Pincefal és talajon fekvő padló szigetelése

A homlokzat és a tető szigetelése mellett a talajon fekvő padló és a pincefal hőszigetelése is fontos ahhoz, hogy kevesebbet fizethessen a fűtésért. Ugyanis az épületek energiaveszteségének körülbelül az ötöde a talaj felé veszlik el.

Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a homlokzatot és a tetőteret, hanem a lábazatot, a pincefalat és az alsó szinten lévő talajon fekvő padlót is érdemes szigetelni. A pincefal és a talajon fekvő padló hőszigetelésénél még azt is érdemes szem előtt tartani az építkezéskor, hogy a pincefalat csak a külső falat borító földréteg megmozgatásával, a talajon fekvő padlót pedig csak a küszöbszint megváltoztatásával lehetne utólagosan szigetelni. Ezért ezeket a szigeteléseket még körültekintőbben érdemes megtervezni, mint a homlokzat szigetelését.

Talajon fekvő padló hőszigetelése

A talajon fekvő padló hőszigetelésére a családi házaknál szokásos normál terhelésnél a közismert AT-N100-as polisztirol lapot használjuk a leggyakrabban. Ennek szigetelőnek a hőszigetelő képességét meg kell védeni a nedvességtől. Ezért az aljzatbetonra helyezett vízszigetelésre kerülő AT-N100-as lemezek felé technológiai fóliára van szükség. Mégpedig azért, hogy a szigetelésre kerülő 4-10 cm vastag aljzatbeton betonozásakor a beton nedvességtartalma ne szivárogjon be a szigetelőbe, és ne rontsa annak hőszigetelő képességét.

Az AT-N 100-as lemezekből a padló megfelelő hőszigeteléséhez legalább 10 cm-es szigetelést érdemes beépíteni. A padló igazán jó hőszigeteléséhez azonban inkább 12-15 cm vastag fehér színű lépésálló hungarocell szigetelésben érdemes gondolkodni.

talajon fekvő padló hőszigetelése

Talajon fekvő padló hőszigetelése Grafit 100-as lemezzel

A széles körben használt AT-N100-as lemezek helyett a jobb hőszigetelő képességű Grafit 100-as lemezeket is érdemes beépíteni. A grafitos szigetelő teherbíró képessége megegyezik a hagyományos AT-N100-as lapok teherbírásával. A hőszigetelése azonban a grafitos adalékanyag révén sokkal jobb. Mégpedig 20-25%-kal.

  • Ez pedig azt jelenti, hogy ugyanolyan mértékű hőszigeteléshez vékonyabb szigetelő is elég. Vagy pedig ugyanolyan vastagságban beépítve jobb hőszigetelést érhet el.
  • A Grafit 100-as lemezekből tehát 10-12 cm vastag szigetelés is elég a padló kiváló hőszigetelésének eléréséhez.

Persze, ha igazán alacsony energiafelhasználású családi házat szeretne építeni, akkor érdemes ezeknek a szigetelési vastagságoknak a kétszeresét választani. Azért, mert ezzel a szigeteléssel már a passzívházakra vonatkozó hőszigetelései követelményeket is teljesíteni tudja épülő családi háza.

Ha a normál terhelésű családi ház aljzatszigetelése helyett nagyobb terhelésnek kitett ipari csarnokok, gépkocsiforgalomra méretezett garázsok vagy pedig közösségi épületek, például áruházak, iskolák, óvodák, színházak talajon fekvő padlóját szigeteli, akkor a normál terhelésű AT-N 100-as lemezek helyett a nagyobb terhelést is jól bíró AT-N150-es vagy a még nagyobb terhelést elbíró AT-N200-as lemezeket érdemes beépíteni a padló szigetelésébe.

Az aljzatbeton alatti padlószigetelésre az expandált polisztirol helyett az XPS polisztirol lemezeket is használhatja. Ezeknek a lemezeknek nemcsak a hőszigetelő képessége kiváló, hanem a vízszigetelése is.

Ezért ezek az XPS lemezek nemcsak a talajon fekvő padló, hanem a pincefal külső szigetelésére is jól használhatók. A pincefal külső szigetelésére a többféle XPS szigetelő közül az Austrotherm XPS TOP P szigetelő lemezeket érdemes választani. Ez a vízálló hőszigetelő nemcsak a pincefal, hanem a lábazat szigetelésére is tökéletes választás lehet.

Miért fontos a pincefal szigetelése?

Azt könnyen megértjük, hogy fűtött lakásunk talajon fekvő padlóját érdemes megfelelően hőszigetelni.

Miért olyan fontos azonban a fűtetlen pince falának vagy éppen a lábazatnak a külső oldali szigetelése?

  • Legfőképpen azért, mert a lábazat és a pincefal szigetelésével jelentősen csökken az épület hővesztesége a talaj felé.
  • Másrészt pedig azért is fontos a lábazat és a pincefal megfelelő hőszigetelése, mert ezzel nem keletkezik hőhíd a homlokzati fal és a lábazat, illetve a pinceszint találkozásánál. Miért olyan fontos ez?

Egyrészt azért, mert ha a falszerkezetben két különböző hőszigetelő képességű falszerkezet találkozik, akkor ott hőhíd keletkezik. Ez pedig jelentős hőveszteséggel már.

Másrészt pedig azért, mert ezeken a hőhidas felületeken nemcsak jelentős az épület hővesztesége, hanem a hideg felületen a nedvesedés, a párakicsapódás is jelentkezik. Ez a nedvesedés pedig a falak penészedését is okozhatja. Ezzel pedig nemcsak az épület állaga és kinézete romlik jelentősen, hanem a lakás kényelme, komfortossága is romlik.

Ugyanis a penészes falak miatt a levegőbe kerülő gombaspórák rontják a lakás levegőjének minőségét. Ez különösen légúti allergiával küzdő családtagnál jelent komoly veszélyt az egészségre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük