Mik a családi ház építés legfőbb hibái?

Életében egyszer vagy talán kétszer épít családi házat. Éppen ezért biztosan szeretné jól csinálni. Hisz nem fog jövőre újat építeni. Ugyanakkor mivel legtöbbször az első családi házát építi, illetve építteti, ezért nincs nagy gyakorlata a házépítésben. De ha a másodikat, akkor pedig az elsőt 10 vagy 20 évvel korábban építette, vagy inkább építtette, ezért már biztos nagyon kijött a gyakorlatból. Azok a szakik se biztos, hogy dolgoznak még, akik akkor segítettek az építkezésben.

Az építkezés szabályai is egészen mások most, mint 20 évvel ezelőtt voltak. Akkor még építési engedélyre volt szükség a családi ház építéséhez. 2017 január elsejétől azonban 300 négyzetméteres hasznos alapterületig nem kell építési engedély az építkezés megkezdéséhez. Egyszerű bejelentési kötelezettség után el lehet kezdeni az építkezést.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az építkezésnek nincsenek pontosan meghatározott szabályai. Ugyanúgy építésznek kell megtervezni a házat, és az építkezést pedig felelős műszaki vezetőnek kell irányítani. A felelős műszaki vezető felel az építkezésen elvégzett munka szakszerűségéért. Azért, hogy ne kövessenek el hibákat a kivitelezés során.

A felelős műszaki vezető irányítása a biztosíték arra, hogy az építtető gyakorlatlansága ne okozhasson olyan hibákat, amelyek az építkezés biztonságát, szakszerűségét veszélyeztetnék.

Mivel azonban emberek vagyunk, és még a felelős műszaki vezető is ember, és a türelmetlenség is sokszor siettetné az építkezést, ezért előfordulnak hibák a családi házak építésekor is. Éppen ezért összeszedtünk néhány hibát. Csak azért, hogy könnyebben elkerülhesse őket.

Melyek lehetnek a családi ház építés legnagyobb hibái?

Az új építkezések és ezzel együtt a családi ház építések egyik legnagyobb hibája a határidők szorítása és a türelmetlenség. Ha például a rossz időjárás miatt, vagy azért, mert valamelyik építőanyag nem érkezik meg időben, és késnek az építkezéssel, akkor máris csúszásba kerülhetnek a kivitelezéssel.

Az ilyen csúszások miatt azonban nem fognak gyorsabban haladni az egyes munkálatokkal. Legfeljebb csak akkor, ha több emberrel folytatják az építkezést. És az alap sem fog gyorsabban kötni, és a fal sem fog gyorsabban száradni a falazáskor csak azért, mert egy héttel később lehetett hozzákezdeni az állandó esőzés miatt.

A vakolat sem fog tökéletesen megkötni feleannyi idő alatt. Ha pedig például a tűző nap miatt erre lenne is esély, akkor pedig ennek a vakolat repedezettsége lenne az ára. Arról nem is beszélve, hogy tűző napon nem is szabad, illetve 25 fok feletti hőmérsékleten pedig egyáltalán nem szerencsés vakolni a falakat vagy kőporozni a homlokzatot.

családi ház építés hibái

A családi ház építés egyik leggyakoribb hibája a spórolás. Amikor a kiváló minőségű építőanyag helyett egy kedvezőbb áron vásárolt építőanyagot építenek be

Másik komoly hiba lehet a spórolás, amikor a betervezett építőanyag helyett egy gyengébb minőségű építőanyagot vagy pedig kevesebb anyagot építenek be.

  • Ilyen fordulhat elő akkor, ha az alapozáskor egy kicsivel kevesebb cementet kevernek be az alapozáshoz felhasznált betonba.
  • Akkor, amikor a szigeteléshez előírt szigetelő helyett egy gyengébb minőségű szigetelőanyagot építenek be, aminek a hőszigetelő képessége kicsit alacsonyabb az előírtnál. Ezt utólag még ellenőrizni is nehéz, hisz ehhez le kellene bontani a homlokzati szigetelést. Vagy pedig néhány centivel vékonyabb szigetelőt építenek be. 2 centiméterrel vékonyabb szigetelő beépítését utólag nem is olyan könnyű ám észrevenni, például a padló szigetelésénél, amikor a szigetelőanyag csak egyik eleme a padlószigetelés rétegrendjének.
  • De a legtöbbször nem az alapvető építőanyagok gyengébb minőségűre cserélésével „trükköznek” az építkezésen, hanem inkább a kiegészítő anyagok, például a párazáró vagy páraáteresztő fólia gyengébb minőségűre cserélésével. Az ezekkel való trükközés sokkal nehezebben derül ki utólag, és nem is azonnal, hanem majd csak évekkel az építkezés befejezése után. Amikor a tetőszigetelés nem 30 évig lesz tökéletesen vízhatlan, hanem csak 20 évig. 20 év múlva már nehéz lesz visszakeresni a kivitelezéskori felelősöket. És azt, hogy pontosan mi is történhetett akkor.

A jogszabály szerint éppen ezért van a felelős műszaki vezető az építkezésen, hogy ezeket a spórolásokat megakadályozza, és ne vegyen át semmit az építkezésen a kivitelezőtől, ami nem a tervnek megfelelően történik. Illetve természetesen el lehet térni az építkezés során a tervtől. Ekkor azonban a tervtől való eltérés dokumentálva kell legyen az építési naplóban, hogy miért történt a változtatás, és később is visszakereshető legyen a változtatás ténye.

A családi ház építésekor is fontos szempont a garancia kérdése. Ilyen több évtizedes garancia lehet az építkezéskor például a tetőcserepekre, a kéményre vagy éppen a hőszigetelő rendszerre. Ezeknek a garanciáknak az a legfontosabb jellemzője, hogy csak akkor lehet igénybe venni őket, ha az előírásoknak megfelelő építőanyagokat építették be megfelelő szakszerűséggel.

leier toscana téglavörös tető

Leier Toscana téglavörös cseréptető

Vagyis a hőszigetelő rendszerre a rendszergaranciát akkor lehet igénybe venni, ha nemcsak a hőszigetelő anyagot, hanem a hőszigeteléshez szükséges egyéb anyagokat is rendszerben vásárolja meg. Ugyanígy a tetőcserepekre is csak akkor jár a rendszergarancia, ha a teljes rendszert az adott tetőcserép gyártótól vásárolja meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük