Környezetbarát szigetelés

A fűtés és klimatizálás költségének jelentős csökkentése mellett egyre fontosabb követelmény a szigetelőanyagokkal szemben a környezetbarát, hosszú távon fenntartható természetes alapanyagokból való gyártás is.

A természetes anyagok gyártásban való felhasználásának a környezet védelme mellett egy további előnye az egészségünk védelme is. Ugyanis a természetben megtalálható anyagok sokkal kevésbé veszélyeztetik az egészségünket, mint a mesterséges anyagok.

Hogyan lehetnek a családi házak szigetelésére használt szigetelőanyagok a fűtési és hűtési energiát megtartó, energiatakarékos és hosszú távon is fenntartható, környezetbarát termékek?

Leginkább úgy, hogy a kiváló hőszigetelést biztosító tulajdonságra való törekvés mellett a természetben megtalálható természetes anyagokból gyártják őket.

Ezzel pedig a környezet védelme mellett az egészségünket is védjük. A szigetelő anyagoknál ez különösen a légúti allergiával küzdők és az asztmások egészségének a védelmét jelenti.

A szigetelőanyag választáskor a kiváló hőszigetelő képesség és a gazdaságossági szempontok mellett a környezet védelmét is egyre többen tartják egyre fontosabbnak.

környezetbarát szigetelés

Környezetbarát szigetelés a természetben lebomló természetes anyagokból

Az már régen nem kérdés, hogy a szigetelőanyagok hő és hangszigetelése mellett a gazdaságossági szempontokat is kiemelkedő fontossággal veszik figyelembe a vásárlók. Vagyis törekednek arra, hogy kiváló hő és hangszigetelést kapjanak a pénzükért a kiválasztott szigetelő megvásárlásával.

Az utóbbi években azonban a fenntarthatóság és a környezet védelme is egyre fontosabbá válik a szigetelő anyagok közötti választásnál is. Ön mennyire tartja fontosnak, hogy környezetbarát szigetelőt vásároljon családi háza szigetelésére?

A szigetelőanyagok között a fenntarthatóságot minden kétséget kizáróan az bizonyítja, ha a termék a családi ház szigetelésébe beépítve évtizedeken át ártalmatlan a házban élők egészségére, és emellett pedig környezetbarát, vagyis természetben megtalálható természetes anyagokból készül, és a természetben lebomló anyaggá válik az épület elbontása után.

A RAL minőségjelzést a németországi Frankfurtban lévő Ásványgyapot Minőségügyi Szövetség adja ki a szigetelőanyagoknak. A szövetség a RAL minősítéssel igazolja azt, hogy a szigetelőanyag használata biztonságos, az egészségre ártalmatlan és hosszú távon fenntartható, vagyis környezetbarát.

kőzetgyapot gyártás

Kőzetgyapot szálasítása gyártás közben

A természetes anyagból, a bazaltkőből gyártott kőzetgyapot gyártásához nem kell felhasználni mesterséges anyagokat, mert a bazalt a vulkánok működésével folyamatosan újratermelődik. A kőzetgyapot gyártásakor a bazaltkövet 1.000 fok feletti hőmérsékleten megolvasztják és szálasítják. A szálas szerkezetben megrekedt levegő biztosítja a kőzetgyapot jó hő és hangszigetelő képességét. Hőszigetelés szempontjából kiemelkedő jelentősége van a kőzetgyapot sűrűségének. Minél nagyobb testsűrűségű a kőzetgyapot, annál kevésbé tud benne szabadon áramlani a levegő. Ez pedig jobb hő- és hangszigetelést ad.

kétrétegű kőzetgyapot

Kétrétegű kőzetgyapot szigetelés a homlokzatra nemcsak jó hőszigetelést, hanem kiváló páraáteresztést is biztosít, ami a légúti allergiával küzdők számára is köhögésmentes levegőt tud biztosítani a kőzetgyapottal szigetelt családi házban

A műgyanta kötésű kőzetgyapot, más szigetelőanyagokkal szemben nem tartalmaz egészségre ártalmas hőszigetelő gázokat és azbesztet. Éppen ezért természetes anyagának köszönhetően az egészségre nem ártalmas. Kiváló páraáteresztő képessége révén nem okozza a szigetelt fal nedvesedését, penészedését, és ezzel a légúti allergiával, asztmával küzdő családtagok számára is egészséges levegőt biztosít a kőzetgyapottal szigetelt családi házakban.

A kőzetgyapot lemezek beépítésekor keletkező vágási hulladék is beépíthető a szigetelésbe, illetve a szigetelésre fel nem használható kőzetgyapot darabok is újrahasznosíthatók. Vagyis újra megolvasztható és szálasítható.

Természetes anyagának köszönhetően a természetben lebomló anyagokat tartalmaz, ezért bontás után nem minősül veszélyes hulladéknak. Ezért sima hulladéklerakóba lebomló hulladékként lerakható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük