Jó minőségű szigetelő anyagok kiváló hőszigeteléssel

Melyik lesz a legjobb szigetelőanyag családi háza hőszigeteléséhez? Vagy a hőszigetelés helyett hangszigetelésre van szüksége a gipszkarton válaszfalban vagy a szintközi födém padlóján?

Amikor a legjobb szigetelőanyagot keresi, akkor fontos kérdés az is, hogy mi számít Önnek a legjobbnak?

  • A legjobb hőszigetelő vagy hangszigetelő képességű anyag?
  • Vagy a legjobb minőség helyett inkább a jó ár/érték arányt keresi a szigetelő anyagok közötti választáskor?

A „legjobb” mindenkinek mást jelenthet. Még akkor is, amikor a szigetelőanyagok között próbál választani családi háza szigeteléséhez. Ezért amikor egy szigetelő anyagokhoz értő szakember tanácsot ad az érdeklődőnek, előbb mindig érdemes megkérdezni, hogy neki mi a legfontosabb szempont a szigetelő anyagok közötti választáskor.

Amikor már ismeri a tanácsot kérő választási szempontjait és a számára legfontosabb szempontot, akkor már könnyebben lehet segíteni az érdeklődőnek legjobb szigetelő kiválasztásában. Egyszerűen csak az általa legfontosabb szempont szerint mérlegelve kell választani a lehetséges megoldások közül. Ez megfelelő szakmai tapasztalattal és a termékek ismeretével már viszonylag könnyen megy a szigetelő anyagokhoz értő szakembernek.

Az interneten is rengeteg információ található már a szigetelő anyagokról. Vannak az építőanyagokkal foglalkozó tematikus online oldalak, amelyek igyekeznek megbízható információt megjeleníteni a cikkeikben bemutatott építőanyagokról.

Az építőanyagokat gyártó cégek weboldalai is rengeteg hasznos információt jelentetnek meg termékeikről, és mindenképp megbízható információforrásnak számítanak.

Az építőanyag forgalmazással foglalkozó kereskedők is egyre több és egyre hasznosabb információt jelentetnek meg az általuk forgalmazott termékekről.

  • Egyre több olyan portál van a weben, amelyek webáruházként online felületen forgalmazzák is a termékeiket.
  • Más forgalmazók pedig a telephelyükön és bemutatótermeikben forgalmazott építőanyagokról jelentetnek meg hasznos információt a weboldalt meglátogatóknak. Az építőanyag kereskedéssel foglalkozók online felületei is megbízható információforrásnak tekinthetők. Azonban sokféle terméket, márkát és terméktípust forgalmaznak ugyanarra a célra, ezért pusztán a weboldal alapos megismerésével nem biztos, hogy tud választani a szigetelőanyagokhoz nem értő vásárló.

Ha a kivitelezőtől kér tanácsot az építtető, akkor a kivitelező szakmai tapasztalatától függően kaphat hasznos segítséget a szigetelő anyagok közötti választáshoz. A kivitelezéssel foglalkozó szakemberek általában tájékozottak, ismerik a szigetelőanyagokat. A legjobban azokat ismerik, amelyeknek a kivitelezésében a legnagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Ezért nem igazán róható fel nekik, ha azt a szigetelőt javasolják a leginkább, amelyiket a legjobban ismerik, és a legnagyobb tapasztalatuk van a vele való munkában.

Nem várhatjuk el egy kivitelezőtől, hogy azt a szigetelőt javasolja, amelyiknek a kivitelezésében nincs megfelelő tapasztalata. Azért, mert ha véletlenül azt választaná az építtető, akkor a kivitelező gondban lenne a szigetelés elvégzésekor. Márpedig, ha nem megfelelő a kivitelezés, akkor a legjobb hőszigetelő képességű szigetelő választása sem fogja biztosítani a szigeteléstől remélt megtakarítást a fűtési és a nyári klimatizálási költségekben.

A hőszigetelő anyagok hőszigetelése annál jobb, minél alacsonyabb a kiválasztott szigetelő hővezetési tényezője. A megfelelő hőszigetelő képesség érdekében ma már nem javasolt 0,039 W/mK hővezetési tényező érték feletti hőszigetelő anyagot beépíteni a családi házak szigetelésére. Azért, mert a gyenge hőszigetelő képességgel rendelkező szigetelőanyagok beépítésekor nemcsak az alacsonyabb fűtési költség megtakarítással kell számolni, hanem a szigetelő idő előtti összeroskadásával, állagának a romlásával is.

Nem véletlen az, hogy amikor gyenge hőszigetelő képességű szigetelőt építenek be a homlokzat, a tető vagy éppen a padlás szigetelésére, akkor utólag döbben rá az építtető arra, hogy bizony rossz vásárt csinált az olcsó megoldásnak tűnő szigetelő kiválasztásával. Elsősorban azért, mert a gyenge hőszigetelő képességű szigetelő beépítése is ugyanannyiba, vagy majdnem ugyanannyiba került, mint egy jó minőségű beépítése. Csakhogy a gyenge hőszigetelő képességű anyaggal egyszerűen nem lehet elérni azt a fűtési költség megtakarítást, amit előzetesen terveztek a hőszigeteléskor.

Azt is látni kell azonban, hogy minél alacsonyabb egy szigetelő hővezetési tényezője, annál magasabb az ára, ezért többe kerül a jobb hőszigetelő képességű szigetelőből a szigeteléshez szükséges mennyiség. Természetesen az is igaz, hogy a jobb hőszigetelő képességű hőszigetelőből vékonyabb szigetelés is elég ugyanolyan hőszigetelő képesség eléréséhez. Emellett pedig a kivitelezés díja is közel ugyanannyi akkor is, ha jó hőszigetelő képességű anyagot építenek be, és akkor is, ha egy gyengébb minőségűt.

jó minőségű szigetelőanyag

Jó minőségű üveggyapot szigetelő

Éppen ezért a megfelelő ár/érték arányú szigetelőanyag kiválasztásához a szigetelő hővezetési tényező értékét, vastagságát és az árát együttesen kell megnézni. Azzal együtt természetesen, hogy a kivitelezés szakszerűsége alapvetően meghatározza a szigeteléssel elérhető fűtési, klimatizálási költség megtakarítást. Mivel rengeteg féle terméktípus közül kell, illetve lehet választani, ezért nem könnyű megtalálni a leginkább megfelelőt. Ezért van szükség a választás előtt pontosan felmérni azt, hogy mi a legfontosabb választási szempontja az érdeklődő vásárlónak, amikor választani kell a sokféle szigetelőanyag között.

utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal

A homlokzat utólagos szigetelése kőzetgyapot szigeteléssel

Akkor különösen érdemes odafigyelni a választáskor, ha több szempontnak is meg kell felelni a kiválasztott szigetelőnek.

  • Például, ha a homlokzati szigetelő kiválasztásakor nemcsak a hőszigetelés fontos, hanem a hangszigetelés is, mert például egy forgalmas út mellett épült családi ház homlokzatát kell szigetelni, akkor a hungarocell szigetelés nem jó választás. Azért, mert a hungarocell jó hőszigetelő képessége gyenge hangszigeteléssel párosul. Ezért forgalmas út mellett sokkal jobb választás a homlokzat szigetelésére a sokkal jobb hangszigetelő képességű kőzetgyapot szigetelés.
  • tetőtér szigetelés szarufák között

    A Rockwool Deltarock szigetelő lemez berakása a szarufák közé

    Ugyanígy a ferde síkú magastető szigetelésére is körültekintően érdemes szarufák közötti szigetelőt kiválasztani. Ha a szarufák közé beépített szigetelő tekercs vagy tábla szerkezete a gyenge minőség miatt összeroskad, és az eresz alja felé betorlódik, akkor az évek során a tetőtér felső részén szigeteletlen felületek alakulnak ki. Ez pedig a szigeteletlen felület mögötti hőhíd kialakulásával fokozottabb nedvesedéssel, penészedéssel jár majd. Ez nemcsak a fűtési költségeket növeli meg indokolatlanul, hanem még a tetőtér állagának romlásával, és a tetőtéri szobák levegőminőségének a romlásával is jár. A gyenge minőségű hőszigetelő anyag beépítésekor a hibák évek vagy akár évtizedek múlva jelentkeznek majd. Akkor, amikor a kivitelezőt talán már nem is lehet megtalálni. Ha pedig saját maga építette be a gyenge minőségű szigetelést, akkor nem sok mindent tehet, mert a megvásárolt gyenge minőségű hőszigetelő anyag minőségi tanúsítványába bele van írva a kiválasztott szigetelőanyag gyenge hővezetési tényező értéke.

Ennyi információval ki tudta már választani családi háza szigeteléséhez a legjobbnak tűnő szigetelő anyagot?

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot családi háza szigeteléséhez? Mire figyeljen oda? Milyen kérdéseket válaszoljon meg? Melyik lesz a legjobb választás? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

  • Ha még nem tudta kiválasztani családi háza homlokzatára, födémére, tetőjére vagy éppen válaszfalába az Önnek legjobb szigetelőt, akkor töltse ki a Hogyan válasszon szigetelő anyagot kérdőívét!
  • Ha megválaszolja a kérdéseket, akkor már közelebb kerül az Önnek legjobb megoldás megtalálásához.
  • Ha pedig elküldi nekünk a kitöltött kérdőívet, akkor tanácsadó munkatársunk segít kiválasztani az Önnek legfontosabb szempont szerinti legjobb megoldást családi háza szigetelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük