Velux tetőablakok hőszigetelése

Közel nulla energiafelhasználás lesz a cél az új épületek építésénél a jövőben. Sőt már ma is efelé törekednek az épületek tervezésekor a szakemberek. A felhasznált energia megtakarításából nem maradhatnak ki a nyílászárók és a tetőablakok sem. A Velux tetőablakok pedig az élen járnak az energiamegtakarításban is.

Az egyre korszerűbb épületekbe sok száz építőanyagot építenek be mire beköltözhetők lesznek. Ezek közül a szigetelés szempontjából kiemelkedő fontosságúak a hőszigetelő anyagok. Az energiaárak emelkedésével ezeknek egyre nagyobb a fontosságuk.

Más építőanyagok fejlesztésénél is alapvető fontosságú követelmény azonban a hőszigetelés. Gondoljon csak a homlokzati falakba beépítendő tégla vagy pedig az ajtók és ablakok hőszigetelésére. Ezek közül az építőanyagok közül a legjobbak ma már kimagasló hőszigeteléssel készülnek.

velux tetőablak szigetelés

A tetőablakokra is meg van határozva a hőszigetelés mértéke

Az épületek energetikai szabályozásánál azonban nem alapvetően az építőanyagokra, hanem az egyes épületszerkezetekre határozzák meg az energetikai követelményeket. Aközött a néhány építőanyag között, amelyekre meg vannak határozva az energetikai követelmények, ott vannak a tetőtéri ablakok is.

  • A tetőtéri ablakokra jelenleg érvényes hőátbocsátási tényező (U) értéke 1,25 W/m2K.

A nyílászáróknál, így a tetőablakoknál is az ablaktok és az üvegezés hőszigetelése, U-értéke is befolyásolja az ablak hőszigetelését. Közismert azonban az is, hogy az üveg, mivel jóval nagyobb felületet tesz ki, ezért fontosabb szerepet játszik a hőszigetelésben és az energiafelhasználás gazdaságosságában. Éppen ezért nem véletlen, hogy a Veluxnál is kiemelt fontosságot tulajdonítanak a tetőtéri ablakok üvegezésének.

Tetőablak szigetelés kimagasló fokon

Velux Standard Plus tetőablakok a passzívházak hőszigetelési követelményével

Ezért a 3 rétegű 61-es energiatakarékos üveggel üvegezett Standard Plus tetőablakok kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek. Ezeknek a Standard Plus tetőablakoknak a hőátbocsátási tényezője 1,1 W/m2K. Tehát bőven megfelelnek a követelménynek.

A tetőablakok minden kiviteli formájukban megfelelnek már a passzívházak hőszigetelési követelményeinek. Tehát akár műanyag bevonattal, akár fából készült tetőablakot szeretne, azt közel nulla energiafelhasználással építheti be a Velux Standard Plus ablakaival. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak most, hanem minden bizonnyal később is meg fognak felelni ezek a tetőablakok a hőszigeteléssel kapcsolatos követelményeknek. A beépítés magasságától függően választhatja az ablakokat alsó és felsőkilincses változatban is.

Még ennél is jobb a hőszigetelésük a Velux Prémium kategóriás tetőablakainak.

Velux Prémium tetőablakok még jobb hőszigeteléssel

velux panoráma tetőtéri ablak

Velux panoráma tetőtéri ablak

A Velux GGU és GGL középen billenő, a GPL és GPU felnyíló, billenő panorámaablakai és az Integra napelemes vagy elektromos vezérlésű tetőablakai 66-os extra energiatakarékos és 62-es extra hangszigetelő üveggel is megrendelhetők.

  • Ezeknek az üvegeknek még jobb a hőszigetelése, mert a 66-os üveggel szerelt tetőablakok hőátbocsátási tényezője 1,0 W/m2K, a 62-es hangszigetelő üveggel szerelté pedig 0,85 W/m2K.

Árnyékolás a tetőablak szigetelés még magasabb fokáért

A tetőablakhoz rendszeresített külső redőnnyel vagy hővédő roló használatával még tovább tudja csökkenteni tetőtere téli energiafelhasználását. A téli fűtési költség megtakarításon túl pedig a nyári kánikulában pedig a klimatizálás költségének csökkentésébe tud besegíteni a külső árnyékolás.

velux redőny hőszigetelése

Velux redőny árnyékolásra és hőszigetelésre is

Külső redőny leeresztésével több mint 90%-kal tudja csökkenteni az üvegen keresztüli felmelegedést. Nyári kánikulában ez jelentős hőterhelés csökkentést eredményez majd.

  • Extra energiatakarékos üvegezésnél ez olyan mintha 6 fokkal hűvösebb lenne tetőtéri szobájában.
  • Télen pedig a hőveszteséget csökkenti a redőny lehúzása.

A külső hővédő rolóval nyáron tudja csökkenteni a tetőtér hőterhelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük