Könnyű kijutás a tetőre

A tetőkibúvó és a tetőkijárat a tetőre való könnyű kijutást biztosítja a tetőn. A tetőkibúvó a fűtetlen tetőbe kerül beépítésre. Ezért a tetőkibúvók beépítésénél a hőszigeteléssel kapcsolatban nincsenek követelmények. Így a beépítéskor jóval enyhébb feltételeket kell teljesíteni. A tetőkibúvó beépítéskor a hőszigeteléssel kapcsolatban nincsenek követelmények. Csak a vízzárást kell biztosítani a tetőn.

A tetőkibúvókkal szemben a tetőkijárat a tetőtér fűtött lakóteréből biztosítja a tetőre való kijutást. Ezért a tetőkijáratoknak már teljesíteniük kell a tetőablakokra vonatkozó hőszigeteléssel kapcsolatos követelményeket. Eszerint pedig 2018-tól ezeknek a tetőkijáratoknak a hőátbocsátási tényezője, a tetőtéri ablakokhoz hasonlóan új építésű épületeknél legfeljebb 1,25 W/m2K lehet.

Velux tetőkijáratok

A jó minőségű fenyőfából készült Velux GXL és a műanyag bevonattal ellátott GXU tetőkijáratok jól teljesítik a hőszigeteléssel kapcsolatos követelményeket is. Ráadásul külső megjelenésükben szinte tökéletesen hasonlítanak a tetőtéri ablakokra. A billenő tetőtéri ablakokkal szemben azonban kialakításuktól függően balra vagy pedig jobbra nyílnak.

Ráadásul nyitott állapotban a valamelyik oldalra nyíló ablakszárnyat gázrugók tartják meg. A tetőkijárat zárt állapotában pedig a felső kilincsbe épített szellőzőnyílás biztosítja a tetőtéri szoba szellőzését.

A tetőkijárat ütésállósága megakadályozza azt, hogy külső ütésnél a kijárat kinyíljon. A tetőkijáratok üvegezése is biztonságos, mert az igényeknek megfelelően többféle üvegezéssel is beszerezhetők. 50-es edzett, 70-es biztonsági, valamint 3-rétegű, kiváló hőszigeteléssel rendelkező extra energiatakarékos 66-os üveggel. Hangszigetelése már kétrétegű üvegezésnél is kiváló, az üvegezéstől függően 31 és 37 decibel közötti.

A lapostetőre való kényelmes kijutást a Velux CXP tetőkijárat biztosítja 60 fokos nyitási szögével. Ráadásul négyféle kupolával, akril vagy polikarbonát anyagból, illetve víztiszta vagy opál kivitelben választható. A tetőkijárat kiváló hőszigetelését pedig a szigetelt PVC tok és a hőszigetelő üveg biztosítja.

Velux tetőkibúvók

velux tetőkibúvó

Velux tetőkibúvó a fűtetlen padlástérbe beépítve biztosít kilátást és kijárást a tetőre

Ezek is nagy választékban megtalálhatók a Velux kínálatában. Ezek azonban csak hőszigetelés nélküli tetőnél építhetők be.

Ezek a Velux tetőkibúvók is oldalra nyithatók, mégpedig választhatóan balra vagy jobbra nyithatóan. Többféle méretből választhatók ki a megfelelő tetőkibúvó a tetőre való kijáráshoz.

A tetőkibúvó beépítéséhez szükséges burkolókeret az ablaktokkal egybeépítve a könnyű beszerelést teszi lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük