Üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

Az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak kérdés sokszor elhangzik a szigetelés kezdetekor. Ön is biztos elgondolkodott rajta, hogy kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés lenne jobb háza szigeteléséhez.

kétrétegű kőzetgyapot

Kétrétegű kőzetgyapot szigetelés a homlokzatra

Ha a homlokzatot szigeteli, akkor nem is kérdés a szigetelők közötti választás. Homlokzat szigetelésére a kőzetgyapot a jó választás. Akkor is a kőzetgyapot fog utcahosszal nyerni az üveggyapot vagy kőzetgyapot közötti versenyben, ha a padlót szeretné szigetelni.

A padló szigetelésénél az üveggyapot labdába sem rúghat a kőzetgyapottal szemben. A terhelést ugyanis sokkal jobban bírja a kőzetgyapot. Még akkor is, ha a pontszerű terhelést a kőzetgyapot szigetelés sem viseli el.

üveggyapot vagy kőzetgyapot

Üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a födémen, a tetőtérben vagy a válaszfalban?

Korántsem ennyire lefutott azonban a két szigetelő közötti verseny, ha a padlást, a tetőteret vagy éppen egy gipszkarton válaszfalat szeretne szigetelni családi házában. Nézzük részletesebben a két szálas szigetelő közötti választás legfontosabb szempontjait.

A kőzetgyapot és az üveggyapot is jó hő és hangszigetelő anyag. Vannak azonban különbségek is a két szigetelő között.

Üveggyapot hő- és hangszigetelés födémre, tetőtérbe, válaszfalba

A gyapjúhoz hasonló megjelenésű üveggyapot a szálai között megrekedő levegő hatására nemcsak jó hőszigetelő, hanem kiváló hangszigetelő is. A laza szerkezetű üveggyapot azonban a terhelést nem bírja. Terhelésre könnyen összenyomódik, ezért padló szigetelésére nem használható, mert nem lépésálló.

Éppen ezért nem véletlen, hogy olyan épületszerkezetekben használjuk hő- és hangszigetelésre, ahol terhelés nem éri a szigetelőt. Ez alapvetően a tetőterek szarufák közötti és alatti szigetelése, valamint a padlásfödém nem járható szigetelése. Járható padlás szigetelés kialakítására is használható az üveggyapot. Ilyenkor azonban az üveggyapot táblák között elhelyezett tartószerkezet viseli a járható borítás terhelését. Ez pedig nem különösebben szerencsés megoldás, mert például a járható padlásszigetelésnél gyakran alkalmazott fa tartószerkezet hőszigetelése jelentősen elmarad az üveggyapotétól, ezért üveggyapotból a járható padlás szigetelés hőhidas lesz.

Kiváló választás még előtétfalak, valamint gipszkarton válaszfalak és mennyezetek hangszigetelő betéteként is. Ezekben a szerkezetekben nem éri terhelés a szigetelést, ezért nem követelmény a szigetelő terhelhetősége, alaktartóssága.

Mivel nem lépésálló, ezért a padló szigetelésére nem használható. Azonban fából készült padlók párnafaközeit kitöltő szigetelőként gyakran használják. itt is az üveggyapot közé berakott párnafák hőhíd hatása miatt meggondolandó a használata.

Mik az üveggyapot szigetelés legfőbb előnyei?

  1. Kiváló hő és hangszigetelő családi háza épületszerkezeteiben.
  2. Rugalmas szerkezete révén hézagmentesen beilleszthető a szarufák, párnafák, gipszkarton tartószerkezetek közé. Ha 1-2 cm-rel szélesebbre vágja a táblát, akkor jól befeszül a szarufák, párnafák közé, és hézagmentesen fog illeszkedni. Bedolgozásakor késsel könnyen vágható. A szükséges méretre formázhatja a szigetelőt.
  3. Nem porzik, ezért a szigetelés elkészülte után egészségre nem ártalmas. Azonban a vágás és bedolgozás közben az üveggyapot szálak irritálják a bőrt, és a légutakba kerülve még súlyosabb tüneteket okozhatnak, ezért védőmaszkban és kesztyűben kell dolgozni vele.
  4. Az üveggyapot természetes anyagokból, üvegtörmelékből, üveghulladékból és kvarchomokból készül, ezért a természetben lebomló, környezetbarát anyag.
  5. Tartós, több évtizeden át kiváló szigetelést biztosít, mert szervetlen anyagokból áll, ezért nem bomlik le, nem lép reakcióba más anyagokkal.
  6. A tűzvédelmi előírásoknak magas szinten megfelel.
  7. Az üveggyapot szálak vékonyságától függően hővezetési tényezője többféle lehet. Minél vékonyabbak az üveggyapot szálak, annál sűrűbbre össze lehet nyomni az üveggyapotot, és ezért annál alacsonyabb lehet a hővezetési tényezője, és annál jobb a hőszigetelő képessége.
jó minőségű szigetelőanyag

Jó minőségű üveggyapot szigetelés padlásfödém és tetőtér szarufák közötti szigetelésére

Az üveggyapot szigetelés lazább szerkezetű a kőzetgyapotnál. Könnyű súlya és tűzgátló hatása miatt a könnyűszerkezetes házak kiváló hőszigetelője. A nagyobb testsűrűségű, kiváló minőségű üveggyapot táblák a falszerkezet hő és hangszigetelésére, a tekercses, alacsonyabb testsűrűségű üveggyapot pedig a födém vízszintes szigetelésére, illetve a tetőtér szarufák közötti ferde szigetelésére használatos.

A nagy testsűrűségű, kiváló hangszigetelő üveggyapot táblák gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek és előtétfalak hang és hőszigetelésére is kiválók.

Üveggyapot szigetelés hátrányai lehetnek

Az üveggyapot nem bírja a nedvességet, mert a hőszigetelő képessége jelentősen romlik nedvesség, a szigetelőbe bejutó, és ott kicsapódó pára hatására, ezért a lakótér megfelelő szellőzésével, illetve a meleg oldal felőli párazáró fólia lerakásával óvni kell a párától, nedvességtől.

Nem lépésálló, ezért a terhelést nem bírja. Ezért padló szigetelésére nem használható fel szigetelőként.

Az üveggyapot táblák és tekercsek rugalmas szálszerkezete a szigetelés alaktartóssága szempontjából hátrányt jelent. Rugalmassága miatt az üveggyapot az évek, évtizedek során összeroskad. A vízszintesen lerakott szigetelés vékonyabb lesz, a függőlegesen a falakba, illetve ferdén a szarufák közé berakott szigetelő táblák pedig az aljuk felé esnek össze, illetve a táblák toldásánál rések alakulnak ki. Ezért ezeken a szigetelőanyaghiányos helyeken hőhidak alakulhatnak ki. Ennek elkerülésére az üveggyapot szigetelést érdemes legalább 2 rétegben, egymáson eltolva, kötésben lerakni a hőhíd hatás csökkentésére.

Kőzetgyapot szigetelés homlokzatra, padlásra, tetőtérbe és padló szigetelésére

Mik a kőzetgyapot szigetelés előnyei?

  1. A kőzetgyapot az üveggyapot szigeteléshez hasonlóan kiváló hő és hangszigetelő anyag.
  2. Könnyű vele dolgozni, mert éles késsel is jól vágható, és a kitöltendő felületnél 1-2 cm-rel nagyobbra vágva a kőzetgyapot táblát, hézagmentesen illeszthető.
  3. Természetes anyagokból, bazaltkőből, mészkőből készül műgyanta hozzáadásával, ezért a gyártása és bontás utáni elhelyezése is környezetbarát, mert a természetben lebomlik, ezért közönséges hulladéklerakóban is lerakható.
  4. Tartós, jó minőségű szigetelő. Több évtizeden keresztül jó hő és hangszigetelést biztosít az épületszerkezetekben, mert szervetlen anyagokból áll, ezért nem bomlik le, nem lép reakcióba más anyagokkal. Kifejezetten lassan öregszik.
  5. Víztaszító hatása révén az üveggyapotnál jobban bírja a nedvességet a hőszigetelő képességének romlása nélkül. Ezzel együtt azonban természetesen száraz beépítésére, és nedvesedés, illetve páralecsapódásmentes épületszerkezetbe való berakására figyelni kell.
  6. Tűzálló, nem éghető szigetelő. Bazaltkő alapanyaga miatt rendkívül magas, 1000 °C feletti olvadáspontja, ezért egy esetleges lakástűznél megakadályozza a tűz terjedését. Műgyanta kötőanyaga 250 foknál füstmentesen eltávozik a kőzetgyapotból, a kőzetgyapot azonban nem ég. Megvédi a falat, és a tűz keletkezési helyén kívüli helyiségek berendezését is, hisz 1000 foknál nagyobb hőmérsékletű tűz családi házban nemigen fordul elő.
  7. További előnye, hogy nem zsugorodik, nem megy össze, nem változtatja meg a térfogatát, nincs hőtágulása, ezért a táblák között nem keletkeznek hézagok, nem alakulnak ki hőhidak a szigetelésben. Sokkal jobban ellenáll az összenyomódásnak is, mint az üveggyapot. Ezért lépésálló padló szigetelőként is jól használható.
  8. Kiváló a páraáteresztő képessége, ezért jól átereszti a párát. Ezért nem vizesedik, nem penészedik.

Ezeknek az előnyös tulajdonságoknak köszönhetően számos épületszerkezetbe jól beépíthető a kőzetgyapot.

Kőzetgyapot leggyakoribb felhasználási területei

  1. Homlokzati hőszigetelésre
  2. Padlásfödém és magastetők szarufák közötti és szarufák alatti szigetelésére
  3. Talajon fekvő padló és szintközi födémek járható, lépésálló szigetelésére
  4. Gipszkarton válaszfalak és álmennyezetek szigetelésére

Az üveggyapot is széles körben használatos családi házak szigetelésére. Azzal a különbséggel, hogy nem lépésálló, ezért padló szigetelésére egyáltalán nem használható. Emellett pedig homlokzat szigetelésére sem terjedt el a használata, mert rugalmas szálszerkezete révén nem tud ellenállni a felületét ért terhelésnek. Emellett évtizedek alatt összeroskad, a táblák között hézagok alakulhatnak ki, ami nemcsak hőhidak kialakulását eredményezné, hanem repedést is okozna a homlokzaton.

Az olyan épületszerkezetekbe, amelyekbe a kőzetgyapot és az üveggyapot is beépíthető sokszor az ár dönt a két szigetelő közötti választáskor. Az üveggyapot olcsóbb szigetelőanyag. Azonban az üveggyapot és a kőzetgyapot is többféle testsűrűséggel, szálsűrűséggel, és ezzel együtt többféle hővezetési tényezővel vásárolható meg az épületszerkezetek hő és hangszigetelésére.

rockwool airrock xd

Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal hangszigetelésére

A kőzetgyapot szálszerkezete stabilabb, ezért a kőzetgyapot táblák a tetetőtér szigetelésbe vagy gipszkarton válaszfalba beállítva kevésbé roskadnak össze, megtartják alakjukat, és nem alakul ki hézag a kőzetgyapot táblák találkozásánál. Természetesen ezt a szigetelők testsűrűsége is befolyásolja. Minél nagyobb a szigetelő testsűrűsége, annál stabilabb a szerkezete is, és nemcsak a hő és hangszigetelése jobb.

A mindkét szigetelőt évtizedek óta használó, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek szerint a kőzetgyapot magasabb árához jobb hangszigetelés is társul. Ezen belül azonban kőzetgyapot és kőzetgyapot szigetelés között is jelentős különbségek vannak, testsűrűség és ezzel együtt a hőszigetelő képesség szempontjából.

Emellett pedig a gyártók is speciális kőzetgyapot típusokat fejlesztenek ki a különböző épületszerkezetekre. Más kőzetgyapot szigetelés jó a homlokzatra, más a tetőtérbe, padlásfödémre és megint más a padló lépésálló szigetelésére.

Ugyanez a felhasználási területekre való termékfejlesztés jellemző az üveggyapot szigetelő lemezekre és tekercsekre is.

Kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést válasszon?

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Mit szigetel? A tetőteret, a padlást vagy válaszfalát? Milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtés költségében? Vagy a hangok szigetelésében? Mire figyeljen még a szigetelő kiválasztásakor? Melyik lesz a legjobb Önnek? Kattintson a képre választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már födémére, tetőterébe, padlójára vagy válaszfalába a megfelelő szigetelőt?

  • Ha még nem választott szigetelőt családi háza padlásfödémére, a szarufák közé vagy alá, vagy gipszkarton válaszfalába az Önnek legjobb szigetelőt, akkor a választás előtt töltse ki a Hogyan válasszon szigetelő anyagot kérdőívét!
  • Ha gondosan megválaszolja a választását segítő kérdéseket, akkor közelebb kerül az Önnek legjobb üveggyapot vagy kőzetgyapot típusának kiválasztásához.
  • Ha pedig elküldi nekünk a kitöltött kérdőívet, akkor tanácsadó munkatársunk segít kiválasztani az Önnek legfontosabb szempont szerinti legjobb megoldást családi háza szigetelésére.

4 gondolatok ezen: “Üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

  1. Gurmai Norbert

    Üdv,
    Könnyűszerkezetes /osb/ beépítést szeretnék külsőleg szigetelni!
    Mi a jobb megoldás? A gyapot, vagy esetleg nikecellel is megoldható? Előny-hátrány?

    Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Norbert
      Könnyűszerkezetes házra a kőzetgyapot jobb szigetelés a sokkal jobb páraáteresztő képessége miatt.

  2. Kotánné Képes Viktória

    Kedves Válaszadó!
    Kádárkocka födémszigetelésről lenne szó. Fafödém salakfeltöltéssel. Nem járhatót szeretnék. A tető pala, bevonva bitumenes zsindellyel. Nyáron párás az egész lakás, valamint a padlás nagyon meleg, nem szellőzik. Milyen anyaggal szigeteljek? Valamint kell-e alá párazáró fólia, mert az ács azt mondja, nem kell.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Viktória
      A födémszigetelésnél a lakás páratartalma a meghatározó. Ha párás a lakás, akkor mindenképp a lakás szellőzését is meg kellene oldani a szigeteléssel együtt.
      A padlásfödém szigetelésére a kőzetgyapot és az üveggyapot lehet jó. Akkor nem kell a padlásszigetelés alá párazáró fólia, ha a lakásban keletkezett pára nem a mennyezeten, a födémen át távozik a lakásból, hanem a szellőző rendszeren át.
      Vagyis, ha jó a lakás szellőzése, akkor igaza lehet az ácsnak. Ha viszont nem, akkor a födémszigeteléssel együtt a lakás szellőzését is meg kell oldani.
      Annyiban igaza van az ácsnak, hogy a jó minőségű párazáró fólia lerakása megvédi ugyan a felette lévő hőszigetelőt a nedvesedéstől. Ha viszont a lakás nedvessége a rossz szellőzés miatt a födémen át távozik, akkor a kicsapódó nedvesség a párazáró fóliáról visszacseppen a salakos födémre. És bizony ez sem jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük