Meleg benntartása a falakon belül

A családi házakban a téli hideg elleni védekezés egyik legjobb formája a fűtés. Csakhogy az egyre magasabb energiaárak miatt a fűtés egyre többe kerül. Különösen azokban a házakban, amelyek nem hőszigeteltek. Márpedig a 2,4-2,5 millió hazai családi házból körülbelül 500 ezer lehet hőszigetelt ma még. Ez a családi házak körülbelül 20%-át teszi ki. A többi ház külső homlokzati falán egész télen szökik a meleg az utcára.

Ráadásul a megfelelő hőszigeteléshez a homlokzat szigetelése előtt érdemes a homlokzati falon lévő nyílászárókat is hőszigeteltre cserélni. A homlokzat szigetelése mellett pedig a padlás szigetelése is alapvető fontosságú a fűtési költségek jelentős lefaragásához. Ugyanis a meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a mennyezeten át több energia szökik ki télen, mint a homlokzati falakon.

Persze a homlokzati falak nagyobb felülete azt eredményezi, hogy a hőszigetelés nélküli lakásban felhasznált energia 35%-a a homlokzaton, 25%-a pedig a padláson, illetve a tetőn át távozik. A maradék közel 40%-on osztozik a nyílászárókon és a padlón keresztüli, valamint az egyéb hőveszteség.

Egy hőszigetelés nélküli lakásban 50 ezer forintnál is többet kell fizetni havonta a fűtésért. Felmérések szerint a családok 40%-a 30 ezer forintnál, 15%-uk pedig 50 ezer forintnál is többet fizet havonta a fűtésért. Ezek az adatok a hazai teljes lakásállományra vonatkoznak.

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez a padlásfödém utólagos szigetelésére

A társasházakban alacsonyabbak az egy lakásra jutó fűtési költségek, mert az egymás melletti lakások falán nem szökik ki a meleg az utcára. Ezért az összes lakásra vonatkozó 15% helyett a családi házak negyedében kell 50 ezer forintnál többet fizetni havonta a fűtésért. Ezt az 50 ezer forint feletti havi fűtésszámlát lehetne akár felezni is a családi ház nyílászáróinak hőszigeteltre cserélésével, valamint a homlokzat és a padlás megfelelő hőszigetelésével.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

A külső homlokzatnál ez a fűtési költségeket felező megfelelő hőszigetelés hagyományos polisztirolból a 20 cm-es vagy efeletti vastagságot, grafitos hungarocellnél pedig a 15 cm-es vastagságot jelenti.

Kőzetgyapot szigetelésnél is a 15 cm-es vastagság homlokzatra rakása jelentheti az igazi megtakarítást, mégpedig a kétrétegű kőzetgyapotból, amelynek a hőszigetelő képessége 10%-kal jobb az egyrétegűnél.

A padlás szigetelésénél pedig a 20 és 30 cm közötti szigetelési vastagság jelentheti a megfelelő vastagságot a fűtési költségek megfelelő mértékű megtakarításához. Mégpedig két rétegben, egymáson eltolva a táblákat a hőhidasság elkerülésére.

Nem mindegy az sem, hogy a homlokzat vagy a padlás szigetelésével kezdi meg családi háza korszerűsítését. Érdemes ott kezdeni a felújítást, ahol nagyobb a hőveszteség. Ennek a pontos megállapításához érdemes egy energetikai ellenőrzést csináltatni a házról. Ebben egy szakember műszeres vizsgálattal felméri a házat. Megvizsgálja azt, hogy hol szökik meg több energia a házból, és tanácsot ad a hőszigetelés optimális menetére.

polisztirol padlószigetelés

Hungarocell padlószigetelés a talajon fekvő padlón

Lakossági tapasztalatok szerint a legtöbb meleg a külső nyílászárókon, a homlokzati falakon lévő ajtókon és ablakokon szökik meg. Ezt követi a szigeteletlen homlokzati falon keresztül elillanó meleg. Ezután következik a szigeteletlen födémen keresztül eltűnő energia. A sor végén áll a talajon fekvő padlón keresztül megszökő meleg.

Ezért is érdemes előbb a rosszul hőszigetelő ajtókat és ablakokat lecserélni a külső falon. Ezt követheti a homlokzat szigetelése a lábazattal együtt. Majd ezután a padlás hőszigetelése. Ha pedig megtörtént a lakás utólagos hőszigetelése, akkor a korszerűtlen fűtési rendszert érdemes felújítani. Ez a legtöbbször kazáncserével jár együtt.

A homlokzat és a padlás utólagos szigetelése mellett persze egyéb praktikus megoldásokkal is csökkenteni lehet kis mértékben a fűtésre kiadott összeget. A külső ablakokon elszökő energiát lehet csökkenteni a redőny leengedésével és ablakpárna ablakba rakásával. Szigetelőcsík felragasztásával is tudja csökkenteni az ajtókon és ablakokon elillanó meleget. Azzal is lehet csökkenteni a megszökő energiát, ha a radiátorok mögé hővisszaverő fóliát helyez el, mert a fólia a radiátorból távozó energiát visszaveri a lakásbelső felé, és nem engedi elszökni a falon át.

családi ház utólagos hőszigetelése

Családi ház utólagos hőszigetelése hungarocell szigetelővel

Lakóépületeink felújítása és utólagos hőszigetelése azért is kiemelkedő fontosságú, mert hazánk összes energiafelhasználásának harmadát a lakossági fogyasztás adja. Nagyságrendelig a lakossági energiafelhasználás vetekszik az ipari termelés energiafelhasználásával. Ezt a hatalmas mértékű lakossági energiafelhasználást lehetnek akár felezni is családi házaink és társasházaink utólagos szigetelésével és a fűtés korszerűsítésével.

Természetesen nem érdemes minden családi házat utólagosan szigetelni. Ugyanis nem érdemes 30-50 éves élettartamra szigetelni azt a homlokzati falat amelyik olyan rossz szerkezeti állapotban van, hogy 10 vagy 20 évet sem biztos, hogy ki fog már bírni. Viszont azokat az épületeket, amelyeknek az alapozása és a falszerkezete megfelelő műszaki állapotban van, érdemes utólagosan szigetelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük