Válaszfal építése utólag

Egy nagyobb helyiséget elválasztó válaszfal építése nemcsak a ház építésekor merülhet fel, hanem utólag is. Ha változik a család élete, akkor szükség lehet egy újabb helyiségre.

Ha a család egyik tagja vállalkozásba kezd, vagy home office-ra vált a munkahelyén, akkor szüksége lehet egy dolgozószobára. Ezt egy nagyobb szoba kettéválasztásával is ki lehet kialakítani. Egy válaszfal építése akkor is időszerű lehet, amikor egy külön gyerekszobára van szükség a felcseperedő gyereknek. Persze nemcsak az a fontos, hogy legyen egy újabb szoba, hanem az is, hogy a kettéosztott helyiség új szobáinak megfelelő legyen azért az alapterülete.

Az sem mindegy persze, hogy milyen hamar kell az új szoba. Ha azonnal szükség van a válaszfal építésére, akkor gyors megoldásra van szükség. Ilyenkor gyakorlatilag csak a gipszkarton válaszfal lehet a megoldás. Gipszkartonnal akár 2-3 nap alatt is fel lehet húzni a válaszfalat. Ráadásul nagyobb felfordulás nélkül.

Ha viszont van idő, akkor több lehetőség közül is lehet választani. Akár Ytongból vagy téglából is épülhet a fal. Ilyenkor azzal kell számolni, hogy a fal felhúzása után várni kell a falazóhabarcs száradására. Utána pedig a vakolás után kell száradni a falnak. Ezután következhet majd a festés vagy a tapétázás. Ezalatt hetek telhetnek el.

Gipszkarton válaszfal építése

A gipszkartonozás a leggyorsabb válaszfal építési lehetőség. Nemcsak gyorsan lehet felhúzni a válaszfalat, hanem még kis felfordulással és akár házilagosan is megcsinálható.

Gipszkartonból a válaszfalat akár 2-3 nap alatt is el lehet készíteni. Persze bonyolítja és le is lassítja a gipszkartonozást, ha ajtó is kell a válaszfalba. Persze az ajtónyílás kialakítása, a kiválasztott ajtó méretétől is függ. Emellett pedig el kell dönteni azt is, hogy milyen vastag legyen a válaszfal.

A gipszkartonozáshoz 12 és feles gipszkartonra, fém tartóprofilokra és a fal hangszigetelésére pedig üveggyapot vagy pedig kőzetgyapot szigetelésre van szükség. A válaszfal két oldalára felállított fémvázra kerülnek fel a gipszkarton lapok, és közéjük kerül a szigetelés.

Attól függően, hogy milyen méretű két helyiségre választja el a szobát az épülő válaszfal, ki kell jelölni a fal helyét a mennyezeten. A válaszfal mennyezeti kijelölése után a padlóra helyezett vízszintes UW profilok pontos helyét függővel jelölje ki. A két oldalfalra függőleges CW idomokat csavarozzon fel. A tartóprofilok stabil rögzítésére 60-80 cm-es távolságokra érdemes a falba tipliket felfúrni, és ebbe facsavarral becsavarozni a vízszintes UW és a függőleges CW profilokat. Ezek a CW idomok kerülnek a mennyezetre és a padlóra felcsavarozott két profil közé 40-60 centiméteres távolságokra felerősítve.

Ezekre a függőlegesen felcsavarozott CW profilokra csavarozza fel az egyik oldalon a gipszkarton lapokat. A lapok felcsavarozásakor fontos, hogy a gipszkarton lapok széle a függőleges CW idomok közepére kerüljön. Így tudja a függőleges profilokra felcsavarozni a gipszkarton lapokat 20-30 cm-es távolságokban.

A dilatálás érdekében a gipszkarton lapok ne érjenek hozzá teljesen a függőleges oldalfalhoz és a padlóhoz sem. Az így kialakult hézagokat majd hézagolóval fogja feltölteni a lapok felcsavarozása után.

Második réteg felcsavarozott gipszkartonnal lesz igazán stabil a fal. A második réteg gipszkartont kötésben fogassa fel a korábbi gipszkarton rétegre. Ezt azt jelenti, hogy fél lapszélességgel kezdje el a második réteg gipszkartonozását.

Az ajtó beillesztéséhez az ajtó helyén ki kell hagyni a gipszkartonozást, és itt az ajtó tervezett magasságának megfelelően a függőleges oldalra CW idomból, az ajtó magasságában felül vízszintesen pedig UW idomból tudja kialakítani az ajtókeretet.

Amikor a profilokra felrakott gipszkarton lapok az egyik oldalon felkerültek, akkor a villanyvezetéket be lehet húzni a falba. Ezután tudja berakni a falba a kiválasztott kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést. Fontos, hogy a táblákat hézag nélkül illessze be a profilok közé. Így lesz jó a hangszigetelés.

Ezután következhet a másik oldalon is a gipszkarton lapok felcsavarozása a profilokra. A másik oldalra felrakott lapok toldásával szemben a másik oldalon egész lap kerüljön.

A lapok felcsavarozása után a facsavarok fejeit és a hézagokat be kell simítani, és lehet glettelni a felületet. A száradás után érdemes átcsiszolni a felületet, és utána már lehet is festeni vagy tapétázni a falat.

A gipszkarton válaszfalat gyakorlattól függően akár 2-3 nap alatt el is tudja készíteni. Persze csak akkor, ha minden anyag megvan a válaszfal gyors elkészítéséhez.

Ytong válaszfal építése

ytong válaszfal

Ytong válaszfal építése

Az Ytongból épült válaszfalat az Ytong válaszfalelemekből húzhatja fel. Ezek a válaszfal elemek jól méretre vághatók, ezért kevés hulladékkal jár a falazás. A válaszfalelemek vágása is könnyű. Az elemek könnyen beilleszthetők, és a hangszigetelésük is jó az Ytong pórusbetonból készült válaszfalelemeknek.

Ezeknek a válaszfal elemeknek már jelentős tömege van. Ezért az Ytong válaszfalat a gipszkarton fallal szemben már stabil alapra kell építeni. Ezt azt jelenti, hogy betonalapra, gerenda beépítésére vagy pedig stabil födémre van szükség az Ytong válaszfal építéséhez.

Az első sor alá falazóhabarcsot rakjon, és erre tudja falazni az első sort. Ha a sor végére nem fér be egész elem, akkor milliméterpontosan tudja vágni a válaszfal elemet. A következő sor már kötésben kerül fel a falba, és a sor végén az előző sornál levágott darabot is be tudja építeni. Fontos, hogy az egyes sorok vékony habarcsréteggel kötődjenek egymáshoz.

A válaszfalat a fal stabilitása érdekében a tartófalba be kell csatlakoztatni rögzítéssel vagy horony kialakításával. A további stabilitást az elemek kötésbe rakása adja meg a falazóhabarcs száradása után.

A falat a födémhez is rögzíteni kell. Kis hézagnál a purhabos hézagkitöltést érdemes választani. Az ajtó stabil beépítését az ajtó feletti teherhordó áthidaló beépítésével tudja biztosítani a falra való biztonságos benyúlással. Ez azt jelenti, hogy az áthidalót érdemes legalább egy téglahosszban támasztani a falra.

Az Ytong válaszfal felhúzása után a fal vakolható cementes, meszes vakolattal, megfelelő simítással. A vakolat száradása után érdemes átcsiszolni a felületet, és utána lehet festeni vagy pedig tapétázni a falat.

Ha nincs gyakorlata a válaszfal építésében, akkor érdemes a munkát kőművesre vagy burkolóra bízni. Gyakorlat nélkül nem érdemes egyedül nekilátni a falazásnak.

Válaszfal építés téglából

Beton gerenda válaszfal alapjának válaszfala megépítéséhez

Tégla válaszfal építésekor még fontosabb a fal stabil alapja. Mégpedig azért, mert a téglafal tömege még nagyobb, mint az Ytongnál. Itt is beton alapra vagy beton gerendára van szükség a téglafal alatt. Stabil betonfödémre is lehet építeni a válaszfalat, hisz a födémet is megfelelő stabilitású tartógerenda tartja.

A téglafal első sora alá falazóhabarcs kerül. A tégla válaszfalat az Ytong falhoz hasonlóan kötésben kell felfalazni falazóhabarccsal. Falazáskor a téglafalat is stabilan be kell kötni a teherhordó falakba.

Az ajtó felett itt is teherhordó áthidalásra van szükség az áthidaló téglafalra való megfelelő felfekvésével.

A téglafal legfelső sorát a födémhez stabilan rögzíteni kell kiékeléssel.

silka válaszfal tégla

Válaszfal építése hanggátló Silka válaszfal téglából

Ha fontos a megfelelő hangszigetelés is, akkor a téglából készült válaszfalat a kisméretű tégla vagy pedig válaszfaltégla helyett érdemes hanggátló téglából építeni. Ezeknek a hangszigetelő tégláknak a jó hangszigetelését a téglák üregkialakítása és összeépítése biztosítja.

Természetesen a hanggátló téglából felhúzott válaszfal megfelelő kétoldali vakolásával együtt.

A hanggátló téglafal építését is érdemes nagy gyakorlattal rendelkező szakemberre bízni. Ehhez pedig alapvetően arra van szüksége, hogy előre gondolkodjon. Ugyanis a jó szakemberek szinte biztos, hogy hónapokkal előre be vannak táblázva. Ezért a téglafal építésével érdemes akár fél évvel, egy évvel korábban megkeresni a jó referenciákkal és ajánlásokkal rendelkező kőművest.

Döntött már, hogy miből fogja építenek válaszfalát? Kerámia válaszfal téglából, Ytongból vagy kiváló hangszigetelő Silka téglából? Vagy a könnyűszerkezetes gipszkarton válaszfalat választja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük