Vályogház födém szigetelése

Közel hétszázezer vályogház lehet hazánkban. Ezeket a vályogházakat leginkább fagerendás födémszerkezetre, saralt födémmel építették. A fagerendás saralt födém ugyanúgy, mint a vályogfal igen érzékeny a nedvességre és a párára. Jó párafelvevő képességgel magába szívja a lakás felfelé szálló páradús levegőjét, és utána pedig visszapárologtatja a lakás levegőjébe és a padlástérbe. Akkor, ha ezeknek a tereknek csökken a páratartalma, és a saralt födémbe kerülő pára visszapárologtatását nem akadályozza semmi.

Ezért a vályogház födém szigetelése és a saralt födém szigetelése során is meg kell oldani két fontos dolgot.

Vályogház födém szigetelése 2 fontos dolgot kíván meg

rockwool multirock szigetelő

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelés a födém rezsicsökkentő szigetelésére. Milyen vastagságban fogja szigetelni padlásfödémét?

Egyrészt meg kell védeni a födém szigetelésére használt szigetelőanyag hőszigetelő képességét a házból felfelé áramló páradús levegő nedvességtartalmától. Ezt a szigetelés alá rakott párazáró és fölé rakott páraáteresztő fóliával érheti el. A párazáró fólia megakadályozza a belső páradús levegő szigetelőanyagba jutását, a felső páraáteresztő fólia pedig a szigetelőanyagba mégis bejutó pára gyors eltávozását teszi lehetővé anélkül, hogy rontaná annak hőszigetelő képességét a nedvesedéssel. A párazáró fólia miatt azonban a fólián kicsapódó nedvesség visszacseppenve nedvesítheti födémet. Ezt jobb megelőzni.

A födémet a párazáró fóliáról visszacseppenő kicsapódó párától a lakótér megfelelő szellőzésével tudja megvédeni. Ezért a saralt födém szigetelése előtt meg kell oldani a ház megfelelő szellőzését. Azért, hogy a pára jelentős része a házból ne a mennyezeten, hanem a szellőző rendszeren át távozzon.

A szellőztető rendszernél nem kell feltétlenül bonyolult műszaki szerkezetre gondolni. A lakás szellőző rendszere lehet akár a napjában többszöri néhány perces kereszthuzatos szellőztetés is.

  • Ilyenkor naponta többször 2-3 percre kinyitja az ablakokat azért, hogy a ház gyorsan kiszellőzzön, és a belső páradús levegő kicserélődjön a kinti friss levegőre.
  • Télen 2-3 perc kereszthuzat bőven elég arra, hogy a páradús levegő helyett friss levegő kerüljön a lakásba. Azonban ennyi idő alatt még csak a levegő frissül fel, és nem hűlnek ki a bútorok és a falak. Ezért, amint bezárja az ablakokat, néhány perc alatt a falak és a bútorok melege felmelegíti a levegőt is a szobában, miközben a levegő felfrissült a szellőztetéssel.

Megoldhatja a lakás szellőztetését páraelszívó ventilátor is megfelelő teljesítménnyel. Ilyenkor az ablakok többszöri kinyitása helyett a ventilátor cseréli a benti páradús levegőt frissre.

kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati szigetelés családi házára. Milyen vastag szigetelésre van szüksége fűtési költsége tervezett lefaragásához?

Különösen akkor fontos a ház megfelelő szellőzésének a biztosítása, ha a padlás szigetelése előtt a homlokzati falon lévő nyílászárókat hőszigeteltre cserélték, és a homlokzatot is szigetelték páraáteresztő kőzetgyapot szigeteléssel. Ilyenkor már a lakás nem szellőzik az ajtók és ablakok résein, és a homlokzati fal is megfelelő párazáró szigetelést kapott.

Hiába jó páraelnyelő és áteresztő a vályogfal és a saralt födém, a homlokzat és a saralt födém szigetelése után a szellőzés jelentős részét a szellőztetésnek, a szellőztető rendszernek célszerű biztosítani azért, hogy a falak és a mennyezet ne nedvesedjen, ne penészedjen, ne gombásodjon a fal, és egészséges legyen a vályogház levegője a födém és a homlokzat szigetelése után is.

Saralt födém szigetelése üveggyapottal vagy kőzetgyapottal

A fagerendás saralt födém jó párafelvevő és páraáteresztő képességgel rendelkezik. Ezért a födém szigetelése nélkül a házban keletkezett párát a födém átengedi. A mennyezet, a szigeteletlen padlás nem nedvesedik, nem penészedik.

Agyagból készült, szalmával bekevert tömör szerkezete miatt nagy a tömege is, ezért jó a hőtartó képessége is. A hőszigetelő képessége azonban nem igazán jó. Ezért a télen a házban felfelé szálló meleg levegő lakótérben tartására érdemes megfelelő szigeteléssel ellátni. Különösen most időszerű a saralt födém szigetelése, amikor az átlag feletti fogyasztásnál a gáz ára hétszeresére emelkedett.

Mivel a meleg levegő elsősorban felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen keresztül több meleg szökik meg a födémen, mint a homlokzati falon. Ezért a födém szigetelésére jobb hőszigetelő képességű és/vagy vastagabb hőszigetelőre van szükség. Ezért a födém szigetelésére érdemes jó minőségű hőszigetelő anyagot választani legalább 20, sőt még inkább 30 cm-es vastagságban.

A szigetelés lerakása előtt a saralt födém repedéseit érdemes vízzel lepermetezni, és a repedéseket nedves agyaggal kitömni. Utána érdemes lemeszelni a födémet, mert ez némi védelmet jelent majd a rágcsálókkal szemben.

A födém szigetelést a még jobb hőszigetelés érdekében érdemes kötésben, legalább két rétegben, a táblákat egymáson elcsúsztatva lerakni. Így a hőszigetelő táblák találkozásánál kialakult hőhidak hatását is közömbösíteni tudja. Ezzel együtt természetesen a táblákat szorosan, hézagmentesen kell egymás mellé rakni a megfelelő hőszigetelés biztosítására.

Ha nem járható padlásszigetelés készül, akkor elég csak a párazáró fóliát lerakni a saralt födémre, és erre lehet rakni szorosan egymás mellé rakva, lehetőleg 2 vagy három rétegben, kötésben az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést. A szigetelő táblák vagy tekercsek felé pedig páraáteresztő fóliát érdemes rakni. A felső páraáteresztő fólia biztosítja a szigetelőbe bejutó pára gyors eltávozását, kiszellőzését. Ugyanakkor pedig megakadályozza, hogy a tetőfedésről lecseppenő csapadék bejusson a szigetelőbe. Emellett pedig a porosodástól is védi a padlásszigetelést.

Ha járható padlás szigetelésre van szükség, akkor a padlás szigetelése mellett a járóréteget is ki kell alakítani a padláson. Ez különösen akkor fontos, ha tárolásra szeretné használni a padlást. Azonban a kémény megközelítésére akkor is szüksége van egy keskeny járóréteg kialakítására, ha egyébként nem szükséges a járható szigetelés a padláson.

Ha puha szerkezetű kőzetgyapotot vagy üveggyapotot használ a szigetelésre, akkor a járóréteg megtartásához tartószerkezetet kell kialakítani a hőszigetelő táblák között. Ezt a járóréteget tartó szerkezetet érdemes szú és gombásodás elleni védelemmel ellátott impregnált vastag fenyőfa deszkákból, pallókból megépíteni. Ez a tartószerkezet ugyan hőhidat fog alkotni a padlás szigetelésben, mert a fa hőszigetelése sokkal rosszabb a szigetelőnél, mégis szükséges azért, hogy a padláson való járást biztosítani tudja, és megőrizze a hőszigetelő anyag állagát és hőszigetelő képességét.

járható födém szigetelés üveggyapottal

Járható födém szigetelés üveggyapottal

A járóréteget megtartó pallók közé kerül a kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés, ami lehet táblás és tekercses is. Az a lényeg, hogy hézagmentesen illeszkedjen a szigetelő a pallókhoz, hogy minél kisebb legyen a hőszigetelés romlása a deszka pallók miatt. A szigetelés feletti járóréteget pedig a deszkapallókhoz szegezett deszkázás vagy OSB táblák lefektetése is biztosíthatja.

Ha a járható szigeteléshez nem szeretne külön járóréteget kialakítani, akkor a járóréteg megtartásához lépésálló hőszigetelésre van szükség.

austrotherm padlap padlásfödém szigetelés

Járható padlásfödém szigetelés Austrotherm padlappal

Kiváló hőszigetelő és jól terhelhető lesz a padlás szigetelés, ha padlappal szigeteli a padlást. Az Austrotherm kétrétegű padlapjának alsó hőszigetelő rétege lépésálló polisztirol, ami nem jó páraáteresztő ugyan, azonban a padlap alá rakott párazáró fólia lerakásával nem is kell páraáteresztőnek lenni a szigetelésnek. Különösen akkor, ha vályogházának a szellőzése rendben van, és a házban keletkező pára nem a födémen, hanem a szellőzőrendszeren át távozik a szabadba.

Ez az alsó lépésálló polisztirol lap azonban a hőszigetelésre és a felette lévő 8 mm vastag lépésálló faforgácslap réteg teherrel való megtartására is tökéletesen alkalmas. Így a lépésálló polisztirolból és faforgácslapból összeragasztott padlap, akár 30 cm-es vastagságban beépítve kiváló padlás szigetelést biztosít a vályogház padlásának a szigeteléséhez is.

Kiválasztotta már vályogháza saralt födémének szigetelő anyagát és annak vastagságát is eldöntötte már?

  • hogyan válasszon szigetelőanyagot

    Hogyan válasszon szigetelőanyagot vályogháza padlásfödémének szigeteléséhez? Mire figyeljen? Milyen kérdéseket válaszoljon meg döntése előtt? Kattintson a képre választását megkönnyítő kérdőívéért!

    Ha még nem, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdéssor megválaszolása segíteni fog a födém legjobb szigetelésének meghatározásához.
  • Ha pedig kérdése van még, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon segít Önnek. Válaszol a padlás szigeteléssel kapcsolatos kérdéseire, és az Önnek fontos szempontok megismerése után segít a legjobb padlásszigetelő kiválasztásában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük