Belső oldali hőszigetelés egy jó lehetősége

A belső oldali hőszigetelés több lehetősége közül is választhat, ha valamilyen okból kívülről nem lehet hőszigetelni lakását vagy családi házát. Mik lehetnek ezek a külső homlokzati szigetelést akadályozó legfőbb okok?

  • Az egyik leggyakoribb ok az lehet, amikor a külső homlokzati szigeteléshez, valamilyen ok miatt nem tudják felállítani az állványokat. Például ilyen ok lehet akkor, amikor nincs elég hely az állványozáshoz.
  • Akkor sem lehet megbontani a homlokzati vakolatot, ha az épület műemlék védelem alatt áll.
  • Többszintes lakóépületeknél pedig csak akkor lehet kívülről szigetelni a homlokzatot, ha az épületben lakók közösen szeretnék a homlokzat szigetelését. Ha a lakóközösség nem szeretné szigetelni a homlokzatot valamilyen okból, akkor az épületben 1-1 lakást szigetelését csak belülről lehet megcsinálni.

Ilyenkor a hőszigetelést csak belülről lehet megcsinálni.

A belső oldali hőszigetelés nemcsak a fűtési költségek csökkentése miatt lehet fontos, hanem a fal nedvesedésének a megelőzésére is. A nedves fal ugyanis nemcsak rosszul néz ki, hanem még egészségtelenné is teszi a lakás levegőjét. Ugyanis a falon kicsapódó nedvesedés előbb-utóbb a falak penészedését és gombásodását is okozhatja. Ez pedig különösen egészségtelenné teszi a lakás levegőjét. Ennek akkor van különösen rossz hatása, ha valamilyen légúti problémától szenvedő él a családban. A belső hőszigetelés a fal nedvesedésének megelőzése mellett a lakás egészségtelen levegőjének kialakulását is képes megelőzni.

ytong multipor belső szigetelés

Ytong Multipor belső szigetelés mennyezet és belső oldali fal szigetelésére

Az Ytong Multipor hőszigetelés a belső oldalra felrakva nemcsak a hőszigetelést oldja meg, hanem a falak nedvesedésének és penészedésének problémáját is megelőzi. Ráadásul a Multipor lapok felrakása mögé nem kell párazáró réteg sem a falra, mert a lapok pórusaiban eltárolja a lakásban keletkezett nedvességet. Majd a szellőztetés után a pórusokban tárolt nedvességet nem a külső fal felé, hanem a lakás levegőjébe juttatja vissza. Vagyis a lakásban keletkezett nedvesség tárolásában egyfajta pufferként viselkedik.

A Multipor lapokkal való szigetelésnél fontos, hogy a lapokat a teljes falfelületre fel kell ragasztani. Azért fontos ez, mert így képesek a lakás párájának nedvességét eltárolni.

Fontos előnye még a Multipor lapoknak az is, hogy nem ég, ezért lakástűznél sem táplálja a tüzet. Emellett pedig az Ytong lapok természetes anyagból, homokból készülnek víz és cement hozzáadásával. Ezért a környezetet sem terheli sem a gyártás, sem pedig a későbbi hulladékkénti tárolásuk. Azért, mert a természetben lebomlanak.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok belső hőszigetelésként történő beépítése azért lehetséges, mert a meleg levegő több nedvességet képes megtartani, mint a hideg. Ezért amikor a meleg levegő lehűl a harmatpontra, akkor kicsapódik belőle a pára.

Ez a párakicsapódás azonban a hideg külső hőmérséklet és a fűtött lakás belső hőmérséklete miatt nem a homlokzati szigetelt fal és a belső oldali hőszigetelés találkozásnál van, hanem a Multipor szigetelő lapokon belül. Éppen ezért a lakásban keletkezett pára nem jut be a Multipor lapok mögötti falba, hanem már az előtte lévő Multipor szigetelésben kicsapódik.

Nem véletlenül nagy előnye a Multipor lapok párazáró réteg nélküli beépítési lehetősége. Azért fontos ez, mert azokat a hőszigetelőket, amelyek nem képesek leadni a lakásból a szigetelőbe bejutó nedvességet, párazáró réteggel kell védeni.

A Multipor lapok beépítésénél erre nincs szükség, mert a lakásból a falba bejutó pára még a Multipor lapokban kicsapódik, és eltárolódik. Ezáltal nem jut be a falba nedvesség, hanem a Multipor lapok pufferként eltárolják azt. Aztán amikor a lakótér szellőzésével vagy szellőztetésével lecsökken a lakás levegőjében a pára szintje, akkor a Multipor lapokból nem a falba megy tovább az eltárolódott pára, hanem visszaáramlik a lakás levegőjébe. Ezáltal a nedvesség nem a falat nedvesíti, nem a falat gombásítja, hanem a Multipor lapokban tárolódik.

2 gondolatok ezen: “Belső oldali hőszigetelés egy jó lehetősége

  1. paul sandor

    Jo estet kivanok- a hazunk belsö falai a betonkoszoru magassagaban (21 cm ) peneszednek.Tessek mondani – evvel az Ytong multipor anyaggal lehet ezt belülröl is szigetelni a falat ?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sándor
      Igen lehet. Az Ytong Multipor belső szigetelésre jól használható. Azonban, ha penészedik a fal a koszorúnál, akkor egy szakember nézze meg a falat, és ennek megfelelően válasszon megoldást a penészedés megszüntetésére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük