Vakolat homlokzatra és belső falra

Családi háza falainak megjelenését döntően a vakolatok határozzák meg. A ház külső megjelenését a homlokzat, belső látványát pedig a belső falak felülete mutatja igazán. A két felületre azonban eltérő vakolatra van szükség. Milyen szempontokat vegyen figyelembe a vakolatok kiválasztásakor.

vakolat homlokzatra

Vakolatok a homlokzatra

A homlokzat vakolatának eldöntésekor több mint kétszáz féle színárnyalat közül választhatja ki az ízlésének és háza stílusának illetve környezetének leginkább megfelelő árnyalatot. Ezen túl azonban a homlokzati szigetelés is befolyásolja a vakolat kiválasztását.

  • A jó pára és légáteresztő kőzetgyapot szigetelésre az alapvakolat felvitele után ásványi színezővakolatra van szükség. Ez lehet szilikon vagy szilikátvakolat is.
  • Hungarocell szigetelésnél viszont színezővakolatként műgyanta alapú, akril vékonyvakolat lesz a jó választás.
  • Mindkettőt lehet vödrös, előkevert és zsákos szárazvakolatként is megvásárolni. A vödrös vakolatot csak fel kell keverni, és már kerülhet is fel a falra. A zsákos vakolatot vízzel felkeverve tudja bekeverni a vakoláshoz.

A homlokzati színezővakolat alá alapvakolatra is szüksége van.

A vakolatok lehetnek kézi és gépi vakolatok is.

  • A géppel felhordható vakolatokat a legtöbbször kézzel is fel lehet használni a vakoláshoz.
  • Kézi vakolásnál azonban érdemes a kézi vakoláshoz kifejlesztett vakolatok közül választani.

A vakolatok nemcsak alap és színezővakolatok, hanem normál és könnyített vakolatok is lehetnek. A könnyített vakolatok lényege, hogy egy rétegben vastagabban is fel lehet hordani a falra.

  • Eszerint a normál vakolatok egy rétegben 1-1,5 centiméteres vastagságban hordhatók fel a falra.
  • A könnyített vakolatok viszont 2 centiméteres vastagságban is felhordhatók vakoláskor.
  • A könnyített vakolatok anyagszükséglete is kevesebb. Ezekből a vakolatokból 10-11 kg-ra van szükség egy négyzetméter felület 1cm vastag vakolásához. A normál vakolatokból viszont 14-16 kg szükséges egy négyzetméteres fal 1 cm-es vakolásához.
  • A könnyített vakolatoknak jobb a páraáteresztő képességűk, ugyanakkor drágábbak a normál vakolatoknál.

A vakolatok anyaguk szerint lehetnek gipszes és cementes vakolatok is.

  • A gipszes vakolatoknak sokkal jobb a páraáteresztő képessége. Vizes helyiségek vakolására és kültérben azonban nem használhatók, mert nedvességre ezek visszalágyulnak.
  • A cementes vakolatok ezzel szemben az időjárással és nedvességgel szemben sokkal ellenállóbbak. Nem véletlenül használják ezeket sokkal nagyobb arányban a gipszes vakolatokkal szemben.

Éppen ezért érdemes körültekintően választani a sokféle vakolat közül, hogy necsak szép, hanem tartós is legyen a külső vagy a belső vakolat.

A vakolás előtt a vakolandó falfelületet elő kell készíteni. Meg kell tisztítani a portól, valamint a zsíros és olajos szennyeződésektől. A sókivirágzást is le kell dörzsölni a falról, mert nehezíti a vakolat tapadását.

Az alapvakolat felvitele előtt a falfelületet híg habarccsal be kell fröcskölni, nedvesíteni, hogy jobb legyen a vakolat tapadása. Ez azért fontos, hogy tartósabb, több évtizeden át stabilan álló vakolatot készítsen.

Az alapvakolat előírt vastagságú felvitele után előbb durván el kell dolgozni a vakolatot, majd a kötésétől függően következhet a fedő, illetve simítóvakolat felhordása, amit már tökéletesen simára simítunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük