Figyeljen erre az 5 dologra, ha építkezik

A házépítés élete legfontosabb eseményei között is fontos helyet foglal el. Nem véletlenül, hisz ritka alkalom egy új családi ház építése. Hosszú tervezés és akár több évi munka lehet abban, amikor végre beköltöznek elkészült új otthonukba.

A házépítés talán legszebb része az, amikor még a tervezővel való egyeztetés előtt a párjával álmodozik arról, hogy milyen legyen az új otthon. Milyen helyiségek legyenek, hány legyen, hol legyenek, milyen nagyok legyenek?

Milyen legyen az otthonuk?

Fontos szempont a ház körültekintő megtervezése és az építőanyagok gondos kiválasztása.

Milyen otthonban szeretnének élni az elkövetkező évtizedekben?

Egyedi tervet készíttessenek? Vagy inkább a jól bevált típustervek közül válasszanak egyet, amelyik a legjobban illeszkedik az elképzelésükhöz? Házuk tervezéséhez kit válasszanak építésznek?

Mindenképp olyan építészre van szükségük, aki az Önök igényét részletesen felmérve mindenben segít terveik megvalósításában. Sőt a tapasztalatára támaszkodva még fel is hívja a figyelmüket azokra a dolgokra is, amikre talán nem is gondolnak. Miért olyan fontos ez?

Azért, mert nincs gyakorlatuk a ház tervezésben és építésben. Talán még sosem terveztek korábban otthont maguknak. A legtöbb család 1, legfeljebb 2 családi házat épít magának. És a második építése előtt is lehet 10 vagy akár 20 év is eltelt már a korábbi építkezés óta.

Azóta már talán el is felejtették a házépítéskor felmerülő akkori ügyes-bajos feladatokat. Másrészt pedig teljesen meg is változtak a körülmények.

  • Sokat drágultak az energiahordozók. Egészen más hőtechnikai követelményeknek kell megfelelni a családi házaknak is.
  • Az életük is egészen más lett azóta. 10-20 évvel ezelőtt még fiatal házasok voltak, akik akkor kezdték együtt a közös életüket. Most pedig már talán az 50-es éveikben járnak, amikor már a gyerekek még talán Önöknél élnek, de nemsokára kirepülnek a családi fészekből. Vagy talán éppen ezért is gondolkodnak egy újabb családi ház építésén, hogy a fiataloknak is egy önálló lakrészük legyen a házban? És ekkor már legalább 2 generáció igényét kell figyelembe venni a ház tervezésénél.

Alapvetően más az az élethelyzet, amiben újra az építkezésen gondolkodnak. Megváltozott az életük, megváltoztak a körülményeik, és megváltoztak a szabályozók és a környezetük is. Ezeket mind figyelembe kell venni az építkezéskor.

Milyen építőanyagokból építkezzenek?

Milyen falazóanyagból épüljön a ház? Hány szintes legyen a ház?

A falazóanyag hőszigetelése már önmagában megfelelő legyen? Vagy külön hőszigetelés kerüljön a falra? Ha igen, akkor milyen szigetelőanyagot válasszanak? Ezek alapvető fontosságú kérdések.

tetőfelújítás kerámia cseréppel

Az első kérdés, hogy betoncserép vagy pedig kerámia cserép fog a tetőre kerülni?

Milyen tetőfedő anyagot válasszanak? A legtöbbek által választott tetőcserepet vagy valamilyen más tetőfedési módot. Ha pedig cserepet választanak a tetőre, akkor betoncserép vagy kerámia cserép legyen?

Ha pedig ezek már megvannak, akkor még mindig csak a ház szerkezete van kész. Még nincs félkész állapotban sem a ház. Nincsenek bevakolva, bepucolva a falak, nem készült még el a konyha, a fürdőszoba, nem választották ki a burkolatokat. Nem rendezték még be a szobákat. Azokat a szobákat, amelyeket a tervezőjükkel együtt gondosan, az igényüknek megfelelően kell megtervezniük és megépíteniük.

Hogyan lesz egészséges a lakókörnyezetük?

Van légúti allergiától szenvedő a családban? Azért fontos ez, mert ha van, akkor a falak jó páraáteresztése alapvető fontosságú. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a külső falak már önmagukban is megfelelő hőszigetelő képességűek legyenek, hogy ne kelljen rájuk hőszigetelés.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Ha pedig hőszigetelés kerül a falakra, akkor a hungarocellnél sokkal jobb páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelést válasszák a homlokzatra. A jobb páraáteresztésű falak jóval egészségesebb levegőt biztosítanak a lakásban. Emellett pedig a falak nedvesedésének és penészedésének is jóval kisebb a veszélye.

A falak nedvesedésének és penészedésének a veszélyét természetesen nemcsak a kőzetgyapot szigetelés választásával tudják biztosítani, hanem a lakás megfelelő szellőztető rendszerének a kialakításával is.

Hogyan takarékoskodjanak az energiafelhasználással?

Családi házában az energiafelhasználással télen és nyáron is takarékoskodhat. Ha kiváló hőszigetelő képességű családi házuk homlokzata és a tetőtere, akkor télen jóval kevesebbet kell majd fizetniük a fűtésért.

Ha pedig a homlokzati falnak megfelelő a hőtartó tömege és a hőtároló képessége, illetve a tetőfedés klímakontroll felületkezelése és a tetőtér szigetelés megfelelő hőszigetelő képessége képes a házon kívül tartani a kánikulai napokon is a kinti perzselő hőséget, akkor sokkal kevesebbet kell működtetni a légkondícionálást azért, hogy kellemes hőmérsékletet tudjanak biztosítani a négy fal között és a tetőtérben is.

Porotherm 44 X-therm téglafal kiváló hőszigeteléssel

Természetesen ezeknek az önmagában is jó hőszigetelő képességű falazóanyagoknak és a tetőtérben jó hőszigetelést biztosító tetőszigetelő anyagoknak a beépítése jelentős egyszeri beszerzéssel jár. Utána viszont évtizedeken át jóval kevesebbet kell majd fizetni a téli fűtésért és a nyári klímatizálásért.

Az egyszeri nagyobb beruházás a következő évtizedek alatt többszörösen meg fog térülni majd.

Hogyan nézzen ki a ház?

Kívülről alapvetően ezt a homlokzati vakolat minősége és színvilága, valamint a tetőfedés fajtájának a kiválasztása határozza meg. Az, hogy például milyen a kiválasztott tetőcserép formája és színe.

Természetesen érdemes olyan homlokzati vakolatot választani, ami megfelelő a homlokzati falra és ha van, akkor a homlokzati szigetelőre. Ezen túl azonban a vakolat színének a kiválasztása vagy pedig a kiválasztott kerámia vagy betoncserép színének a kiválasztása alapvetően ízlés dolga. Ebben nem igazán tud más, még a szakember sem jó tanácsot adni. Természetesen fontos a ház stílusának megfelelő megjelenés. Ezen belül azonban a színeket az ízlése alapján tudja meghatározni.

  • creaton domino palaszürke tető

    Creaton Domino palaszürke tető modern családi házára

    Természetesen egy modern, minimál stílusú családi házra nem szerencsés lágyan hullámzó, mediterrán hangulatú, meleg színárnyalatú cserépfedést választani. A modern stílusnak megfelelő egyenes vonalakon és szögletes formákon belül is sokféle modern cserép típust, márkát és exkluzív színvilágot választhat.
  • Klasszikus vagy mediterrán stílusban épült otthonára viszont bátran választhat a meleg színárnyalatú tetőcserép színek közül is. Azt, amelyik Önöknek a legjobban tetszik.

Mennyibe kerül majd?

Ezt nyilván alapvető fontosságú végiggondolni az építkezés kezdetekor. Nem mindegy, hogy mennyit tudnak rászánni az építkezésre, hisz ennek megfelelően tudják szabadjára engedni a gondolataikat akkor, amikor felmérik azt, hogy milyen legyen a családi házuk.

Érdemes előzetesen alaposan tájékozódni az árakról, a lehetőségekről, és utána részletes költségkalkulációt készíteni.

Nyilván fel kell mérni, hogy milyen saját erővel rendelkeznek az építkezéshez. A következő lépés az, hogy milyen támogatást tudnak igénybe venni családi házuk megépítéséhez. Ezt követően pedig a kedvezményes kamatozású hitellehetőségeknek a feltérképezése is fontos feladat.

Az építkezéshez kiválasztott építőanyagoknál is érdemes felmérni, hogy milyen kedvezményes lehetőségek vannak a vásárláshoz. Például nagyobb tételben vásárolva biztosan kedvezőbb egységárakat tud elérni. Emellett pedig, ha egy kereskedőtől vásárol, akkor kedvezményesebb árakat tud elérni az egyes építőanyagoknál, mintha mindent máshol vásárolna meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük