Kellemes klíma a tetőtérben klíma nélkül

Kellemes klímát szeretne tetőtéri szobájában tetőtér klíma nélkül is?

Április végén még nem kell a tetőtérbe klíma. Nincs meleg a szobában. Sőt még fűteni is kell, hogy jól érezze magát. A hajnalonkénti 5 fokok a téli mínuszok után még kellemesnek is tűnnek. De azért rövid ujjú pólóban még merész vállalkozás lenne 5-6 órakor elindulni otthonról.

Május végén azonban már nem fog fűteni a tetőtérben. Sőt még melege is lehet már délutánonként. Az igazi hőség azonban júniustól fog igazán ránk törni. A tetőterére is. Nem véletlenül.

Családi házán a tető van a leginkább kitéve az időjárás embert próbáló kellemetlenségeinek. Esőben, hóban, fagyban a tetőt éri először a csapadék. A nap sugarai is a tetőt melegítik először, és hálószobáját fogják a legjobban felmelegíteni. Megfelelő szigetelés és klíma nélkül még túlságosan is.

Ha kinn a szabadban 36-38 fok lesz, akkor a tetőtérben bőven 50 fok körüli hőmérséklettel számolhat majd június végén. Ezt tavalyi tapasztalatából biztos tudja már. A tetőteret szinte merőlegesen érik a nap sugarai, ezért gyorsan felmelegszik.

Tetőtér szigetelés kőzetgyapotttal

Tetőtér szigetelés kőzetgyapottal

Télen viszont gyorsan kihűl. Azért, mert a meleg levegő felfelé száll, és egy négyzetméterre vetítve a tetőn keresztül szökik meg a legtöbb energia otthonából.

  • Télen a drága pénzen vett fűtés szökik ki a szobából a tetőn át.
  • Nyáron pedig a perzselő napsugarak jutnak be szinte akadálytalanul a szigeteletlen tetőn.
  • Mit tud kezdeni ezzel az áldatlan helyzettel?

Télen otthona teljes hőveszteségének a kb. a harmada fog megszökni a szigeteletlen tetőn keresztül. Nyáron pedig nem fog tudni meglenni délutánonként a tetőtérbe, ha nem szerel fel klímát, vagy nem szigeteli a tetőt.

Az elviselhetetlen meleget a klíma felszerelése is megszünteti. Csak az a kérdés, hogy milyen áron.

Ugyanis a lakás egy fokkal való lehűtése háromszor annyi energiába kerül, mint az egy fokkal való felfűtése. Mit jelent ez?

  • Azt, hogy háromszor annyi energia felhasználásába és pénzébe kerül védekezni a nyári kánikula ellen, mint a téli hideggel szemben. Pedig milyen borsosak tudnak ám lenni a januári, februári fűtésszámlák is. Ugye?

Tetőtér klíma nélkül is kellemes hűvös lehet a tetőtérben

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

Persze a tetőtér hőszigetelését sem egyszerű jól megoldani a tetőtérben. Mint ahogy a klíma működtetése sem annyiból áll, hogy nagy melegben bekapcsoljuk a klímát, és máris kicsit jobban érezzük magunkat. Persze, amikor már kész van a tetőtérre méretezett klíma, akkor már csak ennyi a feladat. Csakhogy előtte be kellett szerelni a klímát, ami azért nem két fillér. A klíma bekapcsolása után pedig hó végén mindig jönni fog a borsosabb áramszámla. A klíma bekapcsolás előtt és után is meg kell dolgozunk a tetőtér kellemes levegőjéért.

terrán zenit moon

Terrán Zenit moon cseréptető ClimaControl felületvédelemmel

A tetőtér szigetelése sem egyszerű. A meleg levegő először a tetőcserepet éri. A 40 fokos hőmérséklettől pedig a cserép hamar átmelegszik. Főleg a sötétebb árnyalatú cserepek, amelyek sokkal jobban elnyelik a hőt. Ha azonban a tetőcserép ClimaControl hővédő bevonattal van ellátva, akkor akár 10 fokkal is hidegebb lehet a Zenit cserép az ugyanazon a napon melegedő hagyományos cseréppel szemben. Ez már jelentős hőmérséklet csökkenést okoz a tetőtérben is. A hagyományos cserepek ugyanis elnyelik és eltárolják a hőt a nap tűző sugaraiból. Ezután pedig valóságos hősugárzóként melegítik az alattuk lévő szerkezeteket. Akár van alattuk szigetelő, akár nincs.

austrotherm manzárd grafit szigetelés

Austrotherm Manzárd Grafit szigetelés a tető szarufák feletti szigetelésére

Ha pedig a cserép alatt még van 20 vagy még inkább 30 cm vastag tetőtéri szigetelő is, akkor még kellemesebb lesz a tetőtérben lenni. Az Austrotherm Manzárd Grafit szigetelőnek külön előnye, hogy szarufák feletti szigetelőként a tetőtéri szoba belmagasságából sem vesz el semmit sem.

Persze új építésnél könnyen tervezheti a tetőt szarufák feletti szigeteléssel. De mi van akkor, ha a meglévő tetőt szeretné átalakítani. A tetőtér feletti szigeteléshez le kell szedni a tetőfedést is. Ez csak akkor éri meg, ha nemcsak utólagosan szigetelni szeretné a tetőt, hanem a tetőfedést is megújítja. Ha új tetőfedés kerül fel a tetőre, akkor jól megoldható a tetőtér feletti szigetelés is.

A szarufák feletti szigetelésnek megvan még az az előnye is, hogy eltünteti a szarufák által okozott hőhidat. Mégpedig azért, mert ha a szarufák közé tenné be a szigetelőt, akkor azokra a helyekre, ahol a szarufák vannak nem tud rakni semmit. Itt csak a szarufák szigetelnek annyit amennyit. Márpedig a fa hőszigetelő képessége jóval kisebb, mint a tetőszigetelésre használatos szigetelőké. Vagyis a szarufákon keresztül sokkal több energia fog eltűnni télen, és sokkal több meleg fog beáramolni a szobába nyáron is, mint a hőszigetelésen.

Ha viszont a tetőfedés marad, akkor a tetőtér szigetelését a szarufák közötti utólagos szigeteléssel és a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel érdemes megoldani. Miért kell még a szarufák alatti kiegészítő szigetelés is, ha már a szarufák közét úgyis szigeteli?

Azért, mert a szarufák köze a legjobb esetben is csak legfeljebb 15 cm vastag. Lehet azonban, hogy 12 cm a beépített szarufák magassága. Ilyenkor csak ilyen vastag szigetelés fér el a szarufák között. A többi szigetelést csak a szarufák alatt tudja elhelyezni.

Márpedig a 12-15 cm vastag szigetelés a tetőtérbe nem lesz elég. Mégpedig azért, mert a meleg levegő felfelé száll. Ezért itt szökik meg télen a legtöbb energia. Nyáron pedig a napsütés a tetőt éri a legjobban, ezért a tetőn át melegszik fel a leginkább a ház. Ezért a tetőtér szigetelésére nyugodtan beépíthet akár 30 cm vastag szigetelést is. A téli fűtés és a nyári klímatizálás csökkenő költségében bőségesen meg fog térülni a tetőszigetelőre elköltött több pénz.

Tetőtere szigetelésén gondolkodik?

Mi lenne, ha már a tetőcserép se forrósodna fel annyira?
És még a kánikulában is 10 fokkal hidegebb cserép alatt lenne 25-30 cm vastag tetőtéri szigetelés is?

Jól érezné magát kellemesen hűvös tetőtéri szobájában nyáron is?

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot tetőtere szigeteléséhez? Mi lesz a legjobb megoldás? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Tudja már, hogy mivel fogja szigetelni tetőterét?

Ha még nem, akkor a Hogyan válassza ki tetőtere hőszigetelőjét kérdéssora segíteni fog a legjobb megoldás kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük