Üveggyapot tetőtér szigeteléshez

A tetőtér szigetelésére a legjobb megoldást a szálas szerkezetű hőszigetelő anyagok adják. A kőzetgyapot és az üveggyapot széles körben használatos szigetelőanyagok a tetőterek szigetelésére. Új építéskor és utólagos szigetelésre is jól használhatók ezek a szigetelő anyagok.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelő szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre

Mindkét szigetelő jó hőszigetelést biztosít. A kőzetgyapot magasabb ára miatt azonban az üveggyapot érték/ár arányban jobb választást jelenthet a tetőtér szigetelésére is.

Miért olyan jó szigetelőanyag az üveggyapot a tetőtér szigetelésére?

  1. üveggyapot tetőtér szigeteléshez

    Üveggyapot tetőtér szigeteléséhez

    Az üveggyapot rugalmas szálszerkezetével jól ki tudja tölteni a szarufák között szigetelendő felületet. Rugalmasan igazodik a kitöltendő szarufaközökhöz. Rugalmas szerkezete miatt jól tud alkalmazkodni a szarufaközök kisebb egyenletlenségeihez is.
  2. Rugalmas szerkezete miatt a beépítéskor sem olyan sérülékeny, mint a táblás szigetelő anyagok.
  3. Rugalmas szerkezete miatt a vágása is könnyebb, mert nem igényel pontos, precíz mérést. Rugalmassága miatt kis ráhagyással jól ki fogja tölteni a rendelkezésre álló teret, és rugalmas szálszerkezet miatt könnyen be is rakható majd a szarufaközbe a tekercsből méretezés után levágott szigetelő. Ha a szarufaközhöz képest 2-3 cm-es ráhagyással szabja le a beépítésre kerülő üveggyapotot a kibontott tekercsből, akkor ezzel a ráhagyással a bevágott üveggyapot szarufák közötti befeszülését, és a szarufaköz teljes kitöltését is biztosítja. Inkább tömörítse az üveggyapotot a berakáskor, minthogy hiányos legyen valahol a szigetelés, és ne jusson mindenhova üveggyapot a szarufaközben.

Milyen a szarufák közötti üveggyapot szigetelés hőszigetelő képessége?

A szigetelő anyagok, így az üveggyapot hőszigetelő képességét is a hővezetési tényezővel, a lambdával (W/mK) tudjuk mérni. Minél alacsonyabb a lambda értéke, annál jobb az üveggyapot hőszigetelő képessége.

  1. knauf insulation üveggyapot

    Knauf Insulation üveggyapot tetőtér hőszigeteléséhez

    A legjobb hőszigetelő képességű üveggyapotok hővezetési tényezője 0,031 és 0,033 W/mK közötti lehet. Ezek a valóban csúcsminőségű hőszigetelést biztosító üveggyapot típusoknak az ára is a legmagasabb.
  2. Ennél gyengébb hőszigetelést biztosítanak a 0,034 és 0,036 W/mK közötti értékekkel rendelkező üveggyapot tekercsek.
  3. Jó hőszigetelést biztosítanak még a 0,037 és 0,039 W/mK hővezetési tényező értékkel rendelkező üveggyapot tekercsek is a tetőtér szarufák közötti hőszigetelésére beépítve.

A tetőtér hőszigetelését azonban az üveggyapot hőszigetelő képességén túl a beépített üveggyapot vastagsága is meghatározza. Minél vastagabb az üveggyapot szigetelés, annál jobb szigetelést képes biztosítani a beépített szigetelés.

Ennek megfelelően a tetőtér megfelelő szigetelése érdekében a 0,039-es hővezetési tényezőjű üveggyapot tekercsekből érdemes 30 cm vastag szigetelést beépíteni a tetőtér megfelelő szigetelésére.

A 0,036-os hővezetési tényezőjű üveggyapot tekercsekből már a 25 cm vastag szigetelés is kiváló hőszigetelést képes biztosítani.

A 0,032-es hővezetési tényezőjű üveggyapotból pedig már 20 cm vastag üveggyapot szigetelés beépítése is elég lehet a tetőtér megfelelő szigetelésére. A tetőtér még jobb hőszigetelése érdekében azonban bátran építhet be még vastagabb hőszigetelést is. Ugyanis a meleg levegő elsősorban felfelé száll. Ezért fajlagosan, egy négyzetméterre vetítve a tetőn keresztül távozik el a legtöbb hő a lakásból. Mit jelent ez?

Azt, hogy megéri minél vastagabb hőszigetelést beépíteni a tetőtérbe. Mivel fajlagosan itt szökik meg a legtöbb energia a lakásból, ezért a tetőtér szigetelésének érdemes a legjobb minőségűnek és a legvastagabb szigetelésnek lenni.

A tetőtérbe beépített üveggyapot szigetelés vastagsága és kiváló minősége nemcsak télen, a fűtés költségének lefaragásakor tesz majd jó szolgálatot, hanem a nyári kánikulában is. Mégpedig a klimatizálási költségek lefaragásával. Ugyanis nyáron a tetőtér jó hőszigetelése a nap perzselő sugarai miatti meleg levegőnek állja útját, és nem engedi olyan könnyen átforrósodni a tetőtéri szobát.

A méretre vágott üveggyapot szarufaközökbe való berakását alulról kell kezdeni, mert ekkor tudja pontosan, a toldásoknál szorosan egymás mellé illeszteni a méretre vágott üveggyapotot.

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

Ha a szarufaköz teljes vastagságát kitölti a berakott üveggyapot tekerccsel, akkor nem marad légréteg a szarufára felszegezett páraáteresztő fólia és az üveggyapot között. Ilyenkor a légréteg nélküli beépítéshez kiváló páraáteresztő képességű tetőfóliára van szükség.

Ez a kiváló páraáteresztő képességű tetőfólia természetesen drágább, mint gyengébb minőségű változatai. Azonban megvan az az előnye, hogy a szarufaköz teljes vastagságát kitöltheti a berakott üveggyapot szigetelés. Márpedig a vastagabb szigetelő jobb hőszigetelést ad a tetőtér szarufák közötti szigetelésénél is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük