Tetőtér tervezés ötletek

A tetőtér kialakítása vagy éppen átalakítása mindig nagy feladat. Érdemes télen alaposan végiggondolni azt, hogy mit is szeretne kialakítani. A hosszú téli estéken van idő a gondolkodásra. Így, amikor jön a tavasz a jobb idővel, akkor már sokkal tisztábban fogja látni, hogy mit is szeretne, illetve mit is lehet kialakítani majd a tetőtérben.

Egybefüggő teret szeretne látni majd a tetőtérben? Vagy inkább több kisebb szobát, amelyekből hálószoba vagy akár dolgozószoba is lehet majd? Ha több kisebb helyiség lesz a tetőtérben, akkor hány helyiség lesz, és az egyes helyiségeknek mi lesz a funkciója? Miért fontos ez? legfőképpen azért, hogy milyen módon legyenek kialakítva majd a szobák.

tetőtér tervezés

Mire figyeljen a tetőtér tervezés során?

Mennyi természetes fényt szeretne majd a szobákba? Milyen tetőtéri ablakokat fog majd a tetőbe beépíteni?

Mire figyeljen majd a tetőablakok kiválasztásánál? Hogyan válasszon? Mik a legfontosabb szempontok?

A tetőtér természetes fénnyel való ellátása mellett ugyanolyan fontos lesz majd a tetőtéri helyiségek téli fűtése és nyári klimatizálása is. Ez pedig a tetőtér hőszigetelő anyagának és a hőszigetelés módjának a kiválasztását igényli.

  • A tetőtér hőszigetelésére választhatja a szarufák közötti szigetelést a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel. Ennek az lehet a hátránya, hogy a szarufák alatti kiegészítő szigetelés a tetőtér belmagasságából vesz el majd.
  • austrotherm manzárd grafit szigetelés

    Austrotherm Manzárd Grafit szigetelés a tető szarufák feletti szigetelésére

    Választhatja azonban a szarufák feletti szigetelést is. Ekkor nem kell megalkudni a tetőtér belmagasságának kialakításakor. A tetőtér utólagos kialakításakor viszont az egész tetőszerkezetet le kell cserélni, fel kell újítani. Azért, mert a szarufáknak nemcsak a tetőfedésre kiválasztott tetőfedő anyagot kell elbírni, hanem még a szarufák felett kell elhelyezni a tetőszigetelést is.

A tetőszigetelés megtervezésekor és kialakításakor arra figyeljen, hogy téli fűtés energiáját minél nagyobb arányban a lakótérben tartsa. Ugyanakkor a nyári kánikulában pedig a kinti forróságot kell a tetőtéren kívül tartani. Ez a tetőtér megfelelő szigetelésével és a jó hőszigetelést biztosító tetőtéri ablakok kiválasztásával sikerülhet. Mit jelent ez?

  • Azt, hogy a tetőtér szigetelésekor a jó minőségű hőszigetelő anyagból érdemes akár 30 centis vastagságot is beépíteni a tetőtérbe, mert a meleg levegő felfelé száll, és ezért fajlagosan, egy négyzetméterre vetítve a tetőn szökik meg a legtöbb meleg az otthonából. Ha ennek a melegnek jó hőszigetelő képességű tetőszigeteléssel állja útját, akkor sokat spórolhat a téli fűtésen. A szarufák feletti szigetelés azért is lehet jó választás, mert itt a szigetelésben nem lesz hőhíd majd a szarufák vonalában, hisz nem fog megszakadni a szigetelés. Szarufák feletti szigetelésnél nem alakul ki majd az anyagváltásból adódó hőhíd.
  • A jó minőségű hőszigetelőből kiválasztott szarufák feletti szigetelés a nyári klímatizálási költségeket is jelentős mértékben képes lefaragni a tetőtérben. Ha pedig a szigetelés mellett még olyan cserepet választ a tető fedésére, amelyik hővisszaverő bevonattal van ellátva, akkor már ezzel is 6-8 fokkal hidegebb lehet majd nyáron a tetőtérben. Ugyanis a tetőcserép hő és fényvisszaverő bevonata nem engedi a tűző napsugarakat áthatolni a tetőfedésen. Ezzel pedig máris kisebb hőterhelést fog kapni a tetőcserép fedés alatt lévő tetőszigetelés.
  • A tetőablak kiválasztása is jelentősen hozzájárulhat a tetőtér jó hőszigeteléséhez. A 3-rétegű üveggel ellátott tetőablakok hőszigetelése jobb, mint a kétrétegű ablakoké. Ezzel is kevesebb energiába kerül majd télen fűteni, nyáron pedig hűteni a tetőteret.
Velux redőny

Ha leengedi Velux redőnyét, akkor ebben a rekkenő hőségben akár 5-6 fokkal is hidegebb lehet majd tetőtéri szobájában. Márpedig jobban szeretné érezni magát a tetőtérben, ugye?

Ráadásul a redőnyök és árnyékolók jó megválasztásával is jelentősen tudja mérsékelni a nyári kánikulában a tűző nap tetőteret felmelegítő hatását. A külső redőny lehúzásával akár 6 fokkal is hűvösebb lehet a tetőtérben, mint redőny nélkül. Azért, mert ezzel mérsékelni tudja az üvegen keresztüli felmelegedést.

A redőny és a belső árnyékoló használata pedig télen is csökkenti a tetőtérből megszökő energia mennyiségét. Ez pedig azzal a nem elhanyagolható előnnyel jár, hogy kevesebbet kell majd fizetni a tetőtér fűtéséért.

A redőny helyett azonban a külső hővédő roló használata is jelentősen tudja mérsékelni a tűző nap sugarainak felmelegítő hatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük