Hangszigetelés falra

A hangszigetelés a falra gyakran alkalmazott megoldás a zajok ellen. A zaj beszűrődhet kívülről és az épületen belül is kialakulhat. Ezek a léghangok, amelyek a levegőben terjednek.

Emellett pedig az egyes épületszerkezetek, a mennyezet, a padló és a falak is átvehetik, vezethetik a zajokat, például a lépések zaját.

Hangszigetelés a falra a külső zajok ellen

Az épületben érzékelt zaj beszűrődhet a szabadból. A leggyakoribb zajforrás forgalmas utak mentén a közlekedő autók behallatszó zaja. Ugyanilyen zajforrás lehet azonban a vasúti sínek mellett az elhaladó szerelvények zaja, vagy repülőterek mellett a fel és leszálló repülők keltette zaj.

Gyakran zaj szűrődhet ki a szórakozóhelyekről és más rendezvények helyszíneiről. Ilyen nagyobb zajforrások lehetnek például a sportpályákon megrendezett mérkőzések, koncertek. Gyárak, üzemek mellett is hangosabb lehet a zaj a kelleténél.

Épületen belüli zajok elleni hangszigetelés

Az épületen belüli zajok lehetnek az egyik szobából a másik szobába áthallatszó beszéd, tévézés, rádiózás vagy zenélés, amikor a gyerek zongorázik, gitározik vagy éppen dobol a szobájában.

Társasházakban pedig a lakáselválasztó falakon keresztül az egyik lakásból a másik lakásba is áthallatszódhat a másik lakásban keletkező túl hangos beszéd, valamilyen fúrás vagy más háztartási géppel végzett munka zaja. Vagy éppen a zenét bömböltetheti olyan hangosan a szomszéd, hogy azt még a falon keresztül is túl hangosan lehet hallani.

Testhangok elleni hangszigetelés

A léghangok mellett testhangok elleni szigetelés is fontos. A falak és többszintes épületekben a padló és a mennyezet is vezetik a járkálásból származó kopogó hangokat a padlón. És az előbb említett példában a falban végzett fúrás zaja is a falban terjedő testhang. Ha pedig a háztartási gépek működése okozza a zajt, akkor ezeknek a levegőben terjedő hangos zaja léghang. Viszont például a mosógép vagy centrifuga rázkódásából származó zaj már a födémen és a falszerkezetben terjedő testhang.

A saját magunk által elviselhetőnek tartott zajnál nagyobb zajok nemcsak a nyugalomtól fosztanak meg minket, hanem idegesítően hatnak, és ezzel stresszt is okoznak. Szerencsére azért a családi házak többségében a kintről beszűrődő zajok az elviselhető mérték alatt vannak. Kétségtelenül vannak azonban olyan forgalmas, zajos helyen lévő családi házak is, amelyeknél az elviselhetőnél nagyobb zaj is lehet.

Bár a hőszigeteléssel kapcsolatos követelmények mellett a zajszennyezésre is vonatkoznak előírások, azonban ezeket az épületek engedélyezési terveiben, szemben a hőszigeteléssel, nem kötelező szerepeltetni.

Márpedig, ha zajos helyen épül a családi ház, akkor a zajok elleni utólagos szigetelés már nem biztos, hogy javítható. Ha pedig igen, akkor igencsak drágán. Azért, mert például a hungarocellnek jó a hőszigetelése, de olyan helyen, ahol hangszigetelésre is szükség van, nem használható. Ha a hőszigetelés mellett a hangszigetelés is fontos a homlokzaton, akkor kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést kell használni. Ugyanis ezeknek az anyagoknak a hőszigetelés mellett jó a hangszigetelése is.

kétrétegű kőzetgyapot

Rockwool Frontrock Max E kétrétegű kőzetgyapot szigetelés a homlokzatra

Ha tehát egy igencsak zajos helyen hungarocellel szigetelték le a homlokzatot, akkor a megfelelő hangszigetelést csak a hungarocell homlokzati szigetelés kőzetgyapotra cserélésével lehet biztosítani. És még ez is kevés lehet önmagában.

Ugyanis, ha a külső falon lévő nyílászárók nem megfelelően hangszigeteltek, akkor nem a jól hő és hangszigetelt falon, hanem az ablakokon át fog beszűrődni a házba az utca zaja.

A hangszigetelésre használt anyagok két legfontosabb műszaki jellemzője a hangszigetelés szempontjából a testsűrűség és a vastagság.

  • rockwool airrock xd

    Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal hangszigetelésére


    A testsűrűség adja meg a szigetelő tömegét. Minél nagyobb a tömege egy hangszigetelő anyagnak, annál nagyobb a testsűrűsége, és annál jobb a hangszigetelése. Azért, mert minél nagyobb a testsűrűsége az anyagnál annál kevésbé tud benne szabadon áramlani a levegő, ezért jobb lesz a hangszigetelése és ezzel együtt a hőszigetelése is.
  • A hangszigetelő anyag vastagsága is egyenes arányban van a hangszigetelő képességével. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a szerkezet hangszigetelése.
kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati szigetelés családi házára

A falra felrakott hangszigetelés sokkal jobb akkor, ha a hangforrás felőli oldalon kerül fel a falra. Ezért az utcáról beszűrődő forgalom zajának a szigetelésére a külső oldali kőzetgyapot szigetelés kiváló megoldás lehet megfelelő vastagságban a homlokzatra rakva.

Ugyanígy a hangforrás felőli oldalon a legjobb a szigetelés, ha az épületen belüli zajforrás elleni szigetelés a cél. Ezért, ha a szomszédos szobából átszűrődő zaj ellen szeretné szigetelni a falat, akkor a szomszédos szoba felől, a zajforrás felől érdemes szigetelni a falat. Ezt meg tudja oldani akkor, ha pl. a gyerekszobából szűrődnek át a zajok a többi helyiségbe.

Gondban lehet azonban akkor, ha a szomszédos lakásból áthallatszó zajok ellen szeretné a legjobb hangszigetelést kialakítani. Ilyenkor ugyanis szintén az lenne a legjobb, ha a zajos szomszéd hangszigetelné a falát. Ezt azonban nem mindig egyszerű elintézni, mert nem őt zavarja a zaj, hanem minket a szomszéd lakásban.

  • Ilyenkor vagy megbeszéli a szomszéddal, és ő belátva azt, hogy túl zajos, szigeteli a saját oldala felől a közös lakáselválasztó falat.
  • Vagy pedig Önnek kell hangszigetelni a falat a rosszabbik oldalról.

Minél erősebb a falon átszűrődő zaj, annál jobb hangszigetelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy hacsak lehet a hangforrás felőli oldalon, megfelelő testsűrűségű és vastagságú hangszigetelőt kell beépíteni. A levegőben terjedő léghangok ellen a megfelelő minőségű és vastagságú hangszigetelés beépítése elég is lehet.

austrotherm at-n100 lépésálló szigetelő

Austrotherm AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemez a padlóra normál terhelhetőséggel. Családi házába kiváló választás a padló szigetelésére

A levegőben terjedő léghangokkal szemben az épület szerkezetén, a falakon, a mennyezeten, a födémen, a padlón terjedő testhangok szigetelése azonban már nem ilyen egyszerű. Ugyanis a falban és a födémen terjedő lépéshangokat, ajtócsapkodások hangját csak akkor tudja megfelelően szigetelni, ha a terjedő hang fizikai útját szakítja meg. Például a rugalmas tömítőanyagok vagy szigetelő anyagok elnyelik a rezgést, és ezzel csillapítják zavaró lépéshangok továbbítását. Éppen ezért a lépéshangok csillapítására a lépéshangszigetelő hungarocell szigetelők is jól használhatók.

Mindenképp fontos azonban hangszigetelésben járatos szakemberrel konzultálni a hangszigetelés előtt. Ugyanis sokkal nehezebb kijavítani az esetlegesen elrontott hangszigetelést, mint megfelelő hangszigeteléssel megépíteni az adott épületszerkezetet.

hangszigetelés falra

Hangszigetelés a falra

Persze az is igaz, hogy előre nem tudhatjuk, hogy például a szomszéd lakásba beköltöző lakó éppen olyan hangos lesz, hogy a normális együttéléshez a falak megerősített hangszigetelésére lesz szükség. Márpedig előre nem érdemes jelentős költségbe verni magunkat, hisz a falak átlagosnál jobb hangszigetelése jelentős kiadással járhat. Ha a szomszéd betartja az egymás mellett élés csendre vonatkozó szabályait, akkor nincs szükség a szomszédos lakások közötti nagyobb hangszigetelésre. Vagyis előre, esetleg feleslegesen nem kell a legrosszabbra felkészülve kiemelt hangszigeteléssel ellátott lakáselválasztó falat építeni a társasházi lakások lakáselválasztó falainál.

A válaszfalaknál szokásos hangszigetelésnél azonban nem árt, ha a lakáselválasztó falaknak jobb a hangszigetelése. Ezt általában biztosítják azzal, hogy a lakáselválasztó falak vastagabbak a lakáson belüli válaszfalaknál. Az extrém zajterheléssel járó esetekben pedig egyedi hangszigetelési megoldásra van szükség.

Leggyakrabban a fal utólagos hangszigetelésére előtétfalat építenek a fal elé. Ez ugyan helyet vesz el a belső térből, azonban megfelelő testsűrűségű és vastagságú hangszigetelő anyagot beépítve elviselhető mértékűre csökkenti a zajt. Ezekben az előtétfalakban a hangszigetelést az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelés biztosítja, és a szigetelést gipszkartonnal fedik le.

Nem mindegy, hogy saját lakásukban keletkezett zajoktól szeretné megvédeni a szomszédjait, vagy az Önökhöz beszűrődő zajokat szeretné csökkenteni. Nem mindegy a hangelnyelő és a hanggátló anyag felrakásának a sorrendje.

  1. Ha a lakásukba beszűrődő zajokat szeretné csökkenteni, akkor a falra kerül fel a hangelnyelő anyag. Ez a hangokat elnyelő gumi vagy szivacs is lehet.
  2. Ennek a falra szerelése után kell felrakni azt a tartóvázat, amire a hangszigetelő anyag fog kerülni.
  3. Végül a külső borítás kerül fel a szigetelőre, ami lehet például gipszkarton.

Ha viszont a zajos szobájából kiáradó zajtól szeretné megvédeni a szomszédját, akkor a zajforrás felőli oldalon a falra a hangszigetelő anyag kerül, és ez elé kell rakni valamilyen hang elnyelésére alkalmas anyagot is. Ez lehet a zajokat elnyelő szivacs vagy gumi.

A lakáselválasztó falak hangszigetelésénél az is fontos, hogy rugalmas, pontszerű rögzítést használjon. Ezzel elkerülheti a merevségből adódó rezgéseket, ami hanghidat képez a szerkezetben.

Persze tökéletes hangszigetelés nincs. Teljes mértékben nem tudja elkerülni a hanghidak kialakulását. Azonban minél rugalmasabb rögzítést használ, és minél kevesebb lesz a szerkezetben a rögzítési pont, annál jobban tudja csökkenteni a hanghidak káros hatását. Ezért is érdemes csak annyi rögzítést használni, ami a szerkezet stabilitásához feltétlenül szükséges.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot a hangszigeteléshez? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a fal hangszigeteléséhez szükséges szigetelőt?

Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon hangszigetelőt kérdőív segíteni fog a választásban. Kattintson a linkre, és töltse ki a kérdőívet a hangszigetelő megfelelő kiválasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük