Hangszigetelés téglafalnál

A téglafal hangszigetelése a másik szobából átszűrődő hangokat vagy éppen az utcáról beszűrődő zajokat is képes kizárni a szobából, illetve a házból. Mit is jelent azonban a falak hangszigetelése?

Ha jó a téglafal hangszigetelése, akkor az otthon a nyugalom szigete is lehet családja életében. Ehhez persze nemcsak a falak megfelelő hangszigetelése, hanem a lakóhely jó megválasztása is nagyban hozzájárul.

Mit csináljon azonban akkor, ha nem volt olyan szerencsés otthona helyének megválasztásakor, és például egy forgalmas út mentén, vagy éppen egy repülőtér közelében találta meg az otthonát. Hogyan szigetelje ekkor a téglából készült külső falat?

A belső válaszfalként használatos téglafal hangszigetelése azonban független a lakóhely megválasztásától. A válaszfalakon átszűrődő zajok a fal hangszigetelésén túl a családon belüli együttélésról és egymás mellett élésről is szólnak.

A műszaki szakemberek egyetértenek abban, hogy a tökéletes hangszigetelés igencsak nehezen érhető el. Ezért a családi béke hosszú távú megőrzése érdekében a falak hangszigetelése mellett a családi együttélésbe és egymás mellett élésbe is érdemes beruházni akkor, amikor a nyugalom szigetét szeretné kialakítani otthonában a négy fal között.

téglafal hangszigetelése

A téglafal hangszigetelése mellett a családi élet békessége is hozzájurul otthona csendességéhez

A családi életet kutatók elsősorban nem a falak hangszigetelésében, hanem a családi béke hosszú távú fenntartásában bíznak elsősorban. Nehéz lenne azonban letagadni azt, hogy egy ház békés élhetőségének egyik fontos mércéja a ház csendessége. Ezt a csendességet legalább kétféleképpen is lehet biztosítani:

  • Az élhető csendesség egyik módszere szerint az egy fedél alatt lakó családtagok szívesen élnek egymás mellett, és saját maguk mellett odafigyelnek családtagjaik nyugalmára is. Ezért a békés egymás mellett élés politikájával kölcsönösen tiszteletben tartják a többiek csendes családi élethez való jogát. Ezt leginkább úgy tudják biztosítani, hogy nem teremtenek állandóan olyan helyzeteket, amikor a belső zaj és ricsaj túlharsogná az együttéléshez szükséges optimális csendességet. Ha pedig néha igen, akkor azt elviselik a másiktól.
  • A másik módszer szerint a lakásban található válaszfalakat olyan hangszigeteléssel látják el a család házában, ami biztosítja a családtagok más családtagoktól nem zavart nyugalmát is.

A valóság azért minden bizonnyal valahol a kettő között van. A családtagok természetesen tiszteletben tartják egymás csendhez való jogát, és persze a válaszfalak sem olyan papír vékonyságúak, amelyek adott esetben ne bírnának el néha-néha egy kicsit nagyobb zajt.

Miért fontos a falak jó hangszigetelése?

Leginkább talán a családi béke, és a családtagok nyugalma és mentális egészsége miatt. Sokféle pszichoszomatikus betegség, a stressz, az agresszió és a depresszió is összefüggésbe hozható a minket érő folyamatos zajjal.

A túl zajos lakótér különösen a gyerekeket zavarja. Ugyanis a fejlődő fiatal szervezet sokkal érzékenyebb a zajok ártalmaira, mint egy felnőtt. A túlságosan nagy zaj azonban a felnőttek közérzetét és egészségét is befolyásolja.

Kutatók azt mérték meg a különböző felmérések átlagaként, hogy a 65 decibel feletti zaj már egészséget károsító hatással bír. Az éjszakai pihenésnél azonban ennél is nagyobb nyugalomra van szükségünk. Az éjszakai nyugalmat ugyanis már a 30 dB feletti zaj is zavarhatja.

A legnagyobb zajforrások közismertek. Az utcáról beszűrődő zajok a gépkocsiforgalmat, valamint a vasúti és a légiközlekedést említik jelentős zajforrásként. Ha ilyen helyen építkezik, akkor a hőszigetelés mellett különösen fontos a hangszigetelés is. Ezt azért is érdemes szem előtt tartani, mert a szakszerűtlenül megtervezett és elkészített hangszigetelés sokkal inkább a pénzét és nem a kellemetlen zajt nyeli el.

Márpedig ha a közlekedési forgalomtól zajos helyen épült a családi ház, akkor különösen fontos a ház megfelelő hangszigetelésének biztosítása.

  • A házon kívüli zajok elleni védelmet a jól szigetelő ablakok és bejárati ajtók, a legalább 10, de inkább 15 cm vastag kőzetgyapot vagy üveggyapot hőszigetelés, és a 20, de inkább 30 cm vastag födémszigetelés képes biztosítani. Persze a szigetelés vastagsága mellett a szigetelő anyag minősége, hangszigetelő képessége is meghatározó fontosságú a hangszigetelésnél
  • A házon belül kezetkező zajokkal szemben pedig a belső válaszfalak jól megoldott hangszigetelése jelent megoldást. Ha jó a válaszfalak hangszigetelése, akkor a megfelelően hangszigetelt fal abban a helyiségben tartja a zajt, amelyben az keletkezett, és nem engedi a házon belül tovaterjedni.

A homlokzati falak jó hangszigetelése

A homlokzati falak esetében elsősorban a jó hőszigetelésről szoktunk beszélni. A külső falak hangszigetelése szemponjából ez nem olyan szerencsés, mert azok az anyagok, amelyek jó hőszigetelést képesek biztosítani a falon, azok nem feltétlenül jó hangszigetelők is.

Tipikusan ilyen kiváló hőszigetelő a hungarocell. Ez a szigetelő a legnépszerűbb a homlokzati falak szigetelésekor. A hangszigetelése azonban nem annyira jó.

Sokkal jobb a hangszigetelése a szálas hőszigetelő anyagoknak, a kőzetgyapotnak és az üveggyapotnak. Fordítva tehát máris jobb a helyzet. Ugyanis azok a szigetelő anyagok, amelyek a honlokzati falak kiváló hangszigetelői lehetnek, azok a hőszigetelés során is jól teljesítenek.

Nem véletlen tehát az, hogy a forgalmas utak mentén vagy repülőterek néhány 10 kilométeres körzetében épült családi házaknál a homlokzati falat kőzetgyapottal vagy üveggyapottal érdemes szigetelni. Ezek sokkal jobb hangszigetelést biztosítanak kiváló hőszigetelésük mellett.

A téglafal persze nagy tömege miatt már eleve jó hangszigetelést képes biztosítani. A jó hőszigetelés érdekében azonban a homlokzati falak építésére használt téglák ma már korszerű üregszerkezettel készülnek. Ezek az üregszerekezetek pedig azt jelentik, hogy a téglafal tömege az üregszerkezet miatt értelemszerűen kisebb a tömör téglához képest.

A kiváló hőszigetelő, korszerű üregszerkezetes téglákat éppen ezért nagy külső zajterhelésnél kőzetgyapot szigeteléssel érdemes ellátni.

Belső válaszfalak hangszigetelése

Azt érdemes mindenképp szem előtt tartani, hogy a magas hangok szigetelésére az előbb is említett szálas hőszigetelő anyagok, a kőzetgyapot és az üveggyapot kiválóan használható. Ezeknek azonban „csak” hangszigetelése van és nem tömege.

Márpedig a tömegre szükség van, amikor a mély hangokkal szemben szeretnénk szigetelni az épületet. A mély hangok elleni szigeteléshez tehát tömeget biztosító falszerkezetekre van szükség.

  • Azt is mondhatjuk tehát, hogy a magas hangok szigetelésére a gipszkarton válaszfalban elhelyezett kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés jó megoldás.
  • Ha azonban a mély hangok falon át történő terjedése ellen is szeretnénk megvédeni a szobát, akkor bizony a tömeget is biztosító téglafal a jobb megoldás.

4 gondolatok ezen: “Hangszigetelés téglafalnál

  1. Ócsai Szilvia

    Tisztelt címzett !
    Forgalmas út mellett lakunk és ezért az utcáról bejövő hang ,- főleg autók ,utánfutók dübörgése- nagyon behallatszik. Tavaly az összes nyílászárót lecseréltük – hang ás hőszigetelt üvegekkel ellátott ablakokra ,de semmi változás ( hang terén )
    jobban utánaolvasva , rájöttem, hogy a pár éve felrakott hungarocell szigetelés csak a hőt tartja bent, és a hangot még szinte tovább is adja,
    A kérdésem : milyen anyaggal kellene leszigetelni a ház falát ? közet vagy üveggyapot a megfelelő erre a célra? illetve mekkora vasatgságban ? (10-15 cm ) És a lábazatra mit tegyünk ??
    Továbbá .a korábban felrakott hungarocelltől mindenképp meg kell válni , vagy arra rá lehet dolgozni ??
    Még-egy információ : a ház alatt pince húzódik, – szerintem az még inkább felerősíti az aszfaltról bejövő hangokat. Azt is le kellene szigetelni belülről ??
    Válaszukat előre is köszönöm : Szilvia

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szilvia
      A homlokzati hő és hangszigetelésre a kőzetgyapot és az üveggyapot is alkalmasabb, mint a polisztirol. Homlokzat szigetelésre inkább a kőzetgyapotot javasolnám. A homlokzati kőzetgyapotok között is vannak jobb hőszigetelő képességűek és kevésbé jók.
      Minimum 10 cm szigetelést érdemes felrakni a homlokzatra. Azonban az energiárak emelkedésére számítva a 15 cm vastag szigetelés is meggondolandó. És a vastagsága mellett persze a szigetelő minősége (hő és hangszigetelő képessége) is fontos.
      Nem feltétlenül kell leszedni a polisztirol szigetelést. Ha stabil a mostani polisztirol szigetelés felrakása, akkor maradhat fenn. Azonban az újabb szigetelés felrakásának is megfelelően stabilnak kell lenni, és ez hosszabb dübelek használatát igényli. Inkább talán úgy fogalmaznák, hogy ha a kivitelezőnek van gyakorlata az újabb, pótlólagos homlokzat szigetelés stabil felrakásában, akkor az egyébként stabilan álló polisztirol szigetelés maradhat. Tehát a kivitelező szakember véleménye legyen a meghatározó ebben a polisztirol szigetelés állapotának megnézése után.
      Igen, lehetséges, hogy a pincét is érdemes lenne szigetelni.

  2. Mihályiné Kovács Zsófia

    Tisztelt Címzett!
    10 cm vastag válaszfal hangszigetelését szeretném megoldani. Ytong falazóelem felrakását javasolta egy szakember. Önök milyen megoldást javasolnak?
    Köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: Mné

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsófia
      Akár az Ytong is jó lehet. Több megoldás is használható a lakáson belüli válaszfalak hangszigetelésére. Attól függően lehet ezek közül választani, ha megnézzük, hogy milyen most a hangszigetelés, és ehhez képest milyen mértékű szigetelést szeretne elérni, és ezt milyen szigeteléssel lehet biztosítani.
      Ehhez https://www.dalostuzep.hu/blog/amikor-az-utolagos-hangszigeteles-a-megoldas/ cikkünkben találhat segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük