Vakolás házilagosan

Épülő új családi házának a házilagos kivakolása nem biztos, hogy jó ötlet akkor, ha lakásfelújtáskor nem vakolt még falat. Új építésű házának vakolásához pedig ne is fogjon hozzá, ha nem végzett még kisebb nagyobb munkákat a lakás felújításakor.

vakolás házilag

Ha dolgozott már építkezésen, kevert habarcsot, és rakott már téglafalat, akkor a vakolásba is belefoghat

Ha viszont egy lakásfelújításkor van szükség egy fal vakolására, és otthonosan mozog az ilyen munkák végzésében, akkor bátran belevághat a vakolásba is.

  • Ha húzott már fel téglafalat, és ismeri a habarcs keverését, és dolgozott már többször is építkezéseken, például az ismerőseinek építkezéseinél, akkor nem lesz megoldhatatlan feladat a vakolás házilagos kivitelezésben sem.

Első lépésként a vakolandó fal típusának megfelelően meg kell határoznia, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie.

Ha téglafalat fog vakolni, akkor a téglafalra a vakolatot fel fogja tudni vinni a téglafal portalanítása és a fal fröcskölésssel való kellősítése után.

Vályogfalnál azonban már nem lesz ennyire egyszerű dolga, ugyanis a vályog sokkal inkább porlik. Ezért a vályogfalra a vakolás előtt fel kell fogatni egy vakolaterősítő hálót, ami segíteni fogja a vakolat jó tapadását. Ez a vakolaterősítő háló lehet a jól ismert nádszövetháló is, amit 30 centiméterenként kötöződróttal fog tudni felszegezni a falra.

A vakolás előtt a falról el kell távolítani a málló részeket, és portalanítani kell a falat. Ha nagyobb repedések vannak a falban, akkor ezeket a repedéseket fel kell tölteni vakolattal.

A vakolás előtt érdemes még az ajtó és ablakfeleket ragasztószalaggal letakarni, valamint a konnektorokat, villanykapcsolókat és az egyéb falra felszerelt szerelvényeket fóliázással megvédeni a fröccsenő vakolattól. Ezzel majd a vakolás utáni takarítást könnyíti meg.

Ezután következik a fal fröcsköléssel való kellősítése.

  • Ez a fröcskölésre használt, cementből, mészből, homokból és vízből álló híg vakolat, a „gúzoló anyag” megköti a portalanítás után még a felületen maradt porszemcséket.
  • Biztosítja a kellően kiszáradt fal egyenletes nedvességtartalmát, ami azért fontos, hogy a vakolat egyenletesen kössön a falhoz.
  • Emellett pedig jobb tapadást fog biztosítani az alapozó vakolatnak.

A híg fröcskölőanyagot serpenyővel tudja felfröcskölni a portalanított falfelületre. Vályogfalnál pedig vakolaterősítő hálóval is megerősített falfelületre tudja felhordani a fröcskölő anyagot.

A fröcskölésnél arra törekedjen, hogy a serpenyőt laza csuklóval tartva, egy mozdulattal, lehetőleg az anyag visszacsapódása nélkül, minél vékonyabban és mégis minél nagyobb falfelületre vigye fel a fröcskölőanyagot. A serpenyő rutinos használata elsőre, mindenféle gyakorlás nélkül nem biztos, hogy azonnal sikerülni fog. Pontosabban az lenne a csoda, ha mindenféle gyakorlás nélkül azonnal sikerülne az anyag jól megtapadó és jól elterülő falra csapkodása.

A fröcskölés után legalább egy napot várni kell a vakolással. Majd ezután tudja folytatni a vakolást a vakolást segítő függőleges vezetősávok felvitelével és az alapozó vakolat felhordásával.

A fröcskölés utáni 24-48 óra eltelte után tudja felvinni a vakolást segítő függőleges vezetősávokat a falra kb. 2 méteres távolságban egymástól, és a fal sarkainál mindenképp. A 2 méteres távolság azért jó, mert 2 méteres alumíniumból vagy pedig egyenes deszkából készült lehúzóléccel még kényelmesen tud dolgozni majd a vakoláskor. Nem titok az, hogy ezeknek a függőleges vezetősávoknak a tökéletesen egyenletes felvitele a legnagyobb pontosságot és gondosságot igénylő munkafolyamat a vakoláskor.

Ugyanis ezek a vezetősávok fogják biztosítani a vakolt falfelület egyenletességét akkor, ha tényleg egyenletes magasságban tudja majd felvinni a lehúzólécek munkájának segítésére a fal teljes magasságában a padlótól a mennyezetig. A vakoláskor ugyanis ezeknek a vezetősávoknak a közeit fogja feltölteni alapozó vakolattal. A vezetősávokat az egyenletes felhordás és elsimítás után 1-2 órán át hagyja száradni. Csak annyi ideig, hogy meghúzzon annyira a vakolat, hogy a lehúzólécet stabilan megtartsa, és ne süllyedjen bele.

Ezeket a vezetősávokat már a vakoláshoz használt alapozó vakolattal, az alapvakolat végleges magasságában alakítja ki a falon. Elkészítésekor érdemes a vakolat egyenletességét sűrűn ellenőrizni a vízmértékkel.

A vezetősávok 1-2 órás meghúzása után az alapozó vakolattal meg is kezdheti a köztes területek vakolását. A vakolatot serpenyővel tudja a kívánt 1, másfél centis vakolatvastagságnak megfelelően, egyenletesen felcsapkodni a falra. Ahogy egy területre felhordta a vakolatot, elkezdheti a lehúzóléccel alulról felfelé haladva, a vezetősávok magasságát megtartva elhúzni a felvitt habarcsot.

Az elhúzás utáni kimaradt hézagos részeket kőműveskanállal tudja feltölteni, és utána pedig elsimítani. Amint így teljesen feltöltötte a hézagokat, akkor újra a lehúzóléc következik, és ekkor már a végleges, egyenletes alapozó vakolatfelületet tudja lehúzni a léccel.

Ha azonban még továbbra is van olyan hely, ahol hézagos a vakolat, akkor ezt fel kell tölteni még vakolattal, és utána újra elsimítani, majd lehúzni. Egészen addig, amíg egyenletesen sima nem lesz a vakolt felület.

Az alapvakolás megszáradása után következik a vakolás befejező rétegének a simító vakolatnak a felhordása. A simító vakolathoz is vásárolhat előrekevert, zsákos vakolatot az építőanyag kereskedésekben, vagy pedig cementből, mészből és homokból víz hozzáadásával saját magának is kikeverheti a vakoláskor.

A simítóvakolat a felület az alapozott felület esetleges még előforduló egyenetlenségeinek a kitöltésére jóval hígabb kell, hogy legyen, mint az alapozáskor használt vakolat. A simításkor már nem is a vakolat vastagságának a növelése, hanem a felület egyenletesen simára simítása a cél. Ezért a simító vakolatot 2-4 mm-es vastagságban hordja fel a falra.

Egy falfelületen a simító vakolatot is egy munkamenetben, fokozatosan előrehaladva vigye fel, és ahogy köt, húz az anyag, úgy simítsa el fa vagy polisztirol simítóval. A felület egyenletes elsimításához könnyedén tartsa a simítót, és csak alig hozzányomva a felülethez, körkörös mozdulatokkal tudja egyenlegesen simára simítani.

A tökéletesen elsimított falat, hagyni kell teljesen kiszáradni, és majd csak utána kezdjen hozzá a festéséhez vagy tapétázásához.

Arra a kérdésre, hogy lakása felújításakor, a homlokzat utólagos szigetelésekor milyen homlokzati vakolatra van szüksége alapvetően meghatározza az, hogy miből épült a fal. A falszerkezet meghatározza, hogy milyen homlokzati vakolatot érdemes felrakni a falra. A legtöbb falazóanyagnál kőzetgyapot és hungarocell szigetelés is mehet a homlokzatra. Vályogfalnál azonban csak a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot vagy az open rendszerek közül érdemes kiválasztani homlokzati hőszigetelőjét.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert és homlokzati vakolatot családi háza rezsicsökkentő felújításához? Hungarocell vagy kőzetgyapot lesz jobb? Milyen vastagságban? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választott a homlokzati hőszigetelő rendszerek közül, akkor a Hogyan válasszon homlokzati hőszigetelőt családi házára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a választásban.

Ha pedig kérdése van a hőszigetelő rendszer és a hozzá tartozó homlokzati vakolat kiválasztásához, akkor tanácsadó munkatársunk munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon várja hívását. Válaszol a kérdéseire és segít a falszerkezetnek legjobb hőszigetelő rendszer és homlokzati vakolat kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük