Homlokzat felújító festése

A homlokzat festése családi háza karbantartásának része. Azért, mert családi háza állagának megőrzése is folyamatos karbantartást igényel. A homlokzat időnkénti felújító festése azért fontos, hogy ne tűnjön lepusztultnak, elhanyagoltnak a ház.

Ugyanúgy, mint ahogy autója üzemkész állapotának megőrzése is folyamatos karbantartást igényel. Időnként még akkor is érdemes elvinni a szerelőhöz átnézetni, ha látszólag semmi baja sincs. Autója átnézetésével későbbi esetleges meghibásodásokat előzhet meg. Az üzemképesség magas szinten tartása létfontosságú lehet a balesetek elkerüléséhez.

Ugyanilyen folyamatos karbantartást igényel családi háza is. A házon pedig a homlokzat felújítása a homlokzat festését jelenti időnként. De vajon mikor jön el a homlokzat festésének, karbantartásának az ideje?

homlokzati vakolat állagának megőrzése

Hogyan őrizheti meg a homlokzati vakolat szépségét? És hogyan újíthatja fel a vakolatot?

Már a homlokzaton megjelenő kisebb hibákat is érdemes kijavítani. Azért, mert ezzel a későbbi nagyobb hibák, vakolatleverődések megjelenését előzi meg. A felújító festés is segít a homlokzati vakolat állagának megőrzésében.

A homlokzat felújító festése pedig jóval kisebb munka, mint a leváló vakolatrészek kőművesmunkával való pótlása. Ilyenkor a festés előtti kőművesmunka nemcsak meghosszabbítja, hanem meg is drágítja a munka díját.

Nem érdemes megvárni a vakolaton megjelenő nagyobb hibákat, repedéseket. Ezek a megjelenő repedések ugyanis a vakolat későbbi leválásának az első látható jelei a homlokzaton.

Minél kisebb hibák vannak a vakolaton, annál könnyebb és gyorsabb a felújítás.

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy mikor van szükség a homlokzat felújító festésére. A döntéshez érdemes felmérni a homlokzati vakolat állapotát. Ha repedezett a vakolat, akkor ez már utal arra, hogy a vakolaton bizony már leválásra hajlamos részek is vannak. Ilyenkor a kopogtatásra laza vakolatdarabokat le kell verni a falról. Egészen addig, amíg már eléri az ép vakolatot.

Málló vakolatrésznek nem szabad maradnia a homlokzaton, mert a málló rész megszakítaná a vakolat folytonosságát. A málló részeket a falazóanyagig le kell verni, és megtakarítani a falat a portól. A tisztítás, portalanítás után a levert helyeket mélyalapozóval kell bekenni. Ezután következhet a javítóhabarcs felhordása a falra. A habarcsba tapadásjavítót is célszerű keverni a még jobb tapadás érdekében.

A kőműveskanállal felcsapott javítóhabarcsot kőműveskanállal, majd simítóval tudja elsimítani. Mégpedig úgy, hogy a felújított részek egy szintbe kerüljenek a már meglévő vakolattal.

A javított részekre felhordott javítóhabarcs kiszáradása után következhet a foltok színezése, majd pedig az egész falfelület átszínezése a tervezett falszínhez hasonló hígított festékkel. Ez a festés még igencsak foltos felületet ad. Azonban a fedőfestés majd egyenletessé varázsolja a vakolatot.

A festést érdemes festőhengerrel csinálni, és gyorsabban halad a munka. A homlokzati fal magasságától függően az alacsonyabb részeket toldónyélre rakott festőhengerrel tudja könnyen átfesteni. A magasan fekvő részekre már létrára vagy valamilyen állványra lesz szüksége.

A vakolat nemcsak a homlokzaton, hanem a lábazaton is leválhat. A lábazati vakolat kijavításához szálerősítéses javítóvakolatot használjon. Olyan vakolatot, ami páraáteresztő és vízszigetelő. A málló lábazati vakolatrészek leverése után a már stabil falfelületet portalanítani kell. A portalanított felület befröcskölése után kell felhordani és besimítani a javítóhabarcsot. Száradás után lehet festeni a lábazatot a lábazatra készült festékek közül választva.

A homlokzat festéséhez szükséges falfesték kiszámításakor figyeljen a homlokzat strukturáltságára is. A homlokzat festéséhez szükséges festék mennyiségét ugyanis sima felülethez adják meg. Ezzel szemben például a kőporos vakolat jobban eszi a festéket, mint a lesimított. Ezért ilyenkor akár 30-40%-kal több festékre is szüksége lehet. Márpedig a szükséges festékmennyiséget érdemes úgy meghatározni, hogy inkább kimaradjon egy kicsi az esetleges későbbi javításokhoz, minthogy kevés legyen. Ha kevert festéket használ a festéshez, akkor egy esetleges másik keverésnél nem valószínű, hogy pontosan ugyanazt az árnyalatot fogja tudni kikeverni az esetlegesen a festésből kimaradt részhez.

A jó minőségű homlokzati festékek gyorsan kiszáradnak, a gyengébb minőségűek ezzel szemben hosszabb ideig száradnak, tovább maradnak nedvesek. Ebből az is következik, hogy felfogják és megkötik a levegőben szálló port. Az így festékbe ívódott por könnyebben felszívja a vizet, és ez nem tesz jót a festékréteg vízzáró bevonatának. Azt mindenképp vegye figyelembe, hogy a homlokzati festékek a falat ért esőzéskor valamennyi vizet átengednek. A jó minőségű festékek természetesen kevesebbet a kevésbé jó minőségűekkel szemben.

A jó minőségű homlokzati festékek páraáteresztők, ezért nem akadályozzák a falban lévő pára kiszáradását, a fal kiszellőzését.

Többféle homlokzati festéket használhat a vakolat felújító festésére.

  1. A mésztartalmú homlokzati festékeket csak vízzel kell hígítani, és már tudja is felvinni a homlokzatra. Ezek a festékek jól takarnak, ezért a fal jól színezhető. Ugyanakkor a falban lévő nedvesség kipárolgását nem könnyítik meg. Csak jól szigetelt falon használhatók, és mivel fagyásra hajlamosak, ezért csak plusz 5 fok felett lehet velük a homlokzatot festeni.
  2. A szilikát festékeket vakolatra és meszelt felületre is fel tudja festeni. Gipszelt falfelület festésére azonban nem használhatók. Tartós falfestékek a homlokzaton, és a színtartósságuk mellett még a festés páraáteresztő képessége is jó. Szemben a meszes falfestékekkel. Jól bírják az időjárás viszontagságait, az esőzéseket is. Emellett pedig még az áruk is kedvező.
  3. A szilikon homlokzati festékek jól takarnak a felületen, és a napsugárzásnak, az UV sugárzásnak is jól ellenállnak. Nem fakul a festék. Ezek a legtartósabb homlokzati falra használt festékek. Vízálló és jó páraáteresztő képességük is. A külső nedvességet nem engedik bejutni a falba, ugyanakkor a páraáteresztő képességük jó, jól szellőznek. A falban és a lakásban keletkező pára könnyen ki tud jutni a szabadba a homlokzaton is.

Érdemes a pénztárcájának megfelelően olyan homlokzati festéket választani a vakolat felújításához, ami színtartós és az időjárási körülményeknek is jól ellenálló bevonatot ad a homlokzaton.

Az egyszínű homlokzati színezéssel szemben többszínűt is választhat a homlokzat felújítására. Persze azért túlzásba sem érdemes esni a színek kavalkádjával. Gyakran választják az ajtók és ablakok eltérő színű szegélyezését a homlokzat színvilágának kialakításakor.

6 gondolatok ezen: “Homlokzat felújító festése

  1. Török Vince.

    Köszönöm a hasznos információkat! Abban szeretnék segítséget kérni hogy a családi házam előtt álló nagy Tuja fák ,nagyon csúnyán el színezték, a Baumit hőszigetelő rendszerrel felújított utca fronti falat. A kérdésem az volna? Hogy a Baumit nemesvakolatot, Konkrétan milyen jó minőségű festékkel Javasolja átfesteni ,illetve a most meglévő színt ,hogyan tudják bekeverni?

    Várom válaszát, Üdvözlettel: Török Vince.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vince
      A meglévő szín bekeverésével kapcsolatban javasolom Önnek a gyártót megkeresni.

  2. Jánosné Ponty

    Hogy lehetne a szomszéd felőli oldal és tűzfal újra festését megoldani? Lehetőleg állványozás nélküli festését.
    Telek határon épült a ház,,szigetelve, színes vakolattal lett, kb 15 éve kezelve. Már ráférne egy frissítés, de a gond hogy hogyan? Mivel elég magas ház. A tűzfallal együtt kb 8 – 10 m.
    Állványozni, építeni bontani nagyon drága lenne. Tudnak ajánlani valami új megoldást?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ponty Jánosné
      Az állványozás helyett magas létrát használva vagy kötélen dolgozva, alpintechnikával oldható meg a festés. Itt csak az a kérdés, hogy melyik az olcsóbb.

  3. Gábor

    Üdvözlöm!

    Kérdezném, hogy a képen lévő hibát el lehet tüntetni, ha ugyanilyen színnel átfestem a homlokzatot? ( MAROON E szín) Sajnos egyedül csináltam és 100 m2-es részből itt hamarabb kezdett el kötni az anyag meg fújt a szél is. Saroktól sarokig csináltam így egyszerűbb volt nekem. Egyedül csinálom és úgy oldom meg hogy a fal felénél vastagabban hagytam az anyagot de sajnos itt előbb kezdett kötni. Köszönöm a válaszát.

    https://kepkuldes.com/images/e6df921c685009d65fc01e81183d85f1.jpg

    Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      Lehetséges, hogy átfestéssel el lehet tüntetni. Biztos azonban nem vagyok benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük