Tetőfólia kiválasztása tetőszigeteléshez

Amíg a 80-as években a tetőnek még csak az időjárás viszontagságaitól, az esőtől, a hótól és a széltől kellett megvédenie a házat, addig 2020-ra már alaposan kibővült a tető védelmi feladatsora.

A tetőnek és a tetőfedésnek ma már nemcsak az időjárással kapcsolatos elsődleges védővonalként kell működnie, hanem részt kell vennie az épület gazdaságos működtetésének biztosításában is. Mit is jelent ez?

Elsősorban azt, hogy a csapadéktól való védelem mellett ma már a tetőfedésnek, illetve a tetőfedésben elhelyezett szigetelésnek a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségeinek a lefaragásában is komoly feladata van. Mégpedig a tetőtérben leginkább a szarufák közé, ma már azonban egyre gyakrabban a szarufák felé vagy pedig a szarufák alá is beépített hőszigetelésnek köszönhetően az energiafogyasztás gazdaságos felhasználásában is fontos szerepe van.

Másrészt pedig, amíg a 80-as években a családi házak nagyrészt egyszintes lakóépületek voltak, ahol a tetőtér legfeljebb csak padlástérként szolgált, ami a termények és a ház körül összegyűlt lomok tárolására szolgált, addig ma már a tetőtér beépítésével ez is az épület hasznos alapterületét, a lakóteret növeli. Éppen ezért ugyanolyan komfortos lakóteret kell biztosítani a tetőtérben is, mint az alatta lévő szinten. Ez pedig összehasonlíthatatlanul gondosabban megtervezett és megépített épületszerkezetet kíván meg nemcsak a födém, hanem a tetőfedés szintjén is.

Ezeknek a megnövelt feladatoknak az ellátásához a tetőtér beépítésekor a vízzáróságot biztosító cserépfedés alá a vízhatlanságot teljes mértékben biztosító tetőfóliát kell beépíteni.

A tetőfedés alá beépített tetőfólia többféle feladatot lát el:

  • Tondach tetőfólia

    Tondach tetőfólia beépítése

    Egyrészt a ma már jól vízzáró tetőfedő anyag alá mégis bejutott esőt és porhót vezeti el az ereszhez. Ezzel pedig megvédi az alatta lévő hőszigetelésre használt anyag szigetelő képességét a nedvességgel szemben.
  • Másrészt pedig a hőszigetelésre használt anyagba mégis bejutott pára elvezetését is biztosítja a páraáteresztő tetőfólia. Ez a páraáteresztő tetőfólia tehát a szigetelőanyagba mégis bejutott pára eltávozását segíti a szigetelőből, másrészt viszont a cserép alá becsurgó nedvességet viszont nem engedi bejutni a fólia alá.
  • Emellett pedig a nap káros UV sugárzásával szemben is védelmet nyújt.

Ezeknek a feladatoknak egy vékony, egyszerű tetőfólia nem tudna ma már megfelelni, ezért a korábban használt egyszerű építési fólia helyett ma már párazáró és páraáteresztő tetőfóliákat használnak a tetőtérben, még pedig az UV sugárzással szembeni védelmet is biztosító bevonattal.

A legnagyobb tetőcserép gyártók a beton és kerámia cserepeket teljes rendszerben kínálják a családi házat és egyéb épületeket építőknek. Ennek a teljes rendszernek pedig a tetőcserepeken és kiegészítőkön kívül része a tetőfólia is, mégpedig párazáró és páraáteresztő formájában is. A tetőfedés teljes rendszerben azért fontos, mert a teljes körű garancia a tetőrendszerre csak akkor érvényes, ha a tetőfedéshez a gyártó teljes rendszerét építi be a családi házat építtető.

A megfelelő tetőfólia kiválasztásánál mire figyeljen?

  1. Elsődleges fontosságú szerepe van a tetőtér jellegének. Annak, hogy hogyan hasznosítja, beépített tetőtérként a lakótér része, vagy pedig „csak” padlásként tárolásra használja.
  2. A tető átszellőzése, rétegrendje is fontos választási szempont. Vagyis az, hogy egyszeresen vagy pedig kétszeresen átszellőztetett rétegrendet használ a tetőtér kialakításakor.
    • A belső, lakott tér felőli oldalon mindig párazáró fóliára van szükség, mégpedig azért, hogy a lakásban keletkezett pára ne kerülhessen be a tetőszigetelésre használt szigetelőbe, és ne rontsa a hőszigetelő képességét.
    • A külső oldalon azonban egyszeresen átszellőztetett rétegrendnél páraáteresztő fólia szükséges. Kétszeresen átszellőztetett rétegrendnél a külső oldalon is párazáró fóliát kell beépíteni.
  3. A tető hajlásszöge is fontos szempont a tetőfóliák közötti választáskor. Mégpedig azért, mert minél kisebb a tető hajlásszöge, annál vastagabb tetőfóliát érdemes választani a tetőfedés alá bejutott csapadékvíz biztonságos elvezetéséhez.
  4. A tető formája is befolyásolja a tetőfólia kiválasztását, mert ez is meghatározza a tető hajlásszögét, a fólián szükséges toldások mennyiségét.

A tetőszerkezet illetve minden épületszerkezet építésénél alapvető fontosságú, hogy kifelé haladva egyre kisebb az épületszerkezetbe beépített anyagok párazárása, mégpedig azért, hogy a szerkezetbe bekerülő pára ne záródjon be az épületszerkezetbe, hanem tudjon kifelé haladni belőle.

A tetőfedésnél is fontos a tetőszerkezet megfelelő átszellőztetése, és ezt az átszellőztetést a tetőszerkezet megfelelő rétegrendjének az egyszeresen illetve a kétszeresen átszellőztetett rétegrend megfelelő kialakításával érhető el. A megfelelő átszellőztetéssel ugyanis távozik az épületszerkezetben lévő pára, és nem csapódik ki benne, nedvességet okozva rontva annak tulajdonságait.

A tetőfólia annál jobban képes ellátni feladatát, a megfelelő vízzárást, minél erősebb, vastagabb. Éppen ezért a vékony falú, kis tömegű, gyenge fóliákat nem érdemes beépíteni a tetőtérbe. Mégpedig azért, mert azt az árelőnyt, amit a kezdeti olcsóbb beépítésével elér, sokszorosan kell majd visszafizetni akkor, ha később javításra, cserére lesz szükség a tetőszerkezet megbontásával.

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

Tetőteres építkezésnél döntő többségben egyszeres rétegrendet használnak. Egyszeresen átszellőztetett rétegrendnél a külső oldalon használatos páraáteresztő tetőfólia közvetlenül a szigetelőanyagra kerül. Nem szükséges közötte légrés, mert a fólia páraáteresztő kialakítása biztosítja a szigetelőanyagba esetlegesen bekerülő pára eltávozását.

  • Ezzel megvédi a szigetelőanyag hőszigetelő képességét a nedvességgel szemben.
  • A szigetelő nedvességgel, párakicsapódással szembeni védelme alapvető fontosságú a hőszigetelő képesség megőrzéséhez. Emellett pedig a párakicsapódás megelőzésével a vizesedést, penészedést is megelőzi.

A tetőfedés felőli külső oldalra párazáró fólia kizárólag kétszeresen átszellőztetett rétegrendnél építhető be. Azért, mert ennél a rétegrend kialakításnál nem a tetőfólia, hanem a fólia alatti légréteg biztosítja a kétszeresen átszellőztetett rétegrendbe bekerülő nedvesség eltávozását.

A fizika törvényei szerint minél meredekebb egy szerkezet, annál könnyebben és gyorsabban folyik le róla a nedvesség. Éppen ezért minél meredekebb egy tető, annál gyorsabban lefolyik róla a rákerülő nedvesség.

A tetőszerkezetek kialakításánál ez azt eredményezi, hogy minél kisebb a tető hajlásszöge, annál nagyobb fontossága van a megfelelő vízzáróságnak, hisz a tetőszerkezetbe bekerülő csapadék, annál nehezebben tud lefolyni a szerkezetben. Márpedig ha lassan folyik le, akkor nagyobb az esély arra, hogy bekerül a szerkezetbe, és károsítja azt. Vagyis ez azt jelenti, hogy minél kisebb a tető hajásszöge, annál erősebb, vastagabb, nagyobb tömegű tetőfóliát érdemes beépíteni a megfelelő vízzárás eléréséhez.

Nem érdemes tehát a beépítendő tetőfólia vastagságán spórolni, hisz a megfelelő vízzárást a tetőszerkezetben több évtizedig biztosítani kell. Márpedig ha a beépített vékony tetőfólia nem lesz képes elvezetni a cserépfedés alá bekerülő nedvességet, és az bejutva a szigetelő anyagba rontja annak hőszigetelő képességét, akkor ez nemcsak a fűtési költségek növekedésében, hanem az esetleges penészedésben is jelentkezhet. Vagyis a tető utólagos megbontásával kell jelentős plusz munkával beépíteni később a megfelelő vízzáróságot biztosító tetőfóliát.

A tetőszerkezeten a tetőfóliának nem a nedvességgel szemben kell védeni a tetőszerkezetet, hanem az egyre nagyobb nyári meleggel és UV sugárzással szemben is. Ebből a szempontból, mégpedig a klimatizálás költségeinek csökkentésében betöltött szerepének fontosságában van nagy jelentősége a hőtükrös tetőfólia alkalmazásának.

  • A többrétegű és nagy szakítószilárdságú fóliák nemcsak vastagabbak, hanem tartósabbak, az öregedéssel szemben ellenállóbbak.

A tetőfóliák kiválasztásánál persze nem elhanyagolható szempont a tetőfólia ára sem. Érdemes azonban végiggondolni azt is, hogy a teljes tetőszerkezet költségvetésében a tetőfólia ára elenyésző nagyságrend. Nem megfelelő vastagságú és tulajdonságú kiválasztása és beépítése azonban jelentős károkat, a nedvesedéssel bekövetkező hőszigetelő képesség csökkenést és penészedést okozhat a tetőszerkezetben.

Márpedig ekkor nemcsak a vastagabb, erősebb tetőfóliát kell majd mégis beépíteni a tetőszerkezetbe, hanem vállalni kell az utólagos javítás költségeit. Ez pedig sokszorosan több lesz, mint a jobb minőségű fólia ártöbblete.

A megfelelő vízzáráshoz és a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megvédéséhez persze nem elég az, ha megfelelő típusú és vastagságú tetőfóliát épít be. A kivitelezésnek is szakszerűnek kell lenni, és gondos, pontos munkát kell végezni azért, hogy a tetőszerkezet évtizedeken át tökéletes vízzárással és a lakótérben keletkező pára megfelelő elvezetésével biztosítsa a tetőszerkezet nedvesedés, páralecsapódás és penészedés mentes működését.

Építtetőként érdemes tehát odafigyelni arra is, hogy milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakembert választ a tetőszerkezet kialakításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük