Garázsfödém hőszigetelés Multipor lapokkal

A pórusbetonból készülő Ytong falazóelemek kiváló hőszigetelését jól ismerik már az építkezők. A legtöbben persze még mindig a jól ismert téglát választják családi házuk falazóanyagának. Ismerni azonban széles körben ismerik az Ytongot, és annak előnyeit is.

ytong lambda nútféderes falazóelem

Ytong Lambda nútféderes falazóelem családi háza hőszigetelő homlokzati falának építéséhez

A jól ismert Ytongról az viszont talán nem annyira közismert, hogy a pórusbeton hőszigetelő képességét is lehet még tovább növelni, mégpedig a pórusbetonba bezárt levegő, vagyis a pórusok számának a növelésével.

A pórusbeton pórustartalma növelésének a kiváló hőszigetelő képességű eredménye az Ytong Multipor ásványi lapok kifejlesztése lett.

Ennek a fejlesztésnek az eredményeként a Multipor ásványi lapokban a pórusok száma a falazóelemek pórustartalmának a többszöröse. Azt pedig biztos tudja Ön is, hogy a levegő kiválóan hőszigetel, ezért ezeknek az ásványi lapoknak igen alacsony a hővezető képessége.

Márpedig egy ilyen kiváló tulajdonságokkal rendelkező ásványi lap több helyen felhasználható a családi házak építésekor is:

  • Jól használhatók a külső homlokzati fal szigetelésére. Nemcsak új építéskor, hanem utólagos szigeteléskor is. Kétségtelen azonban, hogy külső hőszigetelésre más megoldások is közismertek a piacon.
  • Belső oldali szigetelésként is jól használhatja. Használhatósát a megnövelt póruselem tartalmú szerkezet adja. A Multipor szigetelés nemcsak a lakásból kifelé áramló hőt, hanem a lakásban folyamatosan keletkező párát is képes lesz megkötni. Természetesen ez a szellőztetést nem helyettesíti, mert a párának nem a falban kell tárolódnia, hanem a szellőztetési rendszeren át kell eltávozni.
  • multipor belső oldali hőszigetelés

    Ytong Multipor belső oldali hőszigetelés a hőszigetelő lapokkal

    Éppen ezért belső szigeteléskor a pórusbeton párásodás szempontjából egyfajta puffertárolóként működik. Megköti, eltárolja a lakásban keletkező párát. Amikor viszont friss, páramentes a levegő a lakásban akkor pedig visszasugározza a korábban megkötött párát. A Multiporral való belső szigetelésnek az egyik fő előnye tehát az, hogy nem kell elé párazáró fóliát tenni, hisz a pórusokba nyugodtan bejuthat a pára. Nem fog benne kárt tenni.
  • Belső oldali falszigetelés mellett pedig alkalmas még az alulról fűtetlen pincefödém és mélygarázsok födémszigetelésére is.

Fűtetlen pincék födémének és mélygarázsok födémének hőszigetelése alulról

Fűtetlen pincénél a födém csak az alaksorban lévő lakásban kap fűtést. Emiatt viszont szigetelés nélkül a pincefödémnek a téli időszakban jelentős a hővesztesége. Ennek hőveszteségnek a megszüntesére használhatók jól a Ytong Multipor lapjai.

Az égéssel szembeni ellenállása miatt is kedveltebb megoldás a szigetelésre sűrűn használt polisztirolnál, hisz a polisztirollal szemben az Ytong Multipor lapokból kialakított szigetelés nem éghető. Még további jelentős előnye az is, hogy lakástűznél sem ég. Még a tűzbeni pörkölődéskor sem fenyegeti a lakás levegőjét a mérges gázok felszabadulása, és füst sem lesz a lakásban.

Hogyan ragassza fel a Multipor lapokat a födémre?

A födém Multipor lapokkal való szigetelésekor a felragasztandó lapokat ragasztással rögzítik a teljes felületén. Ez a ragasztás fogja biztosítani a kellő tapadást a lapok ragasztandó felületén.

Szakszerű kivitelezésnél 15 cm vastagságig nem szükséges még dübellel sem rögzítani a felragasztott lapokat. Még a ragasztásnál a ragasztó megszáradásáig sem szükséges a felragasztott lapokat megtámasztani.

Födém hőszigetelés Multiporral

Ytong Multipor födém hőszigetelés

A lapok felragasztása előtt természetesen elő kell készíteni a ragasztandó falfelületet. Mit jelent ez?

  • Legfőképpen azt, hogy a falnak kellően egyenletesnek és megfelelően szilárdnak kell lenni. A fal szilárdsága érdekében a málló, lehulló részeket le kell takarítani a falról.
  • A portól is meg kell tisztítani a falat.
  • Másrészt pedig a egyenetlenségeit is ki kell egyenlíteni a Multipor lapok felragasztása előtt. Szakemberek azt javasolják, hogy a 5 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket már mindenképp érdemes javítani a falon. Különösen igaz ez a födémnél, ha a pince vagy garázs felőli hőszigetelés alá szeretne stabilan ragasztható alapot kialakítani.

A lapok felragasztásakor arra kell figyelni, hogy a teljes felületi tapadás mellett a lapok egymással csatlakozó éleire ne kerüljön a ragasztóanyagból. Ez legfőképp azért előnyös, mert a tökéletesen ragasztómentes csatlakozásnál nem alakul ki hőhíd az egyes felragasztott lapok között.

A lapok felragasztásakor fontos még az is, hogy az egymás melletti sorokat kötésben rakja fel a mennyezetre.

A teljes mennyezet felragasztása után meg kell várni a ragasztóanyag száradását, és utána kézi csiszolással el tudja tüntetni a Multipor felület elsősorban az élek találkozásánál kialakuló esetleges egyenetlenségeit.

  • Akár már a síkra csiszolt ásványi falfelület is tökéletesen mutatna a pince födémén.
  • A falfelület síkra csiszolása után azonban gletteléssel is lesímíthatja a mennyezetet.
  • Vagy pedig festheti vagy tapétázhatja is a falat, a födémet.

Glettelt és festett falnál a Multipor falfelületre felhordott habarcréteget üvegszövet háló beágyazásával meg kell erősíteni.
Ez előtt viszont a Multipor lapok felerősítését is biztosítani kell 1-1 dűbellel.

  • A lapok dűbeles megerősítése után következhet az ágyazóréteg felhordása Multipor habarcsból körülbelül 2-3 milliméter vastagságban.
  • Ebbe a felhordott felületbe kell belenyomni az üvegszövet hálót, mégpedig az egyes hálóelemek találkozásánál legalább 10 centiméteres átfedéssel.
  • Ezt követően pedig újra következik a habarcsréteg felhordása szintén nagyjából 2-3 mm-es vastagságban, és a habarcs húzásától függően következik a falfelület simára simítása.
  • Az így elsimított fal már festhető vagy tapétázható is.

Ha csak a pincefödémet szigetelné le a Multipor lapokkal, akkor a mennyezet és a falak találkozásánál lévő sarkakban hőhidak alkakulnának ki, hisz az eltérő síkok találkozásánál a fal belső és külső oldalán nagymértékben eltérő a falfelület nagysága. Éppen ezért érdemes a Multipor lapokat legalább egy lap szélességben beforgatni a falakra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük