Épület felújítási kedv várhatóan nőni fog

Az épület felújítás évtizedek óta időszerű feladat hazánkban. Sőt az épületek állagának folyamatos romlása miatt egyre időszerűbb az épületfelújítás. Felmérések szerint a Magyarországi épületek 70%-a felújításra szorul. Ez a felújítás az épületek szerkezeti felújításán túl elsősorban az épületek túlságosan drága üzemeltetése miatt szükséges. Nemcsak az épületek állagának romlása miatt szükségesek a felújítások, hanem gyenge hőszigetelésük és korszerűtlen fűtési rendszerük miatt is felújításra szorulnak.

A 70%-os felújításra szoruló arány mellett azzal az adattal is számolhatunk, amely szerint az épületek 10%-a már egyenesen életveszélyes. Ezeket az épületek használaton kívüliségük mellett mielőbbi bontásra várnak. Így tehát látszik a számokból, hogy felmérések szerint az épületek 20%-a van megfelelő műszaki színvonalon és üzemeltethető gazdaságosan.

Budapesten ennél jobb a helyzet. Vidéken viszont még rosszabb adatokkal számolhatunk az épületek számbavételekor. Azért, mert vidéken 10%-nál jóval magasabb lehet a lebontásra váró épületek aránya.

Az épületek felújításának legnagyobb arányát az utólagos hőszigetelés és a fűtési rendszer korszerűsítése jelenti.

Ha felújításon gondolkodik, akkor ezt érdemes már télen végig gondolni és részletesen megtervezni. Így kora tavasszal már hozzá is kezdhet a felújításhoz. Ekkor lesz a legtöbb ideje arra, hogy késlekedés nélkül, még az őszi esőzések és a téli fagyok előtt be tudja fejezni a felújítást.

Egy nagyobb felújításnál ugyanis még gondos tervezésnél is számolhat késéssel. Az esős időjárás miatt is csúszhat 1-2 hetet az építkezés, hisz nem szárad olyan hamar a beton vagy a vakolat. Az is könnyen előfordulhat, hogy valamelyik építőanyagot nem tudja azonnal beszerezni. Sőt, ha előnyös áron szeretne hozzájutni az egyes építőanyagokhoz, akkor már érdemes hónapokkal előre gondolni, és nem az utolsó pillanatban beszerezni mindent a felújításhoz.

Az építőanyagok megfelelő időpontban való rendelkezésre állása mellett az egyes munkákat végző szakemberek sem biztos, hogy a legmegfelelőbb időpontban tudják a munkát elkezdeni és elvégezni. Vagyis érdemes időben elkezdeni a tervezést és a szervezést. Sőt már előre érdemes az egyes munkafázisokra rászámolni néhány plusz napot, hogy biztosan el legyenek végezve a felújításhoz szükséges munkálatok.

Annál biztosabban tud haladni a felújítással, minél kevésbé feszített a kivitelezés ütemterve. Egy esetleges kényszerű átszervezés, nemcsak esetleges további csúszást, hanem további plusz költséget is jelenthet. Egyik sem szerencsés.

Hogyan válasszon építőanyagot felújításhoz?

A felújítás időbeli ütemezése mellett az épületfelújítás anyagi kiadásait is érdemes körültekintően megtervezni. 1-1 munkafolyamat elvégzése anyagköltséggel és kivitelezéssel együtt milliós nagyságrendű kiadást jelenthet. Érdemes gondosan megtervezni azért, hogy nehogy menet közben derüljön ki az, hogy nincs elegendő pénz a felújítás tervezett befejezéséhez. Minden felújítás más. Általánosságban azonban lehet úgy tervezni, hogy a költségek körülbelül kétharmadát a szükséges építőanyagok beszerzése a maradék harmadát pedig kivitelezés munkadíja teszi ki. Ennél pontosabb is lehet azonban az egyes munkafolyamatok költségeinek a megtervezése.

Minél nagyobb mértékű a felújítás, annál inkább érdemes szakembert bevonni már a tervezésbe is. A szakember a szaktudása mellett nagy tapasztalattal is rendelkezik. Éppen azzal, amivel a felújítást tervező értelemszerűen nem. Hisz nagyobb lakásfelújítást legfeljebb néhányat csinál az ember életében. Mire újra időszerű lenne egy újabb nagy felújítás, addigra már teljesen megváltoznak a piaci viszonyok. Vagyis még akkor is egészen más körülmények között kell a felújítást megcsinálni, ha pontosan emlékszik arra, hogy mit is kellett elintézni, megcsinálni egy, két vagy három évtizeddel korábban.

Ha pedig az első felújítását végzi, akkor nem beszélhetünk még évekkel, évtizedekkel korábbról felidézett tapasztalatokról sem.

Tapasztalt szakember sokat tud segíteni a lakásfelújítás megtervezésében. Az is sokat segít, ha pontosan tudja, hogy mit és hogyan szeretne felújítani. Ez különösen az egyes építőanyagok kiválasztásában és beszerzésében jelent nagy előnyt.

utólagos hőszigetelés hungarocellel

Utólagos hőszigetelés fehér színű, hagyományos hungarocellel. Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre, és tudja meg!

Az egyes építőanyagokon belül a különböző típusok és márkák közötti választásban tudnak segíteni a Hogyan válasszon… kérdőívek. Ha családi háza utólagos hőszigetelését tervezi, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert kérdőívet érdemes gondosan kitölteni.

Minél jobb hőszigetelő képességű anyagokat épít be családi háza utólagos hőszigetelésekor annál vékonyabb szigeteléssel is el tudja érni ugyanazt a fűtési költség megtakarítást. Vastagabb hőszigeteléssel pedig még többet fog tudni megtakarítani télen a fűtés, nyáron pedig a klimatizálás költségéből.

Ugyanígy érdemes azonban körültekintően választani a szigetelőanyagok, a téglák vagy éppen a tetőcserepek között is lakása vagy családi háza felújításakor.

Milyen épületfelújítási munkálatok lehetnek családi házában?

Hozzáépítés

Ha nem elegendő családi háza alapterülete a kényelmes lakhatáshoz családja megváltozott helyzetében, akkor hozzáépítésen is érdemes elgondolkodni. Ha a telek mérete megengedi a beépített terület növelését, akkor a hozzáépítés jó lehetőség lehet a ház hasznos alapterületének növelésére.

Egy családi ház esetén a hozzáépítéskor a hozzáépített épületrész technológiailag egy új építésnek számít. Vagyis a hozzáépített épületrész ugyanazoknak a követelményeknek kell megfeleljen, mintha egy új épületet építene. Ez pedig azt jelenti, hogy a hozzáépítés statikailag független legyen a már régebben megépített épülettől.

Emelet ráépítés

Ha a beépített területrész nem növelhető a telken, akkor a bővítés csak felfelé lehetséges. Ez egy újabb szint ráépítése is lehet. Az emeletráépítésnek azonban természetesen vannak statikai követelményei is. Az alapnak és a tartó falaknak el kell bírnia a ráépített emelet terhelését is.

Ha ezt az alap és a tartófalak megerősítés nélkül képesek biztosítani, akkor az emelet ráépítésének nem lesznek extra költségei. Ha viszont az alapot és/vagy a tartó falakat és a födémet meg kell erősíteni egy újabb szint ráépítése miatt, akkor már érdemes mérlegelni, hogy az emelet ráépítés-e a legjobb megoldás az épület hasznos alapterületének a bővítésére.

Ezért az emelet ráépítésekor nem mindegy, hogy milyen súlyúak lesznek a ráépített szerkezetek. A kisebb önsúly statikailag és épületszerkezetileg nagy előnyt jelent. Hőtároló tömeg szempontjából azonban hátrány.

Tetőtér beépítés

Ha az épület hasznos alapterületét nem kell egy újabb szint ráépítésével megduplázni, akkor a meglévő tetőtér beépítése is jó lehetőség lehet a hasznos alapterület növelésére. Ilyenkor a tetőtérben az alsó szinthez képest kisebb alapterülettel kell megelégedni. Cserébe viszont a ráépítésnek nem lesznek olyan nagy költségei.

Viszont a tetőtér beépítésekor is biztosítani kell az épület megfelelő statikai biztonságát, az alap, a tartófalak és a födém megfelelő teherbírását. Emellett pedig meg kell oldani a tető hiányzó hőszigetelését is.

A tetőtér beépítésénél is nagy szerepe van a beépített építőanyagok súlyának. Ezért a tetőtér beépítésekor jól használható a falak kialakításához a gipszkartonból épített falak és a falak hangszigeteléséhez pedig a kőzetgyapot és az üveggyapot szigetelők. Ezeknek a szálas szigetelőknek nemcsak a hő, hanem a hangszigetelése is kiváló. Ezért jól használhatók válaszfalakban is.

Tetőcsere vagy a tető felújítása

A tetőtér beépítésekor a tetőtéri szobák megfelelő hőszigetelésének biztosításához sokszor a tető cseréjére is szükség van. A tető cseréjekor érdemes akár a szarufák közötti szigetelésen is elgondolkodni. Ennek két fő előnye is van:

  1. Egyrészt a szarufák feletti szigetelés nem vesz el a tetőtér belmagasságából.
  2. Másrészt pedig olyan vastagságú lehet a szigetelés, amit szeretne, és nem kell alkalmazkodni a szarufák magasságához.

Cserébe viszont a tető cseréje teljes mértékben megnöveli a tetőtér beépítésének a költségét.
A tető felújítása a tetőtér beépítése nélkül is aktuális lehet akkor, ha a tetőfedésre korábban használt anyag, például a pala már elhasználódott, és beázik a tető. Ilyenkor a tetőfedésre kiválasztott tetőfedő anyag tartására megfelelőnek kell lenni a tetőszerkezetnek. A palatető bitumenes zsindellyel való bevonása általában nem igényli a tetőszerkezet megerősítését.

Ha viszont a palatetőt cserépfedésre szeretné lecserélni, akkor a tetőszerkezet megerősítésére is szükség lesz. A tetőcserép súlya ugyanis még a könnyebb kerámia cserepek esetében is jóval nagyobb, mint a korábbi palatető súlya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük