Lábazat szigetelése

A lábazat szigetelése miért olyan fontos családi háza homlokzatának szigetelésekor?

lábazati szigetelés

Austrotherm XPS TOP P GK lábazati szigetelés

Azért, mert a lábazat megfelelő hőszigetelésével elkerülheti a lábazat és a homlokzat találkozásánál kialakuló hőhidat. Hogyan teheti ezt meg?

A hőhidat úgy tudja elkerülni, ha a homlokzaton és a lábazaton a falszerkezet teljes keresztmetszetének együttes hőszigetelő képessége egyforma. Illetve minél inkább törekszik arra, hogy a lábazaton, illetve a homlokzaton a szerkezet teljes keresztmetszetében lehetőleg egyforma legyen a hőszigetelés.

Másrészt pedig a lábazat megfelelő hőszigetelése a talajon fekvő padló megfelelő hőszigetelését is segíti a homlokzati falak körzetében. Ha a lábazat nem lenne jól hőszigetelve, akkor a falak tövében, a lábazati és homlokzati szigetelés találkozásánál hőhíd alakulna ki. Ez idővel nemcsak nedvesedést és penészedést okozhat a homlokzat és lábazat találkozásánál, hanem a hideg felület a hőérzetet is jelentősen csökkentené.

Harmadrészt pedig a lábazat vízszigetelése is kiemelkedő fontosságú. Azért, mert a lábazatot sokkal több nedvesség éri, mint a homlokzatot. A lábazatot a talajból is állandóan nedvesség éri. Másrészt pedig a ház körüli járdáról felcsapódó esővíz jelentős része is a lábazatra csapódik fel. A talajból felszivárgó nedvesség magát a lábazatot, a felcsapódó csapadék pedig a lábazat felszínét nedvesíti. Akkor, ha a lábazat nincs megfelelően szigetelve.

Lábazat szigetelése új építésnél

lábazati szigetelés

Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelő lemez

A lábazat megfelelő hő és vízszigetelése révén a korábban felsorolt kedvezőtlen hatásokat évtizedeken keresztül elkerülheti. A homlokzati fal hőszigeteléséhez hasonló hőszigetelést biztosítva a lábazaton, valamint a lábazat megfelelő vízszigetelésével családi háza értékét jelentősen meg tudja növelni. Emellett pedig szakszerű kivitelezéssel télen a fűtés, nyáron pedig a klimatizálás költségét tudja drasztikusan lecsökkenteni.

  • A homlokzat és a lábazat megfelelő hőszigetelésével nyáron sokkal nehezebben melegszik fel a lakás, télen pedig jóval lassabban hűl le a homlokzat és lábazat szigetelés nélküli családi házakhoz képest.

A talajból felszivárgó nedvesség elleni vízszigetelést a lábazat felett építik be a homlokzati falba. A jó vízszigetelés a talajból felfelé szivárgó nedvességnek állja útját.

A lábazat viszont külön szigetelés nélkül nincs védve a felcsapódó esőtől. Ezért kell a lábazatot a nedvességet is jól bíró hőszigeteléssel ellátni. Ha a lábazat megfelelő vízszigetelése nincs megoldva, akkor az évek alatt a falon megjelenő salétromosodás figyelmezteti legszembetűnőbben a ház tulajdonosát a lábazat hő és vízszigetelésének fontosságára.

Lábazat szigetelése régi épületnél

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap, talajon fekvő padló vízszigetelésére

Az épületek vízszigetelését az épület alapjának megépített lábazat felett építik be a homlokzati falba. A beépített vízszigetelés zárja el a talajból felszivárgó nedvesség útját. A lábazatra felcsapódó nedvesség ellen pedig a lábazatot kell szigetelni a nedvességnek jól ellenálló hőszigetelővel. Ha viszont a lábazat vízzáró hőszigetelése nem történt meg, akkor nagy a veszélye annak, hogy a lábazat nedvesedik, és a nedvességtől pedig salétromosodik. Ezt a nedvesedést és salétromosodást kell megakadályozni a régi épületek lábazati szigetelésénél.

Ha csak a lábazat nedvesedik, felette azonban a homlokzati fal száraz, akkor egyszerűbb a lábazat utólagos szigetelése. Csak a lábazat víz és hőszigetelését kell megoldani.

Ha viszont a lábazat feletti fal is nedvesedik, akkor a homlokzati fal nedvesedését is meg kell szűntetni.

A nedvesedés, vizesedés megszüntetésére fel kell tárni azt, hogy miért vizesedik az épület, és ezt a vizesedést kiváltó okot kell megszüntetni a nedvesedés hosszútávú, tartós megszüntetéséért.

  • Ha az épület lábazata melletti, ház körüli járda kifelé lejt, akkor a járdával minden rendben van. Azért, mert a lehulló csapadékot a kifelé lejtő járda elvezeti a ház tövétől.
  • Ha viszont a járda befelé, az épület felé lejt, akkor a járdának a lejtését meg kell fordítani. Azért, hogy a lehulló csapadékot a járda ne az épület tövéhez vezesse, hanem vezesse el az épület tövéből.
  • Ha a ház körüli járda több helyen meg van repedve, akkor a repedéseken is beszivárog a lehulló csapadék a talajba, és a lábazat vízzáró hőszigetelése nélkül ettől a csapadéktól is erősen nedvesedhet. Ilyenkor a töredezett járdarészeket ki kell javítani. Ha pedig nagyon töredezett a járda, akkor érdemes lecserélni a töredezett darabokat ép járdalapokra.
  • Akkor is befolyhat a csapadék az épület falához, ha a ház körüli járda és a lábazat között hézag van. Ilyenkor a járda és a lábazat közötti részt bitumennel ki kell önteni. A bitumen olyan vízzáró fugát fog képezni a lábazat tövében, ami megakadályozza a lehulló csapadék lábazathoz szivárgását.

Sokszor okoz gondot a tetőről lefolyó vagy zivatarkor egyenesen lezúduló csapadék is. Az esővizet elvezető csatorna esetleges hibáit is ki kell javítani az esővíz elvezetéséhez. A tetőről lefolyó esővizet és hólét el kell vezetni a ház tövétől az esővízcsatornába, vagy pedig össze kell gyűjteni hordókba locsolóvíznek. Így nem fogja nedvesíteni a lábazatot.

Ha az épület homlokzati fala is salétromos, akkor ez azt mutatja, hogy a homlokzat is nedvesedik. Ilyenkor mindenképp ki kell szárítani a falat, és utána pedig meg kell oldani a fal vízszigetelését is. A nedves lábazatra ésé homlokzatra nem érdemes semmilyen vakolatot felhordani, mert előbb-utóbb úgyis le fog peregni a vizes felületről.

A nedves lábazatot és homlokzati falat előbb ki kell szárítani, majd pedig megfelelő vízszigeteléssel kell ellátni.

A nedves falról a nedvesedési szint felett egy méter magasan le kell verni a vakolatot. Ezután meg kell tisztítani a felületet, és hagyni kell kiszáradni a falat. A fal száradása után a fugákat kb. 2 centis mélységben ki kell kaparni a falazóelemek közül, és ezt követően friss habarccsal pótolni.

A habarcs száradása után a falat újra át kell kefélni, és vízzel le is kell mosni. Ha a fal laza szerkezetű, akkor a vakolat jobb tapadását biztosító rabichálót érdemes felrakni a falra. Ezután következik az újonnan felvitt vakolat előtt a gúzolás. Ez a felhordott vakolat jobb tapadását fogja biztosítani. Majd ezt követi a fal vakolása, akár két rétegben is, ha 1,5-2 centinél vastagabb a vakolat.

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap, vízszigetelésére

Ha viszont a homlokzat nem nedvesedik, akkor a lábazat feletti vízszigetelésre nincs szükség. Elég a homlokzatot és vele együtt a lábazatot is megfelelően szigetelni.

A homlokzatot kőzetgyapot és hungarocell szigeteléssel is lehet szigetelni. A hungarocell szigetelés lehet hagyományos fehér színű, expandált hungarocell szigetelő vagy pedig a jobb szigetelést biztosító grafitos hungarocell szigetelés is. Ezek a kiváló homlokzati hőszigetelők azonban a lábazat nedvesség elleni védelmet biztosító szigetelésére nem alkalmasak. Azért, mert nem vízzárók.

A lábazat felcsapódó eső elleni vízzáró hőszigetelésére a minimális vízfelvételt biztosító Austrotherm Expert Fix és Austrotherm XPS TOP P szigetelő lemezek alkalmasak.

  • Az Austrotherm Expert Fix forhabosított expandált polisztirol lemez minimális vízfelvétellel és sűrű bordázottsággal. Ez utóbbi azért jó, mert jól tapad hozzá a ragasztó.
  • Az Austrotherm XPS TOP P extrudált polisztirol lemeze szintén alig vesz fel vizet, és préselt, érdes felületével jól is tapad.

A lábazat vízszigetelése mellett a hőszigetelés azért fontos, mert a lábazati hőszigeteléssel nem alakul ki hőhíd a lábazat és a homlokzat találkozásánál, és ezzel jelentősen csökken a hőveszteség és javul a homlokzat hőszigetelésének eredményessége is. A jóval kisebb hőveszteséggel együtt pedig jelentősen kisebb lesz a fűtéshez szükséges energia mennyisége, és alacsonyabb lesz a fűtésszámla.

A lábazat és homlokzat közötti hőhíd megelőzésével megelőzheti a nedvesedést és a fal penészedését is a lábazat és homlokzat találkozásánál. Ezzel pedig a lakás jobb, egészségesebb levegőjét is biztosítja. Ez különösen fontos akkor, ha asztmával vagy légúti allergiával küzdő él a családban. Az ő számára a penészes, penészgombákkal terhelt levegő kifejezetten egészségre ártalmas lenne.

A homlokzat és a lábazat vízzáró szigetelésénél 2 fontos dologra figyeljen mindenképp:

  1. Egyrészt a homlokzat és a lábazat falszerkezet teljes keresztmetszetének hőszigetelése minél inkább egyenlő legyen. Azért, hogy ne alakuljon ki hőhíd a lábazat és a homlokzati fal találkozásánál.
  2. Másrészt pedig ezt a teljes keresztmetszetében minél egyformább hőszigetelést úgy biztosítsa, hogy a lábazati szigetelés semmiképp se legyen kintebb a homlokzati szigetelésnél. Erre azért van szükség, hogy a homlokzatról lecseppenő csapadék ne jusson be a lábazat kiálló szigetelésének szerkezetébe, és ott ne okozzon nedvesedést. Ha pedig mégis csak úgy tudja biztosítani a lábazat és homlokzat közel egyforma hőszigetelő képességét, hogy a lábazat felülete kintebb lesz a homlokzatnál, akkor olyan vízorrot építsen be a lábazati és a homlokzati szigetelés találkozásához, ami biztosítja azt, hogy a homlokzati falról lecseppenő csapadék nem jut be a lábazatba, hanem a vízorr kivezeti a lábazat homlokzatnál kintebb álló felülete elé, és a lábazat nedvesítése nélkül le tud cseppenni a csapadék a falról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük