Családi házak felújítása

A családi házak felújítása a homlokzat utólagos szigetelésével nemcsak a rezsiköltségek csökkentése, hanem az épületek állagának megóvása érdekében is fontos lenne. Ezzel együtt azonban a hazai lakásállomány megújítása nem halad kellő ütemben. Jelentősen el vagyunk maradva még a környező közép-európai országokhoz képest is.

A hőszigetelés nélküli családi házak utólagos homlokzati szigeteléssel való ellátása nemcsak a rezsiköltségek jelentős csökkentése, hanem az egyre magasabb energiaárak miatti pazarló energiafelhasználás csökkentése szempontjából is fontos lenne.

Hazánkban körülbelül 4,5 millió lakás található társasházi lakás és családi ház formájában. A statisztikák szerint mintegy 2,1 millió lakás van társasházi lakás és mintegy 2,4-2,5 millió családi ház formában.

hőszigetelő hőszigetelő rendszerre

Eps hőszigetelő rendszer felrakása a homlokzatra. Sokan keresik a jól ismert fehér színű hungarocell szigetelést

A társasházi lakások homlokzatának szigetelése jóval nagyobb arányú, mint a családi házaké. Ez azt jelenti számokra lefordítva, hogy a 2,1 milliós társasházi lakásból mintegy 570-600 ezer lakás megfelelően hőszigetelt. A 2,4-2,5 millió családi házból viszont 500 ezer ház szigetelt ma már. Vagyis hiába van 3-400 ezerrel több családi ház hazánkban, lehet, hogy 100 ezerrel kevesebb a hőszigetelt családi ház, mint társasházi lakás.

Márpedig a homlokzati falon és a mennyezeten szigeteletlen családi házakban a fűtés költsége legalább kétszer több, mint a korszerű, hőszigetelt nyílászárókkal és megfelelő hőszigeteléssel ellátott családi házakban.

Hosszú éveken keresztül évente mindössze 20-25 ezer családi ház homlokzatát szigetelték utólagosan a tulajdonosok. Ez nagyon alacsony szám. Ilyen ütemben haladva akár 80 évig is eltartana a közel 2 millió hőszigetelés nélküli családi háznak a felújítása és a homlokzat utólagos hőszigetelése.

Ezen az áldatlan állapoton, az igencsak alacsony családi ház felújítási kedven próbáltak változtatni 2019 második felétől a falusi CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) bevezetésével, amelynek keretében a meghatározott településeken a családi házak korszerűsítésére, utólagos szigetelésére is igényelhető a támogatás 1, 2, illetve 3 vagy több gyermek után. Miért van fontos szerepe a falusi CSOK-nak a családi házak utólagos szigetelésében?

A falusi CSOK azért fontos, mert a kistelepüléseken és a falvakban épült családi házak felújítására vehető igénybe. Márpedig ezeknek a házaknak nagyjából a tizede megfelelően hőszigetelt. Miközben az országos átlag 20-25% körül van.

Ezzel az értékkel pedig sereghajtók vagyunk a szomszédságunkban található országok versenyében. Ugyanis Csehországban a családi házak 25%-a, Szlovákiában a 35%-a szigetelt már. Ez a két ország még látótávolságon belül van. Ezzel szemben viszont Lengyelországban a családi házak közel 60%-a, Ausztriában pedig már a 80%-a hőszigetelt már.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit Reflex szigetelésből 15-20 cm vastag szigetelés a homlokzatra már jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

Az ausztriai családi házak kimagasló 80%-os hőszigeteltségi aránya megfelelően vastag, 15-20 cm-es hőszigeteléssel jár. Ezzel szemben a lengyelországi 60%-os arány már csak 10 cm-es átlagos vastagságot jelent a lengyel családi házak homlokzatán. Ennél még a magyarországi 12 cm-es átlagos szigetelési vastagság is jobb. És ezt a vastagságot az utóbbi években értük el, hisz 5-6 évvel ezelőtt még 8-10 cm közötti volt a szigetelés átlagos vastagsága.

A családi házak szigeteltségi arányában hozzánk legközelebb álló Csehországban és Szlovákiában viszont a családi házak homlokzati hőszigetelésének átlagos vastagsága 15-16 cm. Vagyis jelentősen előttünk jár ez a két ország. Nálunk is jó lenne 4-5 éven belül elérni ezt a 15 cm-es átlagos hőszigetelési vastagságot.

családi ház utólagos hőszigetelése

Családi ház utólagos hőszigetelése hungarocell szigeteléssel. A szürke színű grafitos szigetelő jobb hőszigetelést biztosít a homlokzaton

Természetesen önmagában a homlokzati hőszigetelések átlagos vastagsága még nem jelent feltétlen jobb hőszigetelést. Hiszen a jobb hőszigetelő képességű grafitos hungarocellből 20-30%-kal vékonyabb szigeteléssel is el lehet érni ugyanazt a fűtési költség megtakarítást, mint a fehér színű hungarocell szigeteléssel.

Nem véletlen a támogatás a szigetelés nélküli családi házak utólagos szigetelésére. A homlokzat és a padlás utólagos szigetelésével akár a felére is csökkenthető egy családi ház fűtési költsége. Ez pedig nemcsak a házakban élő családoknak jelent jelentős kiadáscsökkenést, hanem az igencsak pazarló energiafelhasználást is jelentősen mérsékelni tudná a szigeteletlen családi házak tömeges hőszigetelése. Hisz azt az energiát, amit nem használnak el ezeknek a házaknak a fűtésére, azt nem kell megtermelni, nem kell beszerezni importból a gáz megvásárlásával. A családi házak felújításával, utólagos hőszigetelésével tehát a nemzetgazdasági energiafelhasználást is jelentősen csökkenteni lehetne. Emellett pedig a környezetet sem terhelné ennek a fel sem használt energiának a megtermelése és a családi házakban való eltüzelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük