Utólagos szigetelés mennyit ér?

Vajon mennyit ér az utólagos szigetelés családi házán? Sokan felteszik ezt a kérdést most, persze lehet, hogy nem így szó szerint megfogalmazva. Ugyanis 2022 augusztus 1-től, az átlag feletti fogyasztásnál hétszeresére növekvő gázár mellett hirtelen megnőtt a fűtéshez szükséges gázfelhasználást mérséklő rezsicsökkentő megoldások értéke is.

utólagos nikecell szigetelés

Nikecell szigetelés családi házára utólagosan

Márpedig az utólagos hőszigetelés az egyik legjobb rezsicsökkentő módszer a családi házak üzemeltetésénél a rezsi lefaragására. Ha drasztikusan csökkenteni szeretné családi háza energiafelhasználását, akkor a hőszigetelésről nem mondhat le.

2018-ban volt egy felmérés, ami 25 ezer családi házas ingatlan hirdetés elemzésén alapult. Ez a felmérés azt mutatta ki, hogy átlagosan 20%-kal magasabb áron lehet eladni egy hőszigetelt családi házat. Ebből már csak egy lépés megállapítani azt, hogy mennyit ér az utólagos szigetelés a családi házakon. Csak arra van szükség, hogy ismerjük a családi házak átlagos árát, és ehhez képest meg lehet állapítani a 20%-os eltérés értékét.

Természetesen a családi házak átlagos értékén és hőszigetelési állapotán túl a konkrét árat több tényező is meghatározza. Alapvetően a ház nagysága, a földrajzi elhelyezkedése, építésének ideje, illetve állapota is nagymértékben befolyásolja az aktuális árat.

A hazánkban található 2,8 millió családi házból kb. 700-800 ezer lehet hőszigetelt. A bizonytalanságot több más tényező mellett az is jelenti, hogy a teljes hőszigeteléshez a külső nyílászárók hőszigeteltre cserélése, a homlokzat és a lábazat szigetelése, valamint a födém, illetve a tető hőszigetelése is beletartozik. Sok olyan családi ház is van, ahol például a födém hőszigetelt már, a homlokzat és a lábazat azonban még nem. Ezt a családi házat vajon hova számoljuk? A hőszigeteltek vagy a hőszigetelés nélküliek közé? Talán nem is ez a lényeges kérdés most, hanem az, hogy mennyi energiára van szükség a ház téli fűtéséhez és nyári kellemes hőmérsékletének biztosításához.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Az energia árának folyamatos emelkedése miatt folyamatosan, de nem elég gyors ütemben nő a hőszigeteléssel ellátott családi házak aránya. Egyrészt azért, mert megfelelő hőszigeteléssel akár felére is csökkenthető a ház fűtésére felhasznált energia mennyisége. Másrészt pedig a ház értéke is jelentősen nő az utólagos hőszigeteléssel.

Hiába nő azonban folyamatosan a hőszigeteléssel ellátott családi házak aránya. Ez az arány még mindig jelentősen elmarad Ausztriától, ahol az épületek 80%-a hőszigetelt. Mi ettől a hőszigeteltségi szinttől még nagyon messze vagyunk.

A felmérés arra is világosan rámutatott, hogy jelentős különbség van a keleti és a nyugati országrész családi házainak szigeteltségi állapota között. A Dunántúlon, különösen az Dunántúl északi részén és természetesen Pest megyében sokkal magasabb a szigeteléssel rendelkező családi házak aránya, mint az Észak-magyarországi és a Kelet-magyarországi régióban.

Az átlagos méretű családi házakat megfelelő hőszigeteléssel akár 6 millió forinttal drágábban is el lehetett adni 2018-ban a hőszigeteléssel nem rendelkezőnél. A 3-4 millió forintos ártöbblet azonban általános jelenség volt az Észak-magyarországi és a Kelet-magyarországi régióban. Ez nem véletlen, hisz egy megfelelően hőszigetelt családi ház téli fűtéséhez feleannyi energiára van szükség, mint egy hőszigetelés nélküli ház fűtéséhez.

2022 augusztusától ez az árkülönbség még nagyobb lehet a hőszigeteléssel ellátott és a hőszigeteléssel nem rendelkező családi házak között. Illetve az átlagfogyasztás feletti hétszeres gázáremelés azt hozta el, hogy a hőszigetelés nélküli családi házaktól igyekeznek megszabadulni a tulajdonosaik, és inkább hőszigeteléssel ellátott családi házba költöznének. Ez pedig a kereslet-kínálat klasszikus szabályai szerint a hőszigetelés nélküli házak relatív leértékelődését és velük szemben a hőszigeteléssel rendelkezők felértékelődését eredményezte.

A szigeteltségi állapot mellett a családi házak mérete is meghatározó fontosságú a rezsiköltségek alakulásában. Minél nagyobb alapterületű a ház, annál nagyobb a fűtési igénye is. Emiatt a nagyobb alapterületű családi házaknál érezhetően nagyobb az eladási kedv, mint a kisebb alapterületű, kisebb költséggel fűthető családi házaknál. A családi házak alapterülete mellett természetesen a ház szigeteltségének állapota és fűtési rendszere is alapvető fontosságú szemponttá vált az energia árának drasztikus emelése után.

Az ingatlanértékesítéssel foglalkozó szakemberek szerint a megfelelő hőszigeteléssel és korszerű fűtéssel rendelkező családi házak alacsony energiafelhasználása miatt jóval nagyobb lehet az árnövekedés mértéke a még felújítás előtt állókhoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük