XPS hőszigetelés nagy vastagságban

Egyre drágább a fűtés, és egyre drágább az áram is. Ezért a szinte évről évre szigorodó energiai követelmények miatt a hőszigeteléseken belül a vízzáró, tartósan nedves helyeken is kiválóan hőszigetelő XPS szigetelés beépítési vastagsága is egyre nagyobb.

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez

A jelenleg érvényes szabályok szerint a pincefal szigetelésére használatos XPS szigetelők minimális vastagsága 14 cm, a talajon fekvő padló szigetelésére használt XPS szigetelő minimális vastagsága 10 cm.

A fordított rétegrendű lapostetők szigetelésére pedig már 20 cm vastag XPS szigetelésre van szükség.

xps hőszigetelés

XPS hőszigetelés a tartós nedvességnek kitett helyeken

Azonban még ennél is vastagabb, illetve jobb szigetelést érdemes használni már most is ezeken a tartós nedvességnek kitett épületrészeken.

  • Egyrészt azért, mert várhatóan a hőtechnikai szabályok is szigorodni fognak a jövőben, mégpedig az energiaárak várható további emelkedésével párhuzamosan.
  • Másrészt pedig a fűtési költségek lefaragása is erre sarkallja az építtetőket.
austrotherm xps top 30 sf

Austrotherm XPS TOP 30 SF lapostető szigetelésére

A szakemberek ajánlása is alátámasztja ezt. Leginkább az mutatja ezt, hogy már most a lapostetőknél 28-30 cm vastag szigetelés beépítését javasolják a szakemberek. A padló szigetelésénél pedig a 16-18 cm-es vastagságot is érdemes már beépíteni. A pincefalak külső szigetelésénél is a 20 centiméteres szigetelés az igazán javasolt a szükséges 14 centis szigetelés helyett.

Új építésnél a padló szigetelésére a vastagabb hőszigetelések tervezetten építhetők be. Ha az épületet vastagabb padlószigeteléssel tervezik, akkor nem lehet gond a küszöbszint, hisz a vastagabb szigeteléssel együtt a küszöbszint is magasabbra kerül.

Felújításnál azonban ez már nincs így, mert a beépíthető szigetelésnél vastagabb szigetelés berakása bizony a küszöbszint megemelését is igényli. Ebben az esetben a jobb hőszigetelés érdekében nem lehet a hőszigetelést a szigetelés vastagságával növelni.

austrotherm resolution boden

Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő lemez

Arra azonban felújításnál is van lehetőség, hogy jobb hőszigetelő képességű padló szigetelőt építsen be. Ilyenkor ezért a 0,035 W/mk hővezetési tényezőjű XPS szigetelés helyett érdemes az Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő lemezt beépíteni. Azért, mert ennek a 0,022 W/mK értéke azt jelenti, hogy majdnem feleolyan vastag szigeteléssel is ugyanolyan kiváló padlószigetelést érhet el a talajon fekvő padló szigetelésével. Vagyis ahova az XPS szigetelésből 10 cm vastagságra van szükség, ott a Resolution Boden szigetelőből már 6 cm vastag szigetelés is elég.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a Resolution Boden lemezből 10 cm-es vastagságot beépítve kimagasló padlószigetelést, és ezzel együtt pedig fűtési költség megtakarítást érhet el. A talajon fekvő padló utólagos szigetelésénél ezért helyhiány esetén érdemes használni a Resolution Boden padlószigetelőt.

Lapostető szigetelésénél is az új építéseknél nem lehet gond az, hogy tervezetten vastagabb szigetelést építsenek be az előírások szerinti 20 cm-esnél az épület lapos tetőjébe. Ugyanez a tervezetten könnyű beépítési lehetőség megvan a pincefal külső hő és vízszigetelésénél is.

A lapostető illetve pincefal külső szigetelésének a felújításánál sem jelent olyan megoldhatatlan akadályt a vastagabb szigetelés beépítése, mint a padló szigetelésénél. Ugyanis a lapostetőnél és a pincefal külső szigetelésénél is akadály nélkül lehet növelni a vízzáró hőszigetelés vastagságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük