Hány év alatt térül meg a hőszigetelés?

A hőszigetelés nagy kiadást jelent. Amikor belevág családi háza utólagos szigetelésébe, akkor biztosan szeretné Ön is tudni, hogy hány év alatt térül meg a beruházás?

homlokzat szigetelés

Szeretné tudni, hogy várhatóan hány év alatt fog megtérülni családi háza utólagos szigetelése?

A hőszigetelés megtérülése több tényezőtől függ, és ezeket mind számba kell venni az Ön családi háza állapotának megfelelően. Ezért nem könnyű válaszolni a kérdésére. Azonban közelítő értéket, és valószínűségeket meg lehet határozni, és természetesen a nagyságrendeket meg lehet becsülni hozzávetőlegesen.

Melyek azok a szempontok, amelyek befolyásolják az elvégzett hőszigetelés megtérülését?

  1. Több évtizede épült családi házak utólagos hőszigetelésénél különösen igaz az, hogy „hozott anyagból dolgozunk”, ezért meghatározó az épület állapota.
    • Milyen falazóanyagból épült?
    • Milyen vastag a fal?
    • Milyen a fal jelenlegi hőszigetelő és hőtároló képessége?
  2. Az üvegezett felületek nagysága és aránya is befolyásolja a megtérülést, mert ezeket nem kell utólag hőszigetelni, de ezek változatlanul hagyásával nem is lehet javítani a szerkezet energiahatékonyságát.
  3. A ház tagoltsága, tájolása és az épületben lévő esetleges szintek száma is befolyásolja a megtérülést.
  4. Az eddig már elvégzett szigetelések milyensége és minősége is befolyásolja a további munkálatokat és a megtérülést.

Ezeknek a tényezőknek a hatását ismeretlenül nehéz belekalkulálni a számolásba, ezért pontosabb adatot kaphatunk, ha nem a teljes épületre kalkuláljuk a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületre. Ebből is következik az, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen falazóanyagból épült a ház.

b 30 tégla

B-30-as tégla falazáshoz

A példa kedvéért tételezzük fel, hogy a 70-es, 80-as években a falazáshoz gyakran használt B30-as téglából készült. A B30-as téglafalnak a hőátbocsátási tényezője (U érték) 1,45 W/m2K.

A megtérülés kalkulálásakor a szigeteléshez használt hőszigetelő anyagról is dönteni kell, mert nem mindegy, hogy például kőzetgyapottal vagy polisztirol lemezzel lesz szigetelve. A hőszigetelő anyagának a kiválasztása mellett abban is dönteni kell, hogy milyen mértékben szeretné szigetelni.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

A példában tételezzük fel, hogy a leggyakrabban választott polisztirol szigetelést választja Ön is, és a közel nulla energiafelhasználású passzívházak 2019-ben esedékes hőátbocsátási tényezőjének színvonalát célozza meg (U=0,24 W/m2K). Ebben az esetben B30-as téglából épült családi házát egy 15 centiméteres grafitos szigeteléssel érdemes szigetelni.

Nézzük meg a 15 centiméteres Grafit Reflex lemezek építőanyag kereskedőknél elérhető eladási árát. Ezt jelenleg, 2022-ben akciós áron körülbelül 8.000 Ft-ért lehet megvenni négyzetméterét. Kalkulálni kell még a kivitelezés díjával is. Ezt átlagosan 8-9.000 Ft/m2-nek vehetjük. A helyi építőipari szolgáltatási árak függvényében persze ettől eltérő árak is lehetnek. Ez alapján már tud egy hozzávetőleges árat meghatározni az utólagos szigeteléshez.

A kérdés ezek után már adódik. Mennyit tudott az ennyi pénzért elvégzett hőszigeteléssel megtakarítani?

  • Vagyis mennyi energia veszik el a hőszigetelés előtt és utána.
  • A kalkulációban közelítő becslést célszerű alkalmazni. Korábbi tapasztalatok alapján lehet megbecsülni a falon keresztül eltűnő energia mennyiségét. Egy fűtési idényben, egy négyzetméter falfelületen eltávozó energia köbméter gázban vagy liter fűtőolajban számolva számszakilag megegyezik a fal hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével. Vagyis: a régi 1,45 W/m2K-es U értékű B30-as falazaton át egy fűtési szezonban 14,5 m3 gáz energiája szökik ki. A szigetelés után ez 2,4 köbméterre lecsökken. Ezzel számolva, az aktuális gázárral megszorozva, már ki tudja számolni, hogy négyzetméterenként mennyit takaríthat meg.
  • Az így kalkulált megtakarítással kell elosztani egy négyzetméter hőszigetelésének költségét, és eredményül megkapja, hogy hány év alatt térül meg a szigetelés. Ez átlagosan 4-6 év lehet, vagyis az alacsonyabb gázfogyasztással az utólagos hőszigetelés ára 4-6 fűtési idény alatt térülhet meg a példában számolt adatokkal.
  • Természetesen lehet, hogy az Ön háza éppen nem B30-as téglából épült, és nem is a 70-es, 80-as években, hanem még korábban, és lehet, hogy nem is polisztirollal, hanem kőzetgyapottal szeretne szigetelni, aminek az ára érezhetően magasabb a példában használt Grafit Reflexnél. Nagyságrendileg látszik azonban, hogy körülbelül 6-8 év alatt a kőzetgyapot szigetelés költsége is megtérül.

Milyen szigetelést választ családi háza utólagos szigetelésére?

2 gondolatok ezen: “Hány év alatt térül meg a hőszigetelés?

  1. Kovács Ányos

    100 év alatt 🙂 Most szigeteltettem yton kis házat, anyag és munkadíjakkal jött ki kerek 2 000 000 forintra (ugye, a könyöklőtől, a puccozásig, az állványozásig mindent beleszámolva, hisz ezek fel sem merültek volna, ha nem szigetelek). Kb. 25 000 forint volt a max fűtés költségem a hideg hónapokba, átlagosan 20 000 forint volt a havi gázszámla.
    Ha évente 20 000 forintot sprolok, akkor is 100 év lesz 🙂
    Persze, nem ezért szigeteltem, hanem a meleg bent tartása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük