Ház külső vakolása

A ház külső vakolása kerülhet közvetlenül a falra vagy a külső hőszigetelőre. Attól függ, hogy milyen a falszerkezet hőszigetelése.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értékkel, kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Ha korszerű falazóanyagból épült, és a külső falak hőszigetelése megfelel a ma érvényes követelményeknek, akkor kiegészítő szigetelés nélkül lehet vakolni a homlokzatot. Nem kell külön munkafolyamatban még a hőszigetelő rendszert is beépíteni a falba.

Ekkor is érdemes persze hőszigetelő vakolatot használni a vakoláshoz, mert ez is segít a fűtési költségek csökkentésében.

baumit duotop színezővakolat

Baumit Duotop színezővakolat hungarocell szigetelésre

Ha viszont a fal önmagában még nem biztosítja az épület megfelelő hőszigetelését, akkor a homlokzatot kőzetgyapot vagy polisztirol szigeteléssel kell szigetelni. Attól függően érdemes választani a homlokzati szigetelők között, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretnénk elérni a fűtési költségekben. Ezt követően kerülhet fel az alapozó, majd pedig a fedő vagy színezővakolat a homlokzati falra.

Alap- és színezővakolatok

Az alapvakolat és a színezővakolat másfél, 2 centiméteres vastagságú. A kétféle vakolat kiválasztásánál arra figyeljen oda, hogy az alapvakolat legalább olyan szilárdságú (vagyis olyan cementtartalmú) legyen mint a színezővakolat.

Azért fontos ez, mert ha az alapvakolat gyengébb, akkor a nagyobb cementtartalmú fedővakolat egyszerűen lehúzná a falról a színezővakolatot. Éppen ezért a fedővakolat tapadásának javítására az alapvakolatot srégen két irányban 5-10 cm-enként megkarcoljuk. Az így keletkezett mélyedésbe jól bele tud kapaszkodni a fedővakolat, és jobban tapad a falon.

ház külső vakolása

Ház külső vakolása

A homlokzati fal vakolásakor az alapvakolat felvitele után kerül fel a homlokzatra a fedő vagy színezővakolat. Másfajta színezővakolatra van szükség hungarocell és kőzetgyapot szigetelésnél.

  • Hungarocell szigetelésnél műgyanta vékonyvakolatot kell választani színezővakolatként.
  • Kőzetgyapot szigetelésnél pedig az ásványi színezővakolatok lesznek a jó választás.
  • Mindkét vakolatfajtát meg tudja vásárolni zsákos és vödrös kivitelben is.

A homlokzati fal vakolása előtt el kell készülni a csatornázással, és minden egyéb olyan munkával, ami a külső fal vésésével járna. A hőszigeteléssel kapcsolatos ilyen munka lehet a külső nyílászárók hőszigeteltre cserélése még a homlokzat vakolása előtt.

Külső vakoláskor a fal teljes magasságában fel kell állványozni a házat. Legalább 1-1 oldalt teljes egészében, mert a színezővakolat felhordásakor a teljes felületet megszakítás nélkül kell vakolni. Ha megszakítanák a vakolást, akkor a toldás látszana, és a felületen foltosodás és jól látható színeltérések lennének. Ez már messziről is látszana a homlokzaton, és elég ronda látványt nyújtana.

Színező vakolat színe

A külső homlokzati falak a szigetelés és vakolás után legtöbbször színesek lesznek. A színezett homlokzatot kétféleképpen tudja a homlokzatra dolgozni:

  • A vakoláskor természetes színű, színezetlen habarccal vakolják a falat és a készre vakolt felületet utólag festik be a megálmodott színre. Csak a kőporos habarcs és a nemesvakolat színezhető.
  • Fedőfakolatként a kiválasztott színű színezővakolatot viszik fel a színtelen alapvakolatra.

Külső fal vakolásának folyamata

  1. A hőszigetelt falazóanyagból épült, vagy külső hőszigetelővel ellátott és üvegszövet hálóval borított felület fröcskölése, híg habarcsolása.
  2. A vakoláshoz szükséges függőleges vezető sáv elkészítése a lábazattól az ereszalj deszkáig.
  3. A durva alapvakolat felhordása és lehúzása a függőleges vezetősávokhoz.
  4. A fedő színezővakolat felhordása és elsimítása.
  5. A színezővakolat felületének a kívánt struktúrára való kialakítása.
    • Lehet dörzsölt a felület, ahol simítóval húzzák le a fedővakolatot.
    • Illetve lehet kapart felület, ahol a fedővakolat felületét glettvassal húzzák simára, és utána a vakolat száradásakor, húzásakor kikaparják belőle a felesleges szemcséket, és így nyeri el a vakolt homlokzati fal a végső kapart felületét.

Külső vakolásnál figyelni kell az időjárásra is, mert 5 fok alatti hőmérsékletnél a vakolat megfagyhat. A nyári kánikulában pedig a nagy hőség okozhat gondot, mert megéghet a vakolat a gyors száradástól. Különösen nagy ennek a veszélye akkor, ha a tűző napsütés éri a frissen vakolt falat.

Ezért a külső vakolást tavasszal vagy nyár elején érdemes elvégezni. Ugyanúgy jó lehet az őszi időszak is. Ekkor azonban még a folyamatos esőzés is árthat a frissen felvitt vakolatnak.

A kiválasztott vakolat fajtáját meghatározza a falazóanyag és a falszerkezetre utólagosan felrakott hőszigetelő rendszer is. Sokféle falazóanyagra felrakhatja a kőzetgyapot és a hungarocell szigetelést is. Vályogfalra azonban csak a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot vagy az open rendszereket érdemes felrakni a fal jó páraáteresztésének biztosításáért.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelőre kerüljön a vakolat? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert és homlokzati vakolatot családi házára? Mire figyeljen? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választotta ki családi háza utólagos homlokzati hőszigetelő rendszerét, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert kérdőív segíteni fog a legjobb megoldás kiválasztásában.

Ha pedig kérdése van a homlokzatukra legjobb hőszigetelő rendszer és homlokzati vakolat kiválasztásához, akkor tanácsadó munkatársunk munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon várja hívását. Válaszol a kérdéseire, és az Önöknek legfontosabb szempont megismerése után segít a hőszigetelő rendszer és a homlokzati vakolat választásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük