Porotherm Dryfix ragasztóhab előnyei

Mi a Porotherm Dryfix ragasztóhab felhasználásának legfőbb előnye? Miért érdemes a Dryfix ragasztóhabbal falazni a Porotherm tégla falat? Miért érdemes Önnek is a Dryfix ragasztóhabbal falazni Porotherm tégla falát habarcs helyett? Ismerje meg a cikkben.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

A téglafal habarccsal való ragasztása hőhidat képez a falban. Azért, mert a habarcs hőszigetelő képessége sokkal rosszabb, mint a korszerű üreges szerkezetű Porotherm tégláké. A falban kialakuló hőhíd pedig rontja a fal hőszigetelő képességét. Ez azt jelenti, hogy többet kell fizetni a fűtésért télen. Ennek a többlet fűtési költségnek az évtizedeken keresztüli megtakarításáért érdemes csökkenteni a falazáshoz felhasznált habarcs mennyiségét.

Hogyan tudja habarcs mennyiségét csökkenteni falazáskor? Hogyan tudja a téglafal hőhidasságát csökkenteni? A habarcs mennyiség csökkentése mit jelent Önnek?

Azt, hogy minden olyan megoldás jól jön a falazáskor, ami csökkenti a felhasznált habarcs mennyiségét. Melyek azok a megoldások, amit érdemes használni falazáskor a fűtési költségek megtakarítására?

Nútféderes falazóelem használata

Téglafal falazásakor a téglák ragasztásához függőleges és vízszintes habarcsrétegre is szükség van. Akkor, ha valamilyen más megoldással nem tudjuk helyettesíteni a felhasznált habarcs mennyiségét.

Márpedig akkor, ha a falazáshoz nútféderes falazóelemeket használ, akkor nincs szükség függőleges habarcsra. A téglafal a téglák nútféderes kapcsolódásával is tökéletesen kapcsolódnak egymáshoz. A nútféderes téglák beépítésével függőleges habarcs nélkül is tökéletesen stabil téglafalat építhet. A függőleges habarcs okozta hőhídas szerkezet a nútféderes téglák beépítésével teljes mértékben el lesz kerülve.

Mit tehet a vízszintes habarcsréteg vastagságának csökkentésére? Mégpedig úgy, hogy a fal stabilitása ne csökkenjen a vékonyabb ragasztással.

Vékonyhabarcs vagy Porotherm Dryfix ragasztóhab használata

A vékonyabb habarcsréteg felhasználása több szempontból is előnyös:

  1. Ha vékonyabb habarcsréteget kell felhordani az egyes sorok között, akkor kevesebb habarcsra van szüksége, és hamarabb el is készül a falazással.
  2. Hidegebb időben is falazhat még, mert a vékonyabb habarcsréteggel kevesebb víz kerül a falba. Ezért nem kell annyira tartani a fagyástól.
  3. Ha vékonyabb habarcsot használ, akkor egyenletesebb lesz a fal felülete. Ez pedig azzal az előnnyel jár, hogy könnyebben, gyorsabban tudja vakolni a falat. Ezzel is csökken a vakolásra fordított idő, és a vakolt fal is egyenletesebb, simább lesz.

Milyen megoldásokra van szüksége a vízszintes habarcsréteg okozta hőhíd lecsökkentésére?

Az egyik legfontosabb a falazáshoz használt téglák egyenletesebb, simább felülete. Ez biztosítja azt, hogy a méretpontosság betartása vékonyabb habarcsréteggel is biztosított legyen. Ezt teszik lehetővé a milliméterpontosra csiszolt Porotherm Rapid téglák.

Ezek a milliméter pontosra csiszolt Rapid téglák 1 mm vastag habarcsréteg ragasztásával is tökéletesen ragasztott téglafalat alkotnak. Ezt a milliméterpontosságot úgy érik el, hogy a téglák felületét csiszolják. Ezzel elérik a téglák felületének egyenletes simaságát és milliméterpontosságát is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a hagyományos téglákból épület falazatok 1,2 cm vastag habarcsrétege és 23,8 cm magas téglák beépítése helyett a Porotherm Rapid téglafalban a szükséges habarcsréteg 1 mm-es magassága mellett a milliméterpontosra csiszolt Rapid téglák 24,9 cm magasságúak lehetnek. Miért olyan jó ez?

Azért, mert a hagyományos téglafalban lévő 1,2 cm vastag vízszintes habarcsréteg által okozott hőhíd helyett a Porotherm Rapid téglafalban mindössze 1 mm vastag habarcsréteg okoz hőhidat. Vagyis az 1 mm vastag habarcsrétegnél egytizenketted hatású lesz az okozott hőhíd a hagyományos téglafal falazóhabarccsal való felépítéséhez képest.

Porotherm Rapid téglákból a teljes falat fel tudja falazni 1 milliméteres vízszintes habarcsréteggel. Egyedül az alap és az első sor tégla közé kell ennél vastagabb habarcságyon megépíteni a betonalap esetleges egyenetlenségeinek a megszüntetéséhez és a Rapid téglafal tökéletes vízszintességének a biztosításához.

A milliméter pontosságú Rapid téglák beépítésével nemcsak gyorsabban haladhat a falazással, majd később a vakolással, hanem még a habarcsfelhasználást is jelentősen csökkentheti. Ez pedig azzal az előnnyel is jár, hogy sokkal kevesebb nedvesség kerül a falba falazáskor, ezért nem kell annyit várni a fal kiszáradására. Gyorsabban haladhat az építkezéssel, mert a vakolás előtt nem kell annyit várni a fal tökéletes kiszáradására.

És mivel sokkal kevesebb nedvesség kerül a falba, ezért a hagyományos téglával szemben tovább falazhat a milliméterpontos Profi téglákból.

A Profi téglákhoz használt vékony falazóhabarccsal már egy milliméteres habarcsréteggel falazhat. A habarcsréteget a téglafal vízszintes felületének nedvesítése után tudja felhordani a vízszintes falfelületre, és már rakhatja is fel a következő téglasort.

Nézze meg a vékonyágyas falazási technikát a Porotherm Rapid téglák falazásához:

Még gyorsabban falazhat a Porotherm Dryfix ragasztóhab használatával. A Dryfix technológiánál nem vékony falazóhabarcs réteget, hanem Dryfix poliuretán ragasztóhabot használ a falazáshoz.

A Dryfix ragasztóhabot a portalanított és benedvesített vízszintes falfelületre hordhatja fel a ragasztópisztolyból kinyomva. A téglafal két szélén a falszéltől 5 cm-es távolságra két sorban nyomja ki a poliuretán ragasztóhabot a nyomópisztolyból. Vastag téglafalnál újabb csíkot kell felhordani a vízszintes falfelületre a téglafal tökéletes ragasztásáért.

Nézze meg a Porotherm Rapid téglák falazási technikáját a Dryfix ragasztóhab használatával:

A Dryfix ragasztóhab használatának további előnye az, hogy ezzel falazva mínusz 5 fokig lehet dolgozni. Azért, mert olyan minimális vízmennyiség kerül a habban a falba, ezért mínusz 5 fokig nem okoz gondot a fagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük