sem szennyezi a környezetet. A keletkező hulladék környezetbarát, a természetben lebomló anyag.

A válaszfal építése is könnyű és gyorsan halad. Nem kell várni az egyes munkafolyamatok között.

A gipszkarton a lakásban keletkező párát is képes megkötni. Ezzel csökkenti a lakás magas páratartalmát.

A hideg téglafallal szemben a gipszkarton nem sugároz hideget, hisz könnyű szerkezete hamar felveszi a lakás hőmérsékletét.

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez gipszkarton válaszfal hangszigeteléséhez

A válaszfalak könnyen jó hangszigetelővé is alakíthatók, mégpedig üveggyapot vagy kőzetgyapot hangszigetelő beépítésével a gipszkarton lapok közé.

A levegőben terjedő léghangok jó szigetelésére már az üveggyapot vagy kőzetgyapot tábláknak a hézagmentes, pontos beillesztése is jó megoldást ad. A kopogó hangok és egyéb testhangok elleni jó szigetelésért pedig a tartófalaktól valamilyen lágy anyaggal, például gumibetéttel el kell választani a gipszkarton falat. Ezzel a szigeteléssel a gipszkarton fal nem fogja átvenni a lépések okozta rezgéseket a lakásban. Emellett ezek a hangszigetelésre használt ásványgyapot lemezek jó hőszigetelők is. Ezért a szobák közötti hőszigetelés is meg van oldva a válaszfal jó hangszigetelésével.

Milyen legyen a válaszfal hangszigetelése?

Ha például egy gyerekszobát választunk le a nappaliból, akkor bizony nem mindegy, hogy milyen lesz a gyerekszobából kiszűrődő zajok szigetelése. A hanggátlás miatt fontos szempont a hangszigetelésre használt szigetelő testsűrűsége. Minél nagyobb a kiválasztott szigetelő testsűrűsége, annál jobb a hangszigetelő képessége.

rockwool airrock xd

Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal kiváló hangszigetelésére

A szigetelő kiváló hangszigetelésére szükség is van akkor, ha a gyerek dobol vagy éppen zongorázik a szobájában. A kiválasztott hangszigetelő testsűrűsége mellett természetesen beépített szigetelő vastagsága is meghatározza a hangszigetelés mértékét.

A hangszigetelésre használt anyag jó kiválasztása mellett persze a hézagmentes illesztés is fontos a válaszfal jó hangszigeteléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük