Tetőtéri ablak cseréje

A tetőtéri ablak cseréje több esetben is indokolt lehet. A legjobb minőségű tetőablakok is megkopnak és elavulnak idővel. Az idő vasfoga az őszi és téli csapadék és a nyári nagy hőség képében sem kíméli a tetősíkban lévő ablakokat.

velux tetőtéri ablak csere

Velux tetőtéri ablak csere

Ha 20 évnél régebbi a tetőtéri szobán lévő ablak, akkor bizony a tetőablak anyaga már elavult lehet. Emellett a hőszigetelése is biztosan kívánnivalót hagy maga után. 20 év után már csak az tetőablak jobb hőszigetelő képessége miatt is érdemes kicserélni a tetőablakot. Még akkor is jelentős megtakarítást érhet el a fűtés költségén, ha egy korszerű, 3-rétegű, energiatakarékos üveggel ellátott tetőablakot épít be. Ezekkel a tetőablak üvegezésekkel akár 6-8%-kal is csökkentheti a fűtés költségét a tetőtérben a korábban megszokott hőérzet mellett.

Érdemes lecserélni a tetőablakot akkor is, ha rosszul záródik az ablak vagy pedig a biztonság szempontjából nem felel már meg a tetőtérben található értékek biztonságos védelméhez. Ilyenkor egy biztonsági üvegezéssel ellátott ablakot érdemes beépíteni a tetetőtérbe. A biztonsági üvegezés lényege, hogy az ablaküveg még az ablak betörése esetén sem hullik ki, hanem még törötten is stabilan útját állja az illetéktelen behatolásnak.

Sokszor lecserélik a tetőtéri ablakot akkor is, ha nem néz már ki jól. Ha megkopott az ablaktok vagy megkarcolódott az ablaküveg, akkor már könnyen szúrhatja a szemét a tetőablak kinézete. Az is lehet, hogy a tetőtér felújítása miatt érdemes a felújítással együtt a tetőablakot is lecserélni.

Ha nem sürgős a tetőablak csere, akkor érdemes lehet megvárni a tetőablak gyártók ablakcsere akcióit is. Egy-egy ilyen akció keretében kedvezményesen cserélheti le a régi tetőablakot egy jobb hőszigetelő képességű, korszerűbb darabra. Az új tetőablak nemcsak jobban fog kinézni, hanem az energiatakarékossága is nagyságrendekkel jobb lehet a lecserélt több évtizedes tetőablakhoz képest.

Könnyű a tetőtéri ablak cseréje akkor, ha lecserélni kívánt tetőablak mérete pontosan megegyezik a beépítésre kerülő ablak méretével. Az is lehet azonban, hogy nagyobb méretű tetőablakot szeretne beépíteni. Azért, hogy a bevilágító felület növelésével még több természetes fény jusson be a tetőtérbe. A tetőablak cseréjénél az energiatakarékossági és esztétikai szempontok mellett a tetőtér természetes fénnyel való megvilágítását is érdemes szem előtt tartani.

Persze egy nagyobb méretű tetőablak beépítésekor nemcsak a tetőablakot kell lecserélni, hanem a tetőt is meg kell bontani azért, hogy a nagyobb méretű tetőablakot be tudja építeni. Érdemes ilyenkor végiggondolni, hogy a beépítés többletköltségét érdemes-e vállalni a tetőtérbe jutó több természetes fényért.

A nagyobb méretű tetőtéri ablak beépítésekor ugyanis nemcsak az ablakkeret és az üvegezés fog cserélődni, hanem a beépített tokot is le kell cserélni egy nagyobb méretű beépítéséért. A nagyobb méretű ablaktok beépítése már jóval nagyobb átalakítást igényel. Nemcsak a tetőablakot kell cserélni, hanem az ablaktok cseréjével a tetőablak melletti hőszigetelést, valamint az alsó párazáró és a felső páraáteresztő fóliázást is át kell alakítani.

Mindenképp érdemes lecserélni a tetőtéri ablakot akkor, ha befúj rajta a szél vagy pedig befolyik a csapadék. Ennek több oka is lehet.

  • Az is lehet, hogy csak a tömítés anyaga öregedett meg túlságosan. Ezeknek a gumiból készült tömítéseknek az élettartalma 8-10 év. Ha ennél régebbi az ablak, akkor bizony ezek a tömítések már nem tömítenek elég jól. Érdemes megnézni a tömítések állapotát, mert nemcsak a hideg külső levegő juthat be a tömítések hiánya miatt, hanem még a csapadék is befolyhat.
  • De az is előfordulhat, hogy még nagyobb a hiba, mert az ablakkeret vagy pedig a tok anyaga öregedett meg annyira, vagy lazult meg, hogy már nem tud ellenállni az időjárásnak. Lehet, hogy szabad szemmel még nem látható a probléma, azonban az évek alatt az ablaktok és a szárny már nem teljesen párhuzamos, és emiatt apró hézagok vannak az ablak záródásakor a tok és ablakszárny között.

Ha a tömítések öregedtek el, vagy pedig az üvegezés hőszigetelő képessége nem megfelelő, akkor nem szükséges újra cserélni a tetőablakot. Elég, ha a gumitömítéseket újítja fel vagy pedig az üvegezést cseréli le az ablakon.

Az is előfordulhat azonban, hogy nem a tömítéseken át, vagy nem az ablakszárny nem pontos záródásán át jut be a hideg a tetőtérbe, hanem a tetőablak közötti hőszigetelés hiányossága miatt. A nedvesség és a pára pedig az alsó párazáró és a felső páraáteresztő fólia nem pontos ablakhoz illesztése miatt is kialakulhat a tetőablak körül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük