Új Austrotherm XPS Premium P lábazati hőszigetelő

Az energiaárak várható további emelkedése és az egyre csak szigorodó épületenergetikai követelmények is az egyre jobb hatásfokú hőszigetelést kívánják meg az épületeken. Mégpedig nemcsak a homlokzati falon, hanem annak folytatásaként a lábazaton is.

A megfelelő hőszigetelés mellett a lábazat és a homlokzat találkozásánál még a hőhidak kialakulásának minimalizálására is törekedni kell. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Legfőképpen azt, hogy az eltérő anyagokból álló lábazati és homlokzati falszerkezetnek összességében nagyjából egyenlő mértékben kell szigetelni találkozási pontjukon esetlegesen kialakuló hőhíd hatás elkerülésére. A különböző falszerkezetek egyenlő mértékű hőszigetelését persze korántsem olyan egyszerű biztosítani, hisz az egyébként is jobb hőszigetelő képességű falra még kiegészítő szigetelés is kerül majd.

Ezzel szemben a jóval gyengébb hőszigetelő képességű lábazati betonra érdemes a homlokzati szigetelésnél vékonyabb lábazati szigetelőt felrakni hisz nem lenne jó, ha a homlokzatról lecsorgó eső a homlokzatnál kintebb lévő lábazati szigetelésbe szivárogna be.

Nézzünk meg pontosan egy lehetséges homlokzati és lábazati falszerkezetet.

A 70-es, 80-as években épült családi házak homlokzati falának építéséhez gyakran használt B30-as téglafal utólagos szigeteléséhez a hőtecnikai előírások szerint grafitos polisztirol szigetelésnél 16 cm vastag kiegészítő szigetelésre van szükség.

Ezeknek a családi házaknak azonban az alapja, lábazata betonból készült. Márpedig a beton még a B30-as téglafalnál is rosszabb hőszigeteléssel rendelkezik. Mi következik ebből?

Az, hogy a lábazat homlokzati fallal megegyező együttes hőszigeteléséhez még a 16 cm vastag szigetelésnél is is vastagabb lábazati szigetelőre lenne szükség. Ezzel szemben mi a helyzet?

A lábazati szigetelésre használt Austrotherm XPS TOP P és Expert Fix lemezek hőszigetelő képessége rosszabb, mint a grafitos polisztirolé. A Grafit Reflex lemezek hővezetési tényezője 0,031 W/mK, míg az Austrotherm XPS és Expert Fix lemezeké 0,033-0,036 W/mK értékek közötti a lábazati szigetelés vastagságától függően. Minél vastagabb a lábazati szigetelés annál magasabb a hővezetési tényező értéke. Mi következik ebből?

Az, hogy az egyébként is rosszabb hőszigetelő képességű lábazati részre a rosszabb hőszigetelésű vízálló lábazati hőszigetelésből jóval vastagabb szigetelésre lenne szükség ahhoz, hogy a lábazat homlokzati falnak megfelelő hőszigetelését biztosítani lehessen. Ez pedig azzal járna, hogy a hőszigetelés után a lábazat külső síkja jóval kintebb lenne a homlokzatnál. Márpedig ekkor a homlokzati falról lecsorgó esővíz befolyhat a lábazati szigetelésbe, és ezért jóval nagyobb egy esetleges fagyáskárnak a veszélye.

Ennek a lábazati fagyáskárnak az elkerülésére pedig a lábazatot meg kell védeni valamilyen formában, például a lábazat kiálló részének bádogozásával.

Az alacsonyabb hőszigetelő képességű lábazat kiegészítő víz és hőszigetelésére az igazán jó megoldás egy olyan lábazati hő és vízszigetelő lemez lehet, amelynek a hőszigetelése jobb, mint a homlokzati fal szigetelésére használt grafitos szigetelő hőszigetelése. Ekkor ugyanis a lábazati szigetelő jobb hőszigetelő képessége képes lesz a homlokzaton használt szigetelő vastagságával egyező vastagságnél is biztosítani azt a többletszigetelést, ami a gyengébb hőszigetelő képességű lábazat szigeteléséhez szükséges.

austrotherm xps premium p

Austrotherm XPS Premium P lemez a lábazat szigetelésére

Ez a kiváló hőszigetelő képességű lábazati hő és vízszigetelő megoldás az Austrotherm XPS Premium P extrudált polisztirolhab lemeze, amelynek hőszigetelő képessége jobb nemcsak a lábazati szigetelésre korábban használt XPS TOP P és Expert Fix lemezeknél, hanem a Grafit Reflex lemezeknél is. Így az XPS Premium P lemez jobb hőszigetelésével képes megoldani a homlokzati szigeteléssel azonos vastagságban is a lábazat homlokzatnál jobb kiegészítő hőszigetelését. Ezzel pedig két legyet is üt egy csapásra:

  • Egyrészt biztosítja a lábazat megfelelő hőszigetelését, és így a homlokzati fallal közel azonos együttes hőszigetelő képességet.
  • Másrészt pedig nem szükséges a lábazatra vastagabb szigetelés a homlokzatnál, és ezért nem fenyegeti a lábazatot a kiálló szigetelés miatti fagyáskár fokozott veszélye.

Az Austrotherm XPS Premium P lemezek hőszigetelése közel 20%-kal jobb a XPS TOP P lemezek hőszigetelésénél. Ezt a kedvezőbb értéket pedig a szigetelő lemez eltérő cellaszerkezetének köszönheti. Mégpedig úgy, hogy közben a víztaszítása és a szilárdsága nem romlik.

A kiváló hőszigetelő képességű XPS Premium P lemezek további előnye még, hogy érdesített felületükhöz jól tapadnak a lábazati vakolatok, és tökélesen illeszkedik a homlokzat szigetelésre használt Austrotherm Grafit Reflex lemezekhez is. A hőhíd hatás elkerülése mellett tehát még jól össze is dolgozható a két szigetelő a lábazat és a homlokzat találkozásánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük