Ytong Multipor Ásványi hőszigetelő rendszerek

Az Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapok gyártását a pórusbeton gyártás fejlesztése tette lehetővé. Miért volt a gyártás fejlesztésére szükség az ásványi hőszigetelő lapok előállításához?

Azért, mert az Ytong gyártása során az Ytong falazóelemek helyett akkor lehet előállítani a Multipor ásványi hőszigetelő lapokat, ha megnövelik a pórusok számát. A pórusok számának növelésével nő a pórusbeton hőszigetelő képessége. Ez azonban még kevés a Multipor ásványi lapok előállításához. Azért, mert a gyártáskor a pórusfalakat is meg kell erősíteni.

Ytong Multipor hőszigetelő lapok gyártása

A gyártás a pórusok számának megtöbbszörözését már 2008 óta tudja biztosítani. Ezért ennek lett az eredménye az Ytong falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, kiváló hőszigetelő képességű Multipor lapok.

ytong multipor belső oldali hőszigetelő lap

Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapok belső oldali szigetelésre

A kiváló hőszigetelő képességű Multipor lapok a homlokzat külső szigetelése mellett belső oldali hőszigetelésre is jól használható.

Emellett pedig még alulról hűlő födémek, garázsok és pincék mennyezetének a hőszigetelésére is használható.

A Multipor gyártás főbb alapanyagát a nagy mennyiségű kvarchomok, a cement, a mész és a víz adja. Ehhez adagolnak még pórusképző adalékanyagot. A gyártás előtt a kvarchomokot még apróbb finomságúra őrlik, hogy ezzel is megnöveljék a homok felületét.

Ezeket az alapanyagokat a szükséges arányban összeverik, és ez a keverék kerül az öntőformákba. Az öntőformákban a masszát a gyártáshoz szükséges hőmérsékleten tárolják 6-8 órán keresztül. Ezzel az érleléssel éri el a Multipor alapanyaga a végleges térfogatát. Az érleléskor a hőszigetelést növelő zárt pórusok milliói alakulnak ki.

A Multipor kiváló hőszigetelését az érleléskor kialakult pórusszerkezet biztosítja. Az így előszilárdult Multipor tömböket vágógépre rakják, és a kívánt vastagságra vágják.

A gyártás gazdaságosságát növeli az is, hogy a vágáskor keletkezett hulladékot fel tudják használni a további gyártáshoz. A méretre vágott Multipor lapok gőzöléssel szilárdulnak meg végleges szilárdságúra.

Ezzel azonban még nincs kész a gyártás, mert impregnálják a lapokat vízüveggel. Ezzel csökkentik a lapok nedvszívását. Ezután még szárítják a Multipor lapokat, majd a kész lapok csomagolása következik.

Melyek a Multipor ásványi lapok előnyei?

A hőszigetelő lapok nem éghetők

Ez tűzbiztossá teszi a beépítésüket az épületekben. A szabvány szerint az A1 nem éghető építőanyag osztályba tartoznak.

Lakástűznél még magas hőmérsékletnél sem keletkeznek mérgező gázok, és nincs füstképződés.

Gazdaságos beépítés

Könnyen lehet beépíteni, kívül és belül felragasztani a falra, a mennyezetre a megfelelő ragasztóval.

A lapok méretre vágása is könnyű. Egyszerű kézi fűrésszel a szükséges méretre lehet vágni a lapokat. Ha szükséges, akkor ívesen is vághatók a lapok.

Vágási hulladék szinte nincs, mert az egyik helyen levágott darabot másik helyre be lehet építeni.

A villany és vízvezeték csöveknél is könnyen és pontosan tudja vágni a lapokat a vezetékek vonalában.

Környezetbarát hőszigetelő lapok

Az ökológiailag kifogástalan hőszigetelő anyagra a legjobb bizonyíték a Környezetbarát Termék tanúsítvány. Bontásakor nincs veszélyes hulladék, mert teljes mértékben lebomlik a környezetben.

Megakadályozza a gombásodást a falakon

Belső oldali hőszigetelésként a fal felületi hőmérséklete megemelkedik, ezért megelőzhető a fal nedvesedése és a penészedés, a gombásodás. Azért, mert a Multipor ragasztóhabarcsának lúgos hatása gátolja a penészgombák képződését.

A Multipor lapok pórusaiban a lakás levegőjéből eltárolódó pára a lakás meleg levegője miatt belülről nemcsak tárolódik a pórusokban, hanem szárad is.

Multipor lapok víztaszítók

A gyártás során impregnálással kezelt lapok víztaszító hatásuk révén megőrzik a hőszigetelő képességüket, még nedves közegben is. Ezt azt jelenti, hogy vizesedés, párával való feltöltődés után is képesek a lapok kiszáradni, és ezzel visszaáll megszokott kiváló hőszigetelő képességük.

Beépítése jelentős fűtési költség megtakarítást tesz lehetővé

Akár külső, akár belső oldali hőszigetelésként építi be a megfelelő vastagságban, jelentős mértékben tudja csökkenteni a fűtés költségét.

A homlokzat hőszigetelésénél több esetben nem lehet a külső oldalon szigetelni. Ilyen lehet, amikor a műemlék épület homlokzatát nem lehet a külső oldalon megbontani a hőszigetelés miatt. Olyan eset is lehetséges, amikor a külső oldali hőszigeteléshez nem lehet az állványzatot elkészíteni. A 4 és tízemeletes bérházakat is akkor lehet a külső oldalon hőszigetelni, ha a lakók mindegyike, illetve döntő többsége meg szeretné csináltatni a hőszigetelést. Ha csak Ön szeretné csökkenteni a fűtés költségét a szigeteléssel, akkor csak a belső oldali hőszigetelés marad.

A hőhidas szerkezeteknél a hideg felületen a hiányzó vagy elégtelen hőszigetelés miatt kicsapódik a pára, ami nedvesedést, vizesedést, és ezzel együtt pedig penészedést, gombásodást okoz.

Az Ytong Multipor ásványi hőszigeteléssel nemcsak hőhídmentes épületszerkezeteket tud építeni, hanem a kívánt mértékben csökkenteni tudja az épület hőveszteséget és a páralecsapódásból származó nedvesedés, penészedés és gombásodás veszélyét is.

A Multipor lapok beépítésével nemcsak a Ytong pórusbetonból és Silka mészhomok téglából épített falak hőszigetelő képességét tudja növelni. Téglafalak szigetelésére is jól használható az ásványi hőszigetelő lap. Nemcsak új építéskor, hanem utólagos szigetelésre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük