Miért építse téglából családi házát?

A tégla hagyományos falazóanyagként már évszázadok óta jól ismert építőanyag. Ezért már nagy gyakorlati tapasztalattal és korszerű technológiai ismeretekkel építkeznek belőle. Emellett pedig hazánkban a legelterjedtebb falazóanyag. A családi házak nagy többsége téglából épül Magyarországon.

Melyek a téglaház építésének főbb előnyei?

Kiváló hőszigetelő és hőtároló képességgel rendelkezik

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

A mai modern, lyukacsos téglák korszerű üregszerkezetükkel kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek. A tömör téglának pedig nagy tömege miatt kiváló a hőtartó képessége. A korszerű üregszerkezetes téglák hőtartó képessége természetesen nem olyan nagy, mint az ugyanolyan méretű tömör téglának. Azonban az üregszerkezetre szükség van a homlokzati fal hőszigetelő képességének javításához. A könnyűszerkezetes házakhoz képest azonban még a lyukacsos szerkezetű téglafalban is bőségesen van anyag, ami a fal hőtartó képességét képes biztosítani.

Ezért korszerű üregszerkezetes téglaház viszonylag alacsony rezsiköltséggel, gazdaságosan fűthető, hisz a tégla masszív szerkezete nagyobb hőtároló tömeget jelent a könnyűszerkezetes házakhoz képest.

Ez azt jelenti, hogy nehezebben fűthető fel télen, viszont tömege révén sokkal tovább megtartja a házban az otthon melegét. Egy rövid, 2-3 perces kereszthuzatos szellőztetés után a felfrissült belső levegő hamar felmelegszik a fal és a bútorok melegétől. Ezzel szemben viszont nyáron a téglafal masszív hőtároló tömege a kinti meleget nem engedi be olyan hamar a lakásba, és ezért jóval tovább kellemesebb klímát biztosít benn a téglafalak között.

porotherm téglaház

Porotherm téglából épült családi ház

A téglafal hőszigetelő képességét a kőzetgyapot és hungarocell szigeteléssel és a hőszigetelő alapvakolatokkal még tovább tudja javítani. A hőszigetelés javítására a vakolathoz perlitet vagy polisztirolgolyókat adnak hozzá.

Jó a hangszigetelése

A falszerkezet hangszigetelése egyenes arányban van a fal tömegével. Márpedig a könnyűszerkezetes házakhoz képest, még a lyukacsos téglák tömege is sokkal nagyobb a könnyűszerkezetes elemeknél.

Tartós és értékálló családi ház építhető téglából

A masszív téglafal teherbíró képessége kiváló. A mai modern téglákból épült fal élettartama akár 100 év is lehet. Ezért a téglaház több emberöltőre épül.

A téglafal masszív teherhordó szerkezetként biztosíthatja akár további emelet ráépítésének a lehetőségét is.

A masszív téglafal nemcsak teherbíró képességével és tartósságával, hanem biztonságosságával is vonzó előnyt kínál. A téglafal az időjárás viszontagságaival szembeni védelmen túl még a betörésekkel szemben is nagyobb védelmet nyújt.

Nem károsítja a környezetet

A tégla a természetben bőségesen megtalálható agyagból készül formázás után égetéssel. Ezért sem a gyártása, sem pedig a bontás utáni hulladékként való lerakása nem károsítja a környezetet. A téglából épület ház lebontása után a tégla természetben lebomló anyagként nem igényel különleges kezelést. Egyszerű hulladéklerakóban is elhelyezhető a téglafal bontásából származó törmelék.

Téglaház építése hosszabb időt vesz igénybe

A tégla masszív tömege révén a betonból készült alapnak is tökéletesen ki kell száradni az alapozás után. Ez minimum egy hónapos száradási időt jelent.

A falazás után pedig szintén várni kell a téglákat összeragasztó falazóhabarcs tökéletes kiszáradására. A vízzáró vakolatokkal való vakolást ugyanis csak a fal tökéletes kiszáradása után lehet felhordani a falra. Azért, mert a vízzáró vakolat nemcsak az esőt nem engedi bejutni a falba, hanem a fal esetleges nedvességének a távozását is megakadályozza. Ez pedig a fal nedvesedéséhez, penészedéséhez vezetne. Ráadásul a külső és a belső vakolat felhordása után is meg kell várni a vakolat teljes száradását a belső festés vagy tapétázás előtt.

A száradásra való várakozás pedig mind plusz idővel jár az építkezéskor, és emellett pedig száraz időre is szükség van a falszerkezet és a vakolat tökéletes száradásához. Az esős őszi idő ugyanis újra és újra eláztatja a vakolás előtt álló téglafalat. Márpedig a vakolatot csak tökéletesen kiszáradt téglafalra lehet felhordani. Télen pedig a fagyveszély miatt egyáltalán nem lehet, vagy kifejezetten kockázatos, illetve költséges alapozni, falazni és vakolni a téglaházat.

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Melyik falazóanyag lesz a legjobb? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már családi háza falazóanyagát?

  • Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdőív pontos kitöltése segíteni fog az Önöknek legjobb falazóanyag kiválasztásában.
  • Ha pedig kérdése van, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben várja hívását. Az Önöknek legfontosabb szempont megismerése után segíteni fog a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük