Import építőfa helyettesítése hazaival

Az építőfa piacon az építési célokra felhasználható faanyagok kereslete és kínálata közötti egyensúly a kereslet megugrása és a kínálat visszaesése miatt nagymértékben felborult.

építőfa

Faanyag fűrészüzemi feldolgozásra várva

Szakemberek szerint alapvetően nincs hiány a faanyagból. A faanyagok feldolgozása azonban jelentősen visszaesett. A koronavírus járvány hatására sok fatelep csökkentette a faanyagok feldolgozását, vagy pedig átmenetileg szüneteltette is a fafeldolgozást.

Ugyanakkor a korlátozások és a „maradjotthon” hatására otthon maradó unatkozó lakástulajdonosok viszont otthonuk felújításába kezdtek.

Ez jelentősen megnövelte a faanyagok iránti keresletet, miközben a kínálat a fafeldolgozó üzemek termelésének visszaesése miatt csökkent. Ez a faanyagok iránti felfokozott kereslet jellemző az USÁ-ban, Kínában és Németországban is. És sok egyéb a világgazdaság szempontjából kisebb jelentőségű országban is.

A koronavírus járvány miatti otthonmaradásra felfutó lakásfelújítások miatt az USÁ-ban, Kínában és Németországban is megugró faanyag iránti kereslet és a feldolgozó kapacitás csökkenésének hatására az építőfa világpiaci ára a háromszorosára emelkedett.

Ez különösen érzékenyen érinti az építőipart, és az építkezni, lakásukat felújítani akarókat, hisz a családi házak építésekor a tetőszerkezet elkészítéséhez még a hagyományos téglából történő építéseknél is faanyagra van szükség.

A könnyűszerkezetes, fából épült házak építéséhez pedig még a falszerkezet építése is fából történik. Bár a könnyűszerkezetes építkezés nálunk még nem terjedt el, azért egyre többen választják a családi házépítésnek ezt a gyorsabb építkezést kínáló módját is.

Az építőfa világpiaci árának drasztikus emelkedése azonban az építkezni akaróknak a tervezhetőség kiszámíthatatlansága miatt sok fejfájást okoz világszerte, így Magyarországon is.

A faanyagok árának drasztikus emelkedésén túl további nehézséget okoz az is, hogy az importfenyő beszállítása még a drasztikus áremelkedés ellenére is akadozik. Még a megháromszorozódott árakon is hónapokat kell várni a szállításra. Azért, mert a világpiacon jelentősen megnőtt kereslet egyszerűen kisöpörte a fűrésztelepek leállása miatt egyébként is megcsappanó, és lassabban újratöltődő készleteket a fatelepek raktáraiból.

Ebben a helyzetben újra előtérbe került az importált fenyőfa valamilyen hazai forrásból való helyettesítése. A háromszoros áremelés már reális alternatívává tette ezeket a próbálkozásokat.

Magyarországon az építkezéseken felhasznált faanyagok importból származnak. Ez még kiszámítható világpiaci árak mellett is jelentős kockázati forrást jelent az építőiparban. Éppen ezért nem véletlen, hogy már több évtizede kutatják azt, hogy hogyan lehetne helyettesíteni az importált fenyőfát hazai alapanyagból.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) tájékoztatása szerint a pécsi és soproni egyetem részvételével már egy évtizede folynak azok a kísérletek, amelyek bíztató eredményeket mutatnak. Az import fenyőfa kiváltására több mint egy évtizede megépült Agárdon két mintaként szolgáló lakóház nemes nyárfából.

A speciálisan feldolgozott nemes nyárfák töréstesztje hasonló eredményeket mutat, mint a fenyőfáé. Tartósságában, törésállóságában tehát a nemes nyárfa nem marad el a fenyőfától. A két mintaház is tökéletesen működik Agárdon már több mint 10 éve. Semmi probléma sincs velük.

A hazai termesztésű nemes nyárfából építés tehát biztató eredményt mutat. Eddig azonban nem volt különösebb késztetés a nyárfa építőfaként való szélesebb körű felhasználására. Ugyanis nyárfából az építőfa gyártás nem lett volna nyereséges. Az építőfa világpiaci árának megháromszorozódásával ez a helyzet azonban alapvetően megváltozott.

A koronavírus járvány előtt a fenyőfa köbméterét 250-270 euróért lehetett megvásárolni a világpiacon. Ilyen világpiaci fenyőfaár mellett a nemes nyár hazai feldolgozása nem éri meg. Most azonban a fenyőfa köbméterének világpiaci ára a felfokozott amerikai, nyugat-európai és kínai igények miatt 900-950 euróra emelkedett. Ráadásul még ilyen megháromszorozódott áron is csak 2-3 hónapos határidővel tudják vállalni a szállítást a külföldi beszállítók.

Ilyen fenyőfa árak mellett viszont már a hazai nemes nyár építőfaként való feldolgozása gazdasági realitássá válik. Nemcsak a gyártás gazdaságossága miatt, hanem az export helyett hazai alapanyag gyártása miatt is vonzó gazdasági lehetőséggé válik az építőanyag gyártásban.

Ha pedig a gyártás gazdaságossá válása mellett azt is figyelembe vesszük, hogy a hazánkban megtermelt nyárfát a hazai feldolgozó üzemekből kell szállítani a magyarországi építkezések helyszínére, és ezért a németországi, ausztriai és lengyelországi fatelepekről a többezer kilométeres szállítási távolság legfeljebb néhány száz kilométerre csökken, akkor még a szállítási költségekkel való takarékoskodás is gazdasági és környezetvédelmi hasznot eredményez hazai feldolgozásnál.

Az alapanyag, a nyárfa Magyarországon megvan. Elsősorban az Alföldön. A nyárfa építőfaként való feldolgozására alkalmas színvonalú fűrészüzem azonban hazánkban nincs még. Azok a fűrészüzemek, amelyek viszonylag könnyen fejleszthetők lennének Nyugat-Dunántúlon, Győr-Sopron, Vas és Zala megyében vannak.

Az alapanyag Alföldön való rendelkezésre állása miatt azonban ebben a helyzetben érdemes elgondolkodni egy alapanyagtermelés helyén felépített korszerű fűrészüzem létrehozásán. Egy ilyen fűrészüzem zöldmezős beruházása, a megfelelő technológiával történő kiépítése milliárdos nagyságrendű beruházás. Állami támogatás nélkül nem fog megvalósulni.

Az építőfa világpiaci árának alakulása azonban most kedvező helyzetet teremtett a fűrészüzem zöldmezős beruházásának gazdaságos beindítására.

A nemes nyár építőfaként való feldolgozására a természeti adottságaink is kedvezők. Hazánk Közép-Európában a legnagyobb nemesnyárfa állománnyal rendelkezik. Ráadásul a nyárfa állomány sokkal gyorsabban megújul és visszapótlódik a fenyőnél. A 60-70 év alatt megnövő fenyőfával szemben a nyárfa 25-30 év alatt megnő. Ezért két és félszer gyorsabban megújuló és kitermelhető építőfa alapanyagról van szó.

Emellett jelentős hagyománya is van nálunk a nyárfa termelésnek. Már csak a nyárfa építőanyagként való hasznosításának a megszervezése van hátra. Amihez most a világpiaci árak alakulása kedvező helyzetet teremtett.

Még vonzóbbá teszi a nyárfa építőfaként való feldolgozását az, hogy a hazai faanyag ellátás mellett hazánk még jelentős exportőrré is válhat a nyárfa feldolgozás megszervezésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük