Jó tanácsok tetőtér hőszigeteléshez

A tetőtér hőszigetelése során a tetőtér szigeteléséhez kiválasztott hőszigetelő anyag minősége mellett a tetőszigetelés elvégzésének gondossága is meghatározó fontosságú.

A ferde állású magastető hőszigetelése során nemcsak a hőszigetelésre kiválasztott anyag hőszigetelő képessége alapvető fontosságú, hanem a szigetelőanyag elhelyezés utáni stabilitása is.

7 szempont a tetőszigetelő anyag kiválasztására

A tetőszigetelésre kiválasztott szigetelő anyagnak sokféle követelménynek kell megfelelni:

  1. Minél alacsonyabb a tetőszigetelő anyag hővezetési tényezője, lambdája, annál jobb lehet a magastető szigetelése. Ezzel pedig a tetőtér fűtésére felhasznált energiát tudja jelentősen csökkenteni. Nemcsak a téli fűtési költség csökkentése miatt fontos azonban a tetőszigetelő anyag jó hőszigetelő képessége, hanem a nyári klimatizálási költségek csökkentése érdekében is.
  2. A hőszigetelés mellett a tetőszigetelés hangszigetelő képessége is fontos tényező, mert a kívülről beszűrődő zajok elleni szigetelés is fontos szerepet játszik a kényelmes lakhatásban.
  3. A biztonságos hőszigetelés érdekében a tetőszigetelésre használt anyag tűzállósága is alapvető fontosságú.
  4. A tetőszigetelés több évtizedre szól, ezért alapvető fontosságú a kiválasztott szigetelő tartóssága, öregedésállósága is. Nem mindegy, hogy milyen tartós lesz a magastető szigetelése.
  5. Fontos szempont a ferde magastető szigetelésekor a beépített szigetelő roskadásmentessége is. Ez azt jelenti, hogy a szigetelőanyag szálai ne ereszkedjenek meg, és ne induljanak el a gravitáció hatására az eresz irányába. Ezzel ugyanis az elvékonyodó felületeken egyre gyengébb lenne a szigetelés. Ez pedig a fűtésre használt energia növekvő szökését okozná.
  6. rockwool deltarock éklemez szigetelő

    Rockwool Deltarock éklemez szigetelés a szarufaközökbe

    A szarufaközök hézagmentes kitöltése is alapvető fontosságú. Ugyanis a kimaradó felületeken hőhíd alakulna ki. Ez pedig rontja a tetőtér szigetelését. Ennek elkerülése lehet jó választás például a Rockwool Deltarock háromszög alakú éklemeze, mert az átlósan elvágott kőzetgyapot táblát a sarkak levágásával pontosan olyan szélességre lehet beállítani, amilyen a szarufák közötti hézag. A szarufaköz pontos kitöltése mellett a szarufák minőségére is érdemes odafigyelni. Ugyanis a nem jól kiszáradt szarufa esetleges száradása, csavarodása, vetemedése megváltoztatja a szarufaközök közötti távolságot is. Ezt a megváltozott távolságot pedig a jól megválasztott tetőszigetelő anyag rugalmasan követni tudja. Még jobb választás azonban a szarufák feletti tetőszigetelés, mert ilyenkor még a szarufák vonalában kialakuló hőhídat is ki tudja küszöbölni a szarufák feletti szigeteléssel. Szarufák feletti hőszigetelés választására azonban természetesen csak új építésnél van lehetősége. Illetve a tető felújításánál is választhatja a szarufák feletti szigetelést akkor, ha tetőfedést, a héjazatot is lecseréli a tető felújításakor, szigetelésekor.
  7. Nem mellékes szempont a tetőszigetelő anyag kiválasztásakor a tetőtérben élők egészségének a védelme sem. Ezért mindenképp egészségre ártalmatlan anyagot érdemes választani a tetőtér szigetelésére is.

Tetőszigetelés kivitelezése is meghatározza a tető hőszigetelési képességét

A tetőszigetelés hőszigetelő képessége nemcsak pusztán a tetőszigetelő magastetőre való felrakásának szakszerűségétől függ, hanem a tető kialakításakor elvégzett többi szakmunka minőségétől is.

Vagyis a tetőszigetelés szakszerű felrakásán túl meghatározó fontossága van annak is, hogy az ács milyen precízen alakította ki a tetőszerkezetet, a bádogos hogyan rögzítette a tetőre felrakott ereszcsatornát, és az egyéb bádogszerkezeteket.

A tetőfedésre használt tetőcserép vagy más tetőfedő anyag felrakásának pontossága is meghatározza a tető vízzárását, viharállóságát, mert ez is nagymértékben befolyásolja a tető szigetelésének tartósságát. Ugyanis a tetőfedés alá esetlegesen beszivárgó csapadék még megfelelően felrakott páraáteresztő fólia esetén is növeli a tetőszigetelő anyag hőszigetelő képessége romlásának a veszélyét.

A nedvesség ugyanis akár a lakótér felől, akár a tetőfedés felől érkezik, rontja a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. Nem véletlenül van fontos szerepe a szigetelőanyag alatti párazáró fólia és a tetőfedés felőli páraáteresztő fólia jó megválasztásának és precíz felrakásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük