Tetőtér szigetelés házilag

A tetőtér szigetelése akár 25-30%-kal is csökkentheti a családi ház fűtésére felhasznált energia mennyiségét. Az átlagos gázfogyasztás feletti hétszeres gázáremelés idején ez jelentős fűtési költség megtakarítást jelenthet.

Nem mellékesen pedig a tetőtér szigetelés házilag is elvégezhető. Nem kell várni hónapokat a kivitelezőre, és fizetni sem kell a tetőszigetelés munkadíját. Ha meg szeretné takarítani a kivitelezés díját a fűtési számlák kifizetésére, akkor érdemes belevágni a házilagos kivitelezésbe.

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez a tetőtér szigetelésére

Ha pedig utólagosan szeretné a tetőtéri szobájában megerősíteni a tetőtér szigetelését a fűtés költségének további csökkentésére, akkor érdemes még most belevágni a szigetelésbe. Azért, mert a szigeteléssel már az idei fűtési szezonban elkezd megtérülni a tetőtér szigetelésére vagy megerősítő szigetelésére vásárolt kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelő ára.

A tetőtér szigetelés a homlokzat szigetelésével szemben nem olyan szigetelési munka, amelyik nagy szakértelmet igényelne. Emellett pedig a YouTube-on bőségesen talál olyan tetőtéri szigetelés videókat, amelyek segítenek a tetőszigetelés munkafázisainak megismerésében.

Tetőtér szigetelés két formája

A tetőszigetelés esetében meg kell különböztetnünk a padlásfödém és a magastető hőszigetelését. A rezsiköltségek csökkentése szempontjából a tető szigetelése talán még fontosabb, mint a homlokzaté, mert a meleg levegő felfelé száll. Ezért egy négyzetméterre vetítve a mennyezeten, illetve a tetőn át szökik meg a legtöbb energia családi házából. Nem a padlón és nem a homlokzaton. Miért fontos ez?

tetőtér szigetelés házilag

Tetőtér szigetelés házilag a szarufák között kőzetgyapottal vagy üveggyapottal

Azért, mert ez azt jelenti, hogy a födém és a magastető szigetelésekor érdemes a legvastagabb szigetelést beépíteni. A tetőszigetelésre a legjobb hőszigetelő képességű szigetelőkből is érdemes legalább 20 cm-es szigetelést beépíteni. Alacsonyabb hőszigetelő képességű szigetelő anyagokból pedig a 30 cm-es vastagság sem lesz sok a szigetelésre a rezsiköltség csökkentéséért. További előnye a tető szigetelésének, hogy utólagosan a padlás és a magastető szarufák közötti szigetelését is bármikor el tudja végezni. Nem szükséges a kinti jó idő a szigeteléshez, mint például a homlokzat szigetelésénél.

Ha nem használja lakhatásra a padlásteret, akkor a padlás szigetelésekor érdemes 2 rétegben, egymással kötésben lerakni a szigetelést a szigetelő lemezek találkozásánál kialakuló hőhidak hatásának a csökkentésére. A födém szigetelésekor arról kell dönteni, hogy járható vagy pedig nem járható padlásszigetelést készítsen. Ha nem használja tárolásra a padlást, akkor nincs szüksége járható födémszigetelésre. Elég lesz csak a szigetelést elkészíteni. Persze a padlás nem járható szigetelésénél is biztosítani kell a kémény megközelítését.

A magastető szigetelésekor pedig a szigetelés kerülhet a szarufák felé és a szarufák közé is. A szarufák feletti szigetelést érdemes szakemberre bízni.

A szarufák közötti hőszigetelést azonban házilagos kivitelezéssel is jó minőségben el tudja készíteni. Természetesen utána kell nézni a szarufák közötti szigetelés menetének, és precízen meg kell csinálni a szarufák közötti szigetelést.

Ráadásul a födém és a magastető hőszigetelése nemcsak a téli fűtési költségek csökkentésében játszik fontos szerepet, hanem a nyári klimatizálási költségek kordában tartásában is. A födém és a tető megfelelő hőszigetelése ugyanis nyáron a perzselő napsugaraknak állja útját, és nem engedi olyan hamar, illetve annyira felmelegedni a tetőtéri szoba, illetve a lakás levegőjét.

A tetőtér megfelelő hőszigetelése a tetőtéri szoba hőmérsékletét nyáron 6-8 fokkal, sőt akár még 10 fokkal is csökkentheti, és ezzel jóval kellemesebb levegőt biztosít a tetőtérben a klimatizálás költsége nélkül. Ha pedig a tetőcserép is fényvisszaverő és hővédő felülettel van ellátva, akkor a tetőfedés is képes ugyanúgy 6-8, sőt akár még 10 fokkal is csökkenteni a tetőtérben a hőmérsékletet a legmelegebb nyári kánikulában.

Vagyis a fényvisszaverő felületvédelemmel ellátott tetőfedés és a magastető megfelelő hőszigetelése nyáron akár 15-20 fokkal is csökkenteni tudja a tetőtéri szobákban a hőmérsékletet a szigetelés nélküli hagyományos cseréptetőkhöz képest. Az építéskori egyszeri nagyobb beruházás utána évtizedeken át jóval alacsonyabb fűtési és klimatizálási költségeket fog biztosítani a rezsiköltségek kordában tartására.

Magastető hőszigetelése házilag

A magastető szarufák közötti hőszigetelését házilag is elvégezheti kőzetgyapottal vagy üveggyapottal. Ehhez nem kell szakembert hívni, mint a szarufák feletti szigeteléshez.

A szarufák közötti hőszigetelésnél minél jobb hőszigetelő képességű szigetelőt épít be, annál vékonyabb szigeteléssel is képes biztosítani a tető megfelelő szigetelését. A szakemberek azt javasolják, hogy 0,037-esnél alacsonyabb hővezetési tényező értékű szigetelővel nem igazán jó hozzálátni a magastető szigetelésével, mert az alacsonyabb hőszigetelő képességű szigetelőből még a 30 cm vastag szigetelés beépítése sem biztosítana kimagasló tetőszigetelést.

Ha a cserépfedés alatt páraáteresztő fólia van, akkor a szarufák között a szarufa teljes magasságában beépítheti a kiválasztott szigetelőt. Ezzel szemben, ha párazáró fólia van a tetőfedés alatt, akkor a párazáró fólia alatt szellőző résre van szükség. Ez pedig csökkenti a beépíthető szigetelőanyag vastagságát. Ezért érdemes páraáteresztő fóliát rakni a tetőfedés alá, mert így az egyszeresen átszellőztetett rétegrenddel a szigeteléssel kitöltheti a szarufa teljes magasságát.

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

A szarufák közötti szigetelésre a leggyakrabban az üveggyapot és a kőzetgyapot szigetelést választják. Kiváló választás a szarufaközök szigetelésére a Rockwool Deltarock éklemeze.

Azért, mert háromszög alakú, éklemezes kialakítása révén a sarkak levágásával bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaközt hézagmentesen, gazdaságosan kitölthet. A szarufaköznél egy centiméterrel nagyobbra vágott Deltarock lemezeket pontosan be tudja illeszteni, be tudja szorítani a szarufaközökbe, és még rögzíteni sem kell a lemezeket, mert hézagmentesen beszorulnak a szarufaközökbe.

Ráadásul az éklemezek házilagosan, könnyen vághatók és vágási veszteség nélkül beilleszthetők a szarufaközökbe. Azért, mert a levágott háromszög alakú sarkakat is be tudja rakni a szarufaközök szigetelésére. Pontosan le kell mérni a szarufaközök távolságát, és minden szarufaközbe 50 cm-hez közeli szarufaköznél 1 cm-es, 100 cm-hez közeli szarufaköznél pedig 2 cm-es ráhagyással be kell szabni a Deltarock lemezeket, és utána pedig szorosan, hézagmentesen beilleszteni.

A Deltarock kőzetgyapot lemezek vágásakor és szarufák közötti beillesztésekor viseljen maszkot és védőkesztyűt, mert kőzetgyapot szálak belégzése akár életveszélyes is lehet, a kezét pedig irritálhatja.

Ráadásul a Deltarock lemezek hőszigetelő képessége is megfelelő, mert hővezetési tényező értéke 0,037 W/m2K.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot tetőtere szigeteléséhez? Kattintson a képre választását megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már szigetelőjét a tetőtér szigeteléséhez? Ha még nem döntött a kőzetgyapot és az üveggyapot között, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a választásban.

Ha a szarufák magassága nem elegendő a tetőtér szigetelés megfelelő vastagságának biztosításához, akkor belülről, a padlástér felől a tartólécet kell a szarufákra csavarozni. Ezzel meg tudja növelni a szarufa magasságát néhány centivel, ha ez elég a tetőtér szigetelés megfelelő vastagságának biztosításához.

Ha viszont a szarufák magasságának néhány centiméteres növelése nem elég a megfelelő szigetelés eléréséhez, akkor a szarufák vastagságának megfelelő szarufák közötti Deltarock szigetelés berakása után keresztirányban kell a szarufákra a szarufák alatti kiegészítő szigetelés vastagságának megfelelő magasságban tartóléceket felcsavarozni a szarufákra. Ezután pedig ezeknek a felcsavarozott léceknek a közét kell hézagmentesen kitölteni a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre kiválasztott szigetelő megfelelő vastagságával. Erre a kiegészítő szigetelésre választhatja például a Rockwool Multirock lemezeket is.

Amint elkészítette a tetőtér szigetelését a szükséges vastagságban következik a tetőtér szigetelő hőszigetelő képességének megőrzése a párazáró fólia felfogatásával. Ehhez a szarufák futásával keresztirányban fel kell fogatni a szarufákra a párazáró fóliát tűzőgéppel. A következő párazáró fólia 10 cm-es átfedéssel kerüljön felfogatásra a szarufákra. A párazáró fóliák toldását pedig ragasztószalaggal is meg kell erősíteni.

A tetőtéri szoba oromfalára rá kell engedni a párazáró fóliát, és ragasztószalaggal is hozzáragasztani, hogy légmentesen védje a párazáró fólia a tetőszigetelő hőszigetelő képességét.

A tetőablakoknál ráhagyással ki kell vágni a párazáró tetőfóliát és a tetőablak keretéhez ragasztószalaggal rögzíteni kell a fóliát. A tetőablak gyártójának leírása alapján úgy, hogy a tetőtérben keletkezett pára itt se tudjon bejutni a párazáró fólia mögé a szigetelőanyagba.

A tetőátvezetéseknél be kell vágni a párazáró fóliát, majd a tetőáttörés, a kábel átvezetése után megfelelő ragasztószalaggal hézagmentesen tömíteni kell a kivágott nyílást. Így meg tudja védeni a szigetelő hőszigetelő képességét a lakásban keletkezett pára nedvességétől.

A legjobb megoldás azonban az, ha a tetőtérben is megfelelő szellőzést biztosít és a tetőtéri szobákban keletkezett pára nem a tetőn át távozik, hanem a szellőző rendszeren át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük